hortiturkey
Baş Editör

Corona Virüs Salgını, Çin’deki Yüksek Teknolojik Sera Varlığını Arttırdı

2 Dakikalık Okuma
17 Ağustos 2021 Salı
Yetiştiricilik
Sera
Özet
Çin'de; mega şehirlerin etrafında üretim yapan yüksek teknolojili seraların sayısı her geçen gün artıyor.
0
Paylaş

Çin'in en kalabalık şehri olan Şanghay'ın hemen dışındaki Chongming Adası'nda, Hollanda merkezli FoodVentures firması tarafından işletilen cam serada domates ve salatalıklar(hıyar) hasat edilip, paketleniyor.

Çin’in mega kentlerinin eteklerinde bulunan ve ürünlerini tüketicilere kolaylıkla buluşturan düzinelerce tesisten biri olan bu serada, sulama, sıcaklık ve aydınlatma sistemleri, üst düzey teknoloji ile yönetilmektedir.

Korona virüsten bu yana büyük bir ivme gördüklerini belirten FoodVentures direktörü Dirk Aleven, ürünler geçmiş dönemlerde binlerce kilometre uzaklıkta olan üretim alanlarından tedarik edilirken, günümüzde ise ürünlerin, tüketildiği yerde üretilmesinin daha da önemli olduğunu belirtiyor. Aleven’e göre bu sebeple sürdürülebilir ve profesyonel tedarik yönünde bir eğilim oluşmakta.

Dünyanın en büyük sebze üreticisi olan Çin, seralarda on yıllardır üretim yapıyor. Fakat 2020 yılındaki korona virüsün neden olduğu gıda arzı kesintileri, Çin’de, yüksek teknolojili cam seraların gelişimini hızlandırmıştır.

Çin ve Dünyadaki sebze üretimi
Çin ve Dünyadaki sebze üretimi

Seralarında yetiştiricilik yapan üreticiler, artık orta sınıf gelir düzeylerinin de, daha az pestisit kullanımı ile üretilen kaliteli gıdalar için daha fazla ödeme yapmaya istekli olduğunu belirtiyor.

Bir danışmanlık şirketi olan Richland Sources’a göre, Çin’de 2020 yılında, %28 artış gösteren cam seralar, 2019 yılı sera artış hızı olan %5,9'dan ve daha az maliyetli olan plastik seraların artış hızı olan %6 dan çok daha fazladır.

Çin'in en büyük e-ticaret platformu olan Pinduoduo'nun sürdürülebilirlik direktörü Lim Xin Yi, Salgından bu yana tüketicilerin güvendikleri ve sağlıklı buldukları tarımsal ürünleri, çoğunlukla online olarak satın alma eğilimine girdiklerinden bahsetti.

Çin sebze üretim değerleri ve hacmi
Çin sebze üretim değerleri ve hacmi

Tarihsel olarak sebze üretiminin belirli bir coğrafyada yoğunlaştığı Çin’de, gıdaların büyük şehirlerin pazarlarına ulaşması için karmaşık soğuk zincir lojistik ağları gerekiyordu.

İlgili Ürünler

2020 yılında pandemi döneminde var olan bu sistemin savunmasızlığı ortaya çıktı. Salgın döneminde, pandeminin çıkış noktası olan Wuhan’daki deniz ürünleri pazarında veya Pekin’deki büyük bir sebze meyve pazarında tüketicilere olan ürün akışında kesinti oldu. Yaşanılan bu sıkıntı gıda kıtlığına ve ürünlerin bozulması sebep oldu.

Economist Intelligence Unit analisti olan Gayathree Ganesan’a göre, salgın, taze gıda endüstrisi tedarik zinciri ağındaki aracıların sayısının azalmasına neden oldu.

Alıcılara olan mesafeyi azaltmak için şehir sınırları içinde inşa edilen seralar, genellikle Çin’li gayrimenkul firmaları ile tarım teknolojisinde önemli bir oyuncu olan Hollanda'lı sera şirketleri arasındaki ortak girişimlerdir.

FoodVentures'ın Şanghay dışında olan üç futbol sahası uzunluğunda ve iki kat yüksekliğinde olan seralarından biri, ayda 120 ton kiraz domates üretme kapasitesine sahiptir.

Aleven’e göre, herhangi bir virüse karşı ilk koruma sağlıklı olmakla başlıyor ve bu yüzden insanlar ne yediklerini daha da önemsiyor. Pandemi döneminde uzun lojistik sürelerinin sebep olduğu sıkıntıları gördüklerini belirten Aleven, üretimi mümkün olduğunca yerelleştirmenin tek çözüm olduğunu söylüyor.

Seralarda yetiştirilen ürünler, Çin’in sebze tedarik zincirinde bulunan birçok aracı ve toptancıyı atlayarak, genellikle doğrudan e-ticaret platformlarında ve süpermarketlere satılmaktadır.

Carrefour China’nın %80’ine sahip olan Çin’li perakende devi Suning, tüketici taleplerini karşılamak için şehirlerdeki seralarla olan işbirliklerinin son iki yılda istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü söyledi.

2025 yılına kadar Çin, önemli şehirlerinde bulunan yüksek verimli tarım arazilerini 300 hektarın üzerine çıkartmayı hedefliyor.

Bu büyüme, Çin’in en iyi sebze üretici statüsünü daha da güçlendirebilir. Çin mevcut olan üretimi ile, salatalık (hıyar), taze fasulye, ıspanak ve kuşkonmazın küresel üretiminin %75’ini yada daha fazlasını oluşturmaktadır.

Çin'in 2019 yılı Dünya sebze üretimindeki payı
Çin'in 2019 yılı Dünya sebze üretimindeki payı
Kaynaklar