hortiturkey
Baş Editör

Artan Gübre Maliyetleri Pirinç Çiftçilerini Tehdit Ediyor

2 Dakikalık Okuma
4 Ağustos 2022 Perşembe
Bitki Besleme
Gübre
Özet
Yükselen gübre maliyetleri, Asya daki pirinç çiftçilerinin gübre kullanımlarının azalmasına neden oluyor.
0
Paylaş

Gübre kullanımında yaşanılan azalma, insanlığın yarısını besleyen bu temel besinin veriminin azalması sonucunda bir gıda krizine dönüşebilir. Mahsul üretimini arttırmada çok önemli bir girdi olan gübrenin fiyatları tüm dünyada olduğu gibi, pirinç üretiminin yoğun olarak yapıldığı Hindistan, Vietnam ve Filipinler’e kadar olan bölgelerde de geçen yıla göre üç kat artış gösterdi.

Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü, gelecek sezonda verimin %10 düşebileceğini ve bununda 36 milyon ton pirinç kaybına neden olarak yaklaşık 500 milyon insanı beslemeye eşdeğer bir kaybın yaşanılabileceğini öngörüyor.

Merlin 196211013 Ac89a172 3c9e 491a B7b0 7950c643add8 Video Sixteen by Nine3000 Min

Enstitüde kıdemli bir tarım ekonomisti olan Humnath Bhandari, bunun ”çok muhafazakar bir tahmin" olduğunu belirterek, Ukrayna'daki savaşın devam etmesi durumunda etkinin çok daha şiddetli olabileceğini de belirtti.

Gübre fiyatları ve arzındaki dalgalanmalar, üretim sorunları ve savaş nedeniyle gübre üretiminin büyük tedarikçisi olan Rusya ile ticaretin kesintiye uğramasından dolayı küresel olarak yükseliyor. Gübre fiyatlarındaki artışla birlikte çiftçilerin azalan gübre kullanımı ile düşen mahsul verimleri, gıda enflasyonunu artışını tehdit ediyor. Bu gerçekleşirse, küresel tedarik zincirlerinin büyük bir darbe alması muhtemeldir. Her bir tabak yemek, gübrelerin yardımıyla yemek masasına gelir.

Pirinç çiftçileri özellikle savunmasızdır. Savaşın dünyanın en büyük ekmek sepetlerinden birini tehlikeye atmasıyla fiyatların hızla yükseldiği buğday ve mısırın aksine, bol üretim ve mevcut stoklar nedeniyle pirinç fiyatları bastırıldı. Buda, pirinç yetiştiricilerinin şişirilmiş maliyetlerle uğraşmak zorunda kalarak, daha az kazanmaları anlamına geliyor.

Vietnam'ın Kien Giang eyaletinde bir gübre ve pestisit bayisi sahibi olan Nguyen Binh Phong, 50 kilogramlık bir çuval ürenin maliyetinin geçen yıla göre üç kat arttığını söyledi. Nguyen Binh Phong ayrıca, çiftçilerin gübre kullanımını azalttığında daha az kar elde edeceklerini bilmelerine rağmen, bazı çiftçilerin artan fiyatlar nedeniyle gübre kullanımını % 10 ila % 20 oranında azalttığını ve bunun da üretimin düşmesine neden olduğunu da söyledi.

İlgili Ürünler

Gpjnews Jaffna Vv Famer 39 Web Min

Dünyadaki pirincin çoğunun üretildiği Asya’daki hükümetler bu senaryodan kaçınmak istiyor. Pirincin yüz milyonlarca insan, özellikle de düşük gelir grupları için temel bir gıda maddesi olduğu düşünüldüğünde, fiyatları kontrol altında tutmak politikacılar için önemlidir. Birçok ülke, tahıl mahsullerinin verimini artırmak için gübre sübvansiyonları sağlamaktadır.

Gübre rallisi çiftçilerin mali yüklerini artırıyor. Hindistan, çiftçilerini yüksek gübre fiyatlarından korumak için Şubat ayında bütçeledikleri 14 milyar doları arttırarak, 20 milyar dolar harcamaya hazırlanıyor. Dünyanın en büyük ikinci pirinç üretici olan bu Güney Asya ülkesi Suudi Arabistan, İran, Nepal ve Bangladeş gibi ülkelere ihracat yapmaktadır.

Asya’da tarımsal üretimde kimyasal gübrelerin aşırı kullanımı yaygıdır. Çiftçilerle birlikte en iyi sonuçları elde etmek için çalışan Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü'ne göre, fiyatlardaki bu artış çiftçileri kaynakları daha verimli kullanmaya teşvik ediyor. Çözümler, toprak sağlığını iyileştirirken verimi korumak için kimyasal ve organik girdilerin bir kombinasyonunu kullanmayı içerir.

Yine de, bu adımların uygulanması zaman alacaktır. Ukrayna'daki savaş dünya ekonomilerini bozmaya devam ederken, çiftçiler ve pirinç enstitüsü en zor günlerin belki de henüz gelmediğini söylüyor.