hortiturkey
Baş Editör

33 Nitrat Gübre (Amonyum Nitrat) Nedir?

2 Dakikalık Okuma
26 Temmuz 2020 Pazar
Bitki Besleme
Gübre görseli.
Özet
İçeriğinde %33 oranında bulunan azotun yarısı amonyum, diğer yarısıda nitrat azotu formunda olmasından dolayı; bitkiler üzerindeki etkisi çabuk ve devamlıdır.
0
Paylaş

Piyasada Amonyum Nitrat (AN %33) olarakta bilinen bu gübre, içeriğinde %33 saf azot bulundurur. İçeriğinde bulunan azotun %16,5 i amonyum azotu, % 16,5 i nitrat azotu şeklinde bulunur.

Kolay çözülebilir yapısıyla bitkiye çabuk nüfus eden 33 nitrat gübre, ekim zamanında uygulanabildiği gibi bitkinin büyüme ve gelişme dönemlerinde de uygulanabilir.

Bitkinin azotu hem nitrat hemde amonyum şeklinde bünyesine alabilmesinden dolayı etkisi çabuk ve devamlı olan 33 nitrat gübre, bu özelliği ile aynı zamanda toprakta artık madde bırakmaz.

Yüksek yağış alan bölgelerde kullanılması çok tavsiye edilmeyen 33 nitrat gübrenin bu tarz yerlerde kullanılması durumunda ise tek seferde değil, en az 2-3 seferde uygulanması tavsiye edilir.

Çeltik dışında tüm kültür bitkilerinde (insanlar tarafından yetiştirilen tüm bitkiler) üst gübre olarak kullanılabilen 33 nitrat gübre;  patlayıcı özelliğinden dolayı tarımsal amaçlı kullanımı yasaklanmıştır.

Gübre görseli.

33 Nitrat Gübre (Amonyum Nitrat) Ne İşe Yarar?

Diğer azotlu gübrelerde olduğu gibi 33 nitrat gübrede bitkinin yaprak, gövde, kök oluşumunu, su alımını, çiçeklenmeyi, meyve oluşumunu ve olgunlaşmasını teşvik ederek kaliteli ve bol ürün alınmasını sağlar.

Bitkilerin zararlılara karşı direncini yükselten 33 nitrat gübre, aynı zamanda diğer besin elementlerinin topraktaki faydasını da arttırır. Özellikle tahıl grubu bitkilerde 33 nitratlı gübre kardeşlenmenin artmasını sağlar.

Mısır tarlası.
Mısır tarlası.

33 Nitrat Gübre (Amonyum Nitrat) Ne Zaman Atılır?

Üst gübre olarak kullanılan 33 nitrat gübre, ekim zamanında uygulanabildiği gibi bitkinin büyüme ve gelişme dönemlerinde de uygulanabilir.

Tahıllarda

Ekimle birlikte yada kardeşlenme öncesinde.

İlgili Ürünler

Meyve Ağaçlarında

Ağaç dallarına su yürümeden önce; çiçeklenme öncesinde yada sonbaharda.

Bağ

Gübrenin yarısı şubat-mart aylarında toprak işlemesinde.

Sebzeler

Gübrenin yarısı dikimden 10-15 gün sonra, meyve tutumu sonrasında da diğer yarısı verilir.

Bostan

Gübrenin yarısı ekimle birlikte, diğer yarısıda ilk çapadan önce verilir.

Bir gübreleme kesiti.
Bir gübreleme kesiti.

33 Nitrat Gübre (Amonyum Nitrat) Dekara Ne Kadar Atılır?

Gübre kullanım miktarına, yapılacak olan toprak analizi sonuçlarına göre karar vermenizi hatırlatmak isteriz.

Yapılacak olan toprak analizi sonrasında çıkacak olan sonuçlara göre, aşağıdaki formüle göre 33 Nitrat gübre kullanım miktarını hesaplayabilirsiniz.

33 nitrat gübre için; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 3 sayısıyla çarpılır.

Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli azot miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak 33 nitrat gübre miktarı 5 x 3 = 15 kg / dekardır.

Yani dekara 15 kg, 33 nitrat gübre atılmalıdır.

Bir gübreleme kesiti.
Bir gübreleme kesiti.

33 Nitrat Gübre (Amonyum Nitrat) Nasıl Uygulanır?

Üst gübre olarak kullanılan 33 nitrat gübre, serpme usulü yada damla sulama ile uygulanır.

Meyve ağaçlarında ise ağaç taç iz düşümlerine gelecek şekilde toprağa karıştırılarak, damla sulama ile yada püskürtülerek yapraktan uygulanabilir.

Bir gübre uygulama anı.
Bir gübre uygulama anı.
Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.