hortiturkey
Baş Editör

COVID-19 Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında Sağlıklı Beslenme

4 Dakikalık Okuma
8 Mayıs 2021 Cumartesi
Gıda Güvenliği
Meyveler
Özet
Covid 19 salgını, sağlıklı kalmak için yapabileceğimiz eylemlere yeniden odaklanmamızı sağladı. Sağlıklı bir beslenme, genel sağlığımızda ve bağışıklık sistemimizde önemli bir rol oynar.
0
Paylaş

Pandemi dönemi, sağlığımıza dikkat etmemizi sağlayan dönem olmuştur. Bu dönem sağlık dünyasındaki her şeyin kontrolümüz altında olmadığını da ortaya koymuştur.

Sağlıklı beslenme, genel sağlığımızda ve bağışıklık sistemimizde önemli bir rol oynar ve aynı zamanda vücudumuzun işleyişini etkiler. Bu, hastalık sırasında olduğu kadar, hastalık öncesi ve sonrasında da geçerlidir.

Gıda çeşitliliği ve bunlara erişim, toplumların, gelir seviyesine, alışkanlıklarına ve kültürlerine göre farklılıklar göstermektedir. Yine de, nerede yaşarsak yaşayalım sağlıklı beslenmenin nasıl sürdürüleceğine dair bazı ortak gerçekler var.

İşte size yardımcı olabilecek Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kaynaklarından 6 sağlıklı beslenme alışkanlığı önerisi:

1. Karıştırın

Yeterli miktarda önemli besin alımını sağlamak için tüm gıda gruplarından çeşitli yiyecekler yiyin. Yani yiyeceklerinizi çeşitlendirin. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) üye ülkeler için bilimsel araştırmalar ve kanıtlar doğrultusunda hazırladığı gıda temelli beslenme kılavuzu bu konuda size yardımcı olacaktır.

Dünya çapında 100’den fazla ülke, nüfuslarına, sağlık durumlarına, ülkelerinde bulunabilen yiyecek çeşitlerine, mutfak kültürlerine ve yeme alışkanlıklarına göre uyarlanmış beslenme kılavuzları geliştirmiştir.

Ülkeniz için tavsiye edilen kılavuza buradan ulaşabilirsiniz.

2. Bol Meyve ve Sebze Yiyin

Meyve ve sebzeler, sağlıklı beslenme için ihtiyacımız olan lifin yanı sıra bol miktarda vitamin ve mineral sağlar. Minimum düzeyde işlenmiş dondurulmuş konserve meyve ve sebzeler, pazara veya süpermarkete olan gezilerinizi sınırlandırmak için iyi bir tercihtir. Fakat bunları seçerken dikkatli olun. Bu ürünlerin konservelenmesi ve işlenmesinde bazen şeker, tuz veya koruyucu maddeler eklenir. 2021 Uluslararası Meyve ve Sebze Yılıdır. Bugüne kadar duymamış olabileceğiniz meyve sebzeler hakkında bilgi almak için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yemek kitabına göz atın.

Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenme için ihtiyaç duyduğumuz birçok vitamin, mineral ve lif sağlar.
Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenme için ihtiyaç duyduğumuz birçok vitamin, mineral ve lif sağlar.
Tam tahıllar, kabuklu yemişler ve sağlıklı yağlar, bu tür doymamış yağlar bağışıklık sistemimizi destekler ve varsa vücuttaki iltihapı azaltmaya yardımcı olur.
Tam tahıllar, kabuklu yemişler ve sağlıklı yağlar, bu tür doymamış yağlar bağışıklık sistemimizi destekler ve varsa vücuttaki iltihapı azaltmaya yardımcı olur.

3. Ortamın Nabzını Tutun, Sağlıklı Olun ve Çıldırın!

Bakliyatlar, tam tahıllar, kuru yemişler, zeytin, susam, yer fıstığı veya diğer doymamış yağ içeren sağlıklı yağlar bağışıklık sisteminizi destekler ve eğer varsa vücudumuzdaki iltihapı azaltır. Özellikle bakliyat ucuz bir protein kaynağı ve aynı zamanda da çevre dostudur. Fasulye, bezelye, bakla ve diğer bakliyatlar, sağlıklı beslenmenin parçası olup, diyabet ve koroner rahatsızlıklar gibi hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilecek vitamin ve minerallerle doludur.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Bakliyat Yemek Kitabı’ndaki bakliyatları ve bunlarla ilgili yapılabilecek yemek tarifleriyle ilgili her şeyi okuyun.  

4. Yağ, Şeker ve Tuzu Sınırlayın

Yüksek stres zamanlarında, birçok insan rahat yiyeceklere yönelir. Ne yazık ki, bu yiyeceklerin yağ, şeker, tuz ve kalorileri yüksek olup dengesiz bir beslenmenin parçası olarak zaman içinde genel sağlığımızı etkileyebilir.

İlgili Ürünler

İyi bir alışkanlık olarak, yediğiniz tüm yiyeceklerin etiketlerini, içeriklerini ve besin değerlerini kontrol edin. Bu etiketler, yediğiniz ürünlerin bileşenlerinin miktarını sınırlamanıza veya yararlı olanların düzeylerini arttırmanıza yardımcı olmak için vardır. Gıda etiketlerini ve bunları nasıl doğru şekilde okuyacağınız hakkında daha fazla bilgiyi bu web sitesinde öğrenebilirsiniz.

Yağ, şeker ve tuzu sınırlamalıyız
Yağ, şeker ve tuzu sınırlamalıyız

5. Yiyeceklerinizi Hijyen Tutmaya Çalışın

Pandemi zamanında her türlü hijyen çok önemlidir. Ancak COVID-19'un bir solunum virüsü olduğunu unutmamakta fayda var. Yani COVID-19 gıda kaynaklı bir hastalık değildir. Yine de gıda hijyeni ve güvenliği uygulamak her zaman için önemlidir.

Gıda hijyeni konusunda şu beş ipucunu unutmayın:
  • Ellerinizi, pişirme kaplarını ve pişirme yüzeylerini temiz tutun;
  • Yiyecekleri çiğ ve pişmiş olarak ayırın;
  • Pişirilen gıdaları iyice pişirin;
  • Yiyecekleri güvenli sıcaklıklarda tutun;
  • Güvenli su kullanın.

Gıda güvenliği ile ilgili daha fazla ayrıntı buradan ulaşabilirsiniz.

Yiyecekler her daim hijyen tutulmalı
Yiyecekler her daim hijyen tutulmalı

6. Fiziksel Aktivite Yapın ve Bol Su İçin

Egzersiz hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımız için önemlidir. Son yıllarda dünyamızda obezite ve aşırı kilo önemli ölçüde artmaktadır. Özellikle kısıtlamalar nedeniyle evde kaldığımız bu dönemde, aktif  olamanın başka yollarını bulmamız önemlidir.

Yaşınıza ve yaşam tarzınıza bağlı olarak günde en az 30-60 dakika arasında egzersiz yapmayı hedeflemelisiniz. Beslenme etkinliği kitabından; egzersiz fikirlerine, hijyene, gıda güvenliğine ve çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olabilecek bir çok ipucuna ulaşabilirsiniz.

Beslenmenin büyüleyici dünyası hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yetişkinler için hazırladığı dijital kurslarada göz atabilirsiniz.

COVID-19 salgını, dünyanın dört bir yanındaki insanların günlük yaşamlarını değiştirerek, birçok insanda çok fazla stres, hastalık ve acıya neden oldu. Bu zorlukların ve değişikliklerin ortasında, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek çok daha önemli hale gelmektedir. Öncelikle, kendinizi ve başkalarını COVID-19 enfeksiyonuna ve bulaşmasına karşı korumak için, hepimizin ulusal kurallara ve Dünya Sağlık Örgütü tavsiyelerine uyması gerekir. Aşı uygulamalarına rağmen, bu kurallara pandeminin sona ermesine yardımcı olmak için devam etmeliyiz. Bununla birlikte, aynı derecede önemli olan, kendimize bakmamız gerekiyor ve sağlıklı bir beslenme bunu yapmanın harika bir yoludur.

Yaşa ve yaşam tarzınıza bağlı olarak günde en az 30-60 dakika arasında egzersiz yapılmalı.
Yaşa ve yaşam tarzınıza bağlı olarak günde en az 30-60 dakika arasında egzersiz yapılmalı.
Kaynaklar