profil resmi
Serkan Sezen
Ziraat Mühendisi, Konya

Dünyada ve Ülkemizde Su Yönetiminde Ne Durumdayız?

1 Dakikalık Okuma
20 Eylül 2021 Pazartesi
Sulama Sistemleri
Su kaçağı
Özet
Artan nüfus ve küresel ısınmanın etkisiyle, temiz suya erişimimiz günden güne azalmaktadır.
0
Paylaş

Su yönetimi üzerine sayfalar dolusu methiyeler düzmeye gerek yok, ne yazık ki Dünyada ve ülkemizde bu konuda almamız gereken çok yol var.

Küresel ısınmanın etkisiyle temiz suya erişim günden güne azalmaktadır. Çünkü, iklim değişikliği ülkelerde su stresi yaratmaktadır. Yeraltı su kaynaklarının kontrolsüzce hiç tükenmeyecekmiş gibi kullanımından dolayı; 50 yıl önce on metreden su çıkan Konya Ovası'nda, artık 400 metreye inmek zorundasınız.

Benzer durum su yoğun sanayileşmenin olduğu ve aşırı göç alan Trakya Bölgesinde yaşanmaktadır. Kovid-19 pandemi sürecinde evlerde ve iş yerlerinde su tüketimi, %10-15 oranında artmıştır. Bu duruma önümüzdeki dönemlerde global ölçekte %30 oranında artan su tüketimi katıldığında 2050 yılında Dünyamızı karanlık bir tablo bekliyor. Oysa ki insanlığın en temel hakkı; kaliteli, güvenli ve temiz içme suyuna erişmektir.   

Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF İlerleme raporuna göre dünyada;

  • 2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor.
  • 263 milyon kişi yarım saat uzaktan eve su taşıyor.
  • 159 milyon kişi yüzey su kaynaklarından arıtmadan su içiyor.

Ocak 2021 itibarıyla küresel nüfusun 7,8 milyara ulaşmasıyla sürdürülebilir tarım ve daha yeni tarım teknolojilerine odaklanılması merkez saflarda yer almaya devam ediyor. Ülke olarak tarımda inovasyon yaratabileceğimiz birçok alan söz konusu, sadece yapmamız gereken çözümden çok ihtiyaca odaklanmamız gerekliliğidir.

Sayfanın altında yer alan ve sizlerle paylaşmış olduğum “Makine Öğrenimi ve Gerçek Zamanlı Sensör Verilerini Kullanarak Hassas Su Sızıntısı Tespiti” çalışması geliştirilerek tarımsal sulamada 32 milyar m3 potansiyelimizi verimli kullanma adına çok işler başarabileceğimiz bir model.

İlgili Ürünler

Su kaçağı
Su kaçağı

Ülkemizde yaygın olarak yanlış yönetilen bu mecra üçte bir sızıntı nedeniyle yaklaşık %43 su kaybına sahip. Makale, otonom bir öğrenme algoritmasının yardımıyla su sızıntılarının hassas bir şekilde konumlanmasını sağlayan sulama sistemleri gibi su dağıtım sistemlerini izlemek için tasarlanmış bir kablosuz sensör ağına dayanan bir sistem önerisi sunmaktadır. Geliştirilen sistem, sızıntıları %75 doğrulukla tespit edebildiğini gösteren gerçek bir uygulamadır.

Demem o ki; Su tarım için en önemli kaynaklardan biridir ve sulama ile ilgili kararlar yetiştiriciler için çok önemlidir. Bu nedenle, çiftçimizin su yönetimi ve verimlilik ile ilgili daha fazla bilgi alması, araçları kontrol etmesi, iyi bir büyüme süreci için stratejik unsurlardır.

Sizler için incelediğim ve fikir vermesi açısından incelemenizi tavsiye ettiğim sitelerden; SmartWatering, toprak ve iklim koşullarına göre sulama sürecini ve kararlarını otomatikleştirmek için sensörlerden yararlanmış. HydroPoint su akışları ve sızıntıları hakkında fikir verebilen bir sisteme odaklanmış çözümler sunmaktadır.

Makine Öğrenimi ve Gerçek Zamanlı Sensör Verilerini Kullanarak Hassas Su Sızıntısı Tespiti

Kaynaklar

Serkan Sezen