hortiturkey
Baş Editör

Avrupa’nın En Büyük Dikey Çiftliğinde Elektrik Rüzgar Gücüyle Üretilecek, Ekim ise Robotlar Tarafından Yapılacak

1 Dakikalık Okuma
16 Ocak 2021 Cumartesi
Topraksız Tarım
Dikey tarım çiftliği
Özet
Teknolojik gelişmeler, dikey tarım çiftliklerinde sürdürülebilir enerji ve robot kullanımlarının daha aktif olarak kullanılmasını sağlamaktadır.
0
Paylaş

Teknoloji gıda sistemimizin her aşamasına girmeye başladı. Bu teknolojilerle birlikte daha az kaynak kullanarak daha kaliteli üretim ve daha kaliteli yiyecekler üretebiliyoruz. Sürdürülebilir bir dünyada buna gerçekten ihtiyacımız var.

Günümüzde bu teknolojiler ile dikey tarım çiftliklerinde, geleneksel tarıma göre daha az alanda, daha az su ve gübre kullanımı ile, led ışıklar altında kontrollü üretim yapılmaktadır.

Dikey tarım çiftlikleri Uzak Doğudan, Amerika’ya, İngiltere’den Avrupa’ya  birçok çoğrafyada üretim yapmaktadır.

Danimarka, Kopenhang yakınlarındaki Taastrup bölgesinde, sektöre büyük katkı sağlayacak Avrupa’nın en büyük dikey tarım çiftliğinin inşaatının ilk aşaması tamamlandı.

Danimarkalı gıda teknoloji şirketi Nordic Harvest ile Tayvan’lı bir dikey tarım şirketi olan YesHealth Group ortaklığı ile 7000 m2 de üzerinden kurulumu yapılan bu tesiste, üretim 20.000 den fazla led ışık ile 14 katta istiflenen raflarda yapılacak.  

Kullanılacak olan robotlar, tesisteki diğer teknolojilerin önüne geçiyor. Yetiştirme rafları aralarında hareket edebilen tekerlekli küçük robotlar, tohumları rafların farklı sıralarına dağıtabilecek.

Akıllı yazılımlara entegre olan sensörler, 5.000 den fazla farklı veri noktasını izleyip bu bilgileri işleyebilecek. Örneğin, sistem bitkinin yetişme dönemindeki ışık yoğunluğunu izleyerek, gerekli gördüğü durumlarda ışık yoğunluğuna müdahale edebiliyor.

İlgili Ürünler

Üretilecek olan yeşilliklerde geleneksel tarıma göre 250 kat su tasarrufu sağlanarak, yaklaşık 1 litre su kullanılmakta ve ayrıca bitkisel üretimde kullanılan led aydınlatmalar ise rüzgar enerjisinden gelecek elektrik ile çalışmaktadır. Danimarka’nın toplam elektrik ihtiyacının neredeyse yarısı rüzgar enerjisinden karşılanıyor ve çiftliğin yaratıcıları bu sürdürülebilir enerji kaynağının en uygun seçim olduğunu düşünüyor.

Günümüz tüketicileri yılın herhangi bir zamanında, sezon dışında bile, arzu ettiği meyve ve sebzeleri alıp yemeye alıştı. Bu taze yiyecekler A noktasından B noktasına ciddi bir tedarik zinciri ile getirilmektedir. Yolculuk boyunca meyve ve sebzeleri daha uzun süre taze tutmak ve zararlılardan korumak için kullanılan kimyasallar hem çevreye hemde bu yiyeceklere büyük yük bindirmektedir.

Dikey tarım çiftlikleri bu döngüyü değiştirerek, sezon dışında dahi, üretilen ürünleri çok kısa sürede, kimyasal kullanmadan ve en üst tazelik seviyesinde yerel marketlerde tüketiciler ile buluşturabilecek.

Tabiki açık tarlada yetiştirilen her mahsul şuan için dikey tarım çiftliklerinden yetiştirilemiyor. Şuan için yeşilliklerle sınırlı olan bu yetiştiricilikte, gelişen teknolojiyle paralel olarak yetiştirilebilecek olan ürün çeşitliliğinde artması bekleniyor.

1000 ton ürün için yılda 15 kez hasat yapılacak olan tesisin 2021 yılı sonunda tam kapasiteye ulaşması bekleniyor.