hortiturkey
Baş Editör

Akıllı Robotlar Taze Meyve ve Sebzeden Elde Edilen Faydayı Arttırabilir

1 Dakikalık Okuma
20 Haziran 2021 Pazar
Tarım Makine ve Teknolojileri
Robot
Özet
Dünya çapında, taze meyve ve sebzelerin sınıflandırılması, sıralanması ve birleştirilmesi ağırlıklı olarak manuel, yani görerek ve elle yapılmaktadır.
0
Paylaş

Wageningen Food & Biobased Research'te Bilgisayarla Görme ve Robotik grubunun uzman lideri ve Agro Food Robotics ekibinin bir üyesi olan Aneesh Chauhan; bu zaman alıcı, sıkıcı ve tekrarlayan işlerin robotlar tarafından gerçekleştirilmesinin, şirketlere çok fazla zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacağını söylüyor.

Öğretilebilir Robotlar

Wageningen Agro Food Robotics, 2019 yılında tarımsal gıda işlemleri için otonom robotlar projesine başladı. Bu dört yıllık girişim, farklı meyve ve sebze türlerini sınıflayıp, aynı türleri, boyut, şekil ve diğer kriterlerine göre ayıracak, akıllı robotları geliştirmeyi amaçlamaktadır.

İnsan Faaliyetlerini Tanıma

Wageningen robotları, meyve sebzeleri toplama ve ayırma işini gerçekleştiren uzman bir insanın yaptığı hareketleri yakalan kameralar ile donatılmıştır. İnsan faaliyetlerini tanıyan robotlar, işlem gören nesne hakkında da veriler içermektedir. Dahili bilgisayar görüşleri ve derin öğrenme işlevleri, robotların bilgileri yakalamasına ve yeni görevler öğrenmesine olanak sağlıyor.

Robotlarla, farklı büyüklükteki mandalinaların toplanarak ve ayıklanması, olgunlaşmış muzların, olgunlaşmamış muzlardan ayrılması, bozulmamış ve hasarlı salatalıkların ayıklanması ve farklı türlerdeki karışık meyvelerin ayrılması gibi başarılı deneyler yapılmıştır.

İlgili Ürünler

İlk Hedef Global Pazar

Robotların tarımsal gıda uygulamalarındaki ilk demosu 2021 yaz aylarında hazır olacak. Robotik ve makine öğrenme teknolojilerindeki bu tarz yeniliklerin, teknolojik uzmanlığın yanında ürün fizyolojisi ve gıda işleme konusunda da geniş bilgi gerektirdiğine dikkat çeken Aneesh Chauhan, bu detayların Wageninge’de olduğununda altını çizmektedir.

Bir sonraki adım, robotların testini bir fabrika veya pilot bir tesiste deneyerek, meyve ve sebzelerin tatlılığını, sululuğunu ve sertliğini daha gelişmiş sensörlerle daha akıllı hale getirmek olacaktır. Chauhan; “insanlar robotları iş arkadaşı veya yetiştirecekleri çıraklar olarak görebilirlerse, geleceğin nasıl olacağını kim bilebilir” diyor.

Örneğin, portakalları işleyebilen bir robot, aynı şekilde çilekleride işlemeye geçebilir ve hatta onları tatlılık oranlarına göre ayırarak, yüksek aroma ve tatlılığa sahip olanları daha yüksek fiyat katagorisine bile alabilir. Hatta pandemi gibi dönemlerde, insan eli değmeden robot teknolojileriyle yapılan sebzelerdeki bu sınıflandırmalar ve ayırmalar, tüketici açısından güven sağlayarak, tüketici tercihlerinin bu yana kaymasını sağlacaktır.

Kaynaklar