hortiturkey
Baş Editör

Dap Gübre Nedir?

3 Dakikalık Okuma
9 Mayıs 2020 Cumartesi
Bitki Besleme
Dap gübre
Özet
Fosfor kullanımı açısından dünyada yaygın olarak kullanılan dap gübresi, özellikle bitkilerin kök gelişimi açısından çok önemlidir.
0
Paylaş

Dap Gübresi İçeriği

Diamonyum fosfat olarakta bilenen Dap gübre sektörde 18 46 adıylada bilinmektedir. Kompoze bir gübre çeşidi olan Dap gübrenin, içeriğinde azot ve fosfor olup, dünyanın en yaygın kullanılan fosforlu gübresidir.

Bitki beslenmesi için mükemmel bir azot ve fosfor kaynağı olan bu gübreler ilk olarak 1960’lı yıllarda piyasaya sürülmüştür ve kullanımı hızla artmıştır.

Üretilen fosforik asit sıcak ve sıvı amonyak ile kontrollü bir reaksiyonla formüle edilip soğutularak granül hale getirilmesiyle elde edilen Dap gübre; içeriğinde %18 azot, %46 fosfor bulundurur ve 18-46-0 formundadır.

1 ton dap gübresi elde etmek için, yaklaşık olarak 4 ton kükürt, 2 ton amonyak ve 2 ton fosfat kayası kullanılır.

Bitki kökleri tarafından kolaylıkla alınabilen dap gübresi, suda kolay çözülebilir ve granül veya toz şeklinde bulur.

Dap gübrenin içeriğinde azotta vardır. Fakat Dap gübrenin taban gübresi olarak kullanılması durumunda, içeriğinde bulunan azot yeterli olmayacağından diğer azot içeren gübrelerle desteklenmesi gerekmektedir.

DAP gübrede bulunan amonyum mükemmel bir azot kaynağıdır ve toprak bakterileri tarafından kademeli olarak nitrata dönüştürülerek toprak ph’nın düşmesine sebep olur. Bu sebeple ph’sı yüksek olan topraklarda daha etkilidir.

Dap gübresi görseli
Dap gübresi görseli

Dap Gübre Ne İşe Yarar?

Bitkiler yaşamsal faaliyetleri için ihtiyaç duydukları enerji için fosfora ihtiyaç duyar. Fosfor bitkilerin kök gelişim için çok önemlidir. Bu sebeple Dap gübre bitkinin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır.

Dap gübre, kök gelişimi için gerekli olup, sağlıklı çiçeklenme ve tomurcuklanmayı teşvik eder. Bitki olgunlaşmasını çabuklaştırır, verimi artırır, bitkilerin döllenme organlarının gelişmesini sağlar, hastalıklara karşı dayanım sağlar, taneleri dolgunlaştırır ve ürün kalitesinin arttırır.

Yeterli miktarda DAP gübre verilmemesi durumunda; bitki kökleri zayıf kalır, büyüme ve olgunlaşma yetersiz olur ve bitki bodur kalır. Yaşlı alt yapraklar mor ya da koyu yeşil bir renk alır ve yapraklar erken dökülür.

Meyve ağaçlarında sürgün büyümesi, tomurcuklanma ve çiçek açma yavaşlar ve verim düşer.

Doğru gübrelemeyle gelişmekte olan buğday başakları
Doğru gübrelemeyle gelişmekte olan buğday başakları

Dap Gübre Ne Zaman Verilir?

Dap gübrenin çok erken verilmesi halinde; gübre toprakta bitkinin yararlanamayacağı şekle dönüşür. Bitkinin büyümesi sonrasında verilmesinde ise toprak üstünde kalması sebebiyle bitkiye yine bir yararı olmayacaktır.

İlgili Ürünler

Doğru bir uygulamayla tüm bitkilerde kullanılabilecek olan dap gübre,ekim veya dikim öncesinde yada ekim sırasında tohum derinliğine gömülerek verilmelidir.

Dap gübre tahıllarda ekim zamanında; meyve ağaçlarında şubat, mart aylarında;  ilk baharda ekilecek olan bitkilerde ise ekim öncesi tohum derinliğine uygulanmalıdır.

Dap gübre uygulama anı
Dap gübre uygulama anı

Dap Gübre Dekara Ne Kadar Atılır?

Gübre kullanım miktarına, yapılacak olan toprak analizi sonuçlarına göre karar vermenizi hatırlatmak isteriz.

Yapılacak olan toprak analizi sonrasında çıkacak olan sonuçlara göre, aşağıdaki örnekte olduğu gibi dap gübre miktarını hesaplayabilirsiniz.

Dap gübre için; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 2,2 sayısıyla çarpılır.

Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli fosfor miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak dap gübre miktarı 5 x 2,2 = 11 kg /dekardır.

Yani dekara 11 kg dap gübre atılmalıdır.

Gübre atım anı
Gübre atım anı

Dap Gübre Nerelerde Kullanılır?

Yapılacak olan toprak analizi sonuçlarına göre gübre kullanılması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Kullanım alanı geniş olan dap gübre, doğru zaman, miktar ve uygulamayla tüm bitkilerde kullanılabilir.

Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz. Buğday, arpa, mısır, yulaf, pamuk, ayçiçeği, çeltik, yer fıstığı, soya fasulyesi, yonca, soğan, sarımsak, meyve ağaçları, zeytin, sebze, narenciye, şeker pancarı, bostan, bağ, tütün, zeytin, fındık, çay, antep fıstığı, pamuk, susam, çiçek yetiştiriciliği gibi tarımsal faaliyetlerde kullanılabilmektedir.

Gübre uygulanmış mısır tarları
Gübre uygulanmış mısır tarları

Dap Gübre Nasıl Uygulanır?

Dap gübrede serpme yönteminden kaçınılmalıdır. İdeal olarak dap gübre, bant usulü ve mibzerle tohum derinliğine uygulanmalıdır. Fakat mibzer kullanılmasının mümkün olmadığı durumlarda; dap gübresi ekim öncesinde serpme usulü yüzeye serpilerek, ekim sonrasında toprakla karışması sağlanmalıdır.

Meyve ağaçlarında ise, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılarak yada damla sulamayla verilebilir.

Gübre uygulama anı
Gübre uygulama anı
Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.