hortiturkey
Baş Editör

Kalsiyum Nitrat Nedir?

3 Dakikalık Okuma
11 Ağustos 2020 Salı
Bitki Besleme
Kalsiyum nitrat görseli.
Özet
Kalsiyum ve azot besin maddelerden oluşan kalsiyum nitrat; tüm toprak yapılarında, her mevsimde ve tüm bitkilerde uygulanabilir.
0
Paylaş

Kalsiyum nitrat, bitkilerin hayatta kalması için gereken kalsiyum ve azot besin maddelerini içerir. Amonyum nitrat, yaygın olarak kullanılan bir azot kaynağıdır. Fakat amonyum nitrat kalsiyum alımını engelleyerek; bitkilerde kalsiyum eksikliği bozukluklarına neden olabilir. Bu eksiklik kalsiyum nitratla giderilebilir. İnorganik bir gübre olan kalsiyum nitrat, kireç taşına nitrik asit uygulanarak ve sonra amonyak ilave edilerek üretilir.

Bitkilerin azot ve potasyumdan sonra en çok tükettiği besin elementi kalsiyumdur.

Bitkilerde bitki hücre duvarlarının oluşumunda önemli bir element olan kalsiyumun, bitkilerde uygun şekilde kullanılabilirliği, hücre duvarlarının güçlü olmasını sağlayarak bitkinin hastalık ve stres faktörlerinden korunmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile bitki dokularını ve meyveleri mantar ve bakteri enfeksiyonlarından korur. Aynı zamanda bitkiyi detoksifiye etmek için asitleri nötralize eder. Azot bileşeni, protein üretimini ve esas olarak yapraklı büyümeyi beslemekten de sorumludur.

Üst gübrelemede, tüm toprak ve mevsim koşullarında; bütün bitkilere uygulanabilir olan kalsiyum nitrat; toprakta atık madde bırakmaz, toprağın fiziki, kimyasal ve biyolojik özellikleri üzerine olumlu etki eder ve toprakta hızlı ph değişimine sebep olmaz.

Kalsiyum nitrat, özellikle biber ve domates bitkileri ve elma ağaçları gibi ürünler için yararlı olan, bir bitki besin kaynağıdır.

Kalsiyum nitrat, suda çözünen tek kalsiyum kaynağıdır olup, sıvı gübrelerle birlikte veya doğrudan bitki yapraklarına uygulanabilir. Bunun haricinde kalsiyum nitrat bitkilere elle yada gübre atma makineleri ile serpme usulü yada damla sulama ve yağmurlama sulama sistemleriylede verilebilir.

Kalsiyum, bazı bitkilerin tohum üretebilmesi için hayati önem taşır ve ayrıca bir bitkinin daha uzun raf ömrüne sahip daha kaliteli bir meyve üretmesine yardımcı olur.

Kalsiyum nitrat, özellikle meyve ağaçlarında ve diğer bitkilerde kullanılabilen, ayrıca hastalıkların tedavisinde veya önlenmesinde kullanılabilen çok amaçlı bir gübredir. Hem kalsiyum hem de azot içeriğine sahip olmasından dolayı, bu besin içeriklerinden herhangi birinin eksikliği olan bitkiler için kullanılabilir.

Kalsiyum nitrat görseli.
Kalsiyum nitrat görseli.

Bitkide Kalsiyum Eksikliği

Kalsiyum noksanlığı olan topraklarda bitkiler, kalsiyum eksikliğine maruz kalır.

Kalsiyum bakımından doygun olan topraklarda bile zaman içinde kalsiyum bulunabilirliği azalacaktır. Bu nedenle gerekli tüm besin maddelerine sahip dengeli bir gübre kullanmak önemlidir. Bitkiden erken düşen çiçekler veya yaprakların kendiliğinden içe doğru kıvrılması gibi belirtiler kalsiyum eksikliğinin belirtileridir.

İlgili Ürünler

Dokularında yeterli kalsiyuma sahip olmayan meyveler, depolama sürecinde de fizyolojik bozukluklara ve çürüme meydana getiren funguslara karşı hassas olurlar. 

Yeteri miktarda kalsiyum ihtiyacı karşılanmayan sebze ve meyvelerde çürüme ve çatlamalar meydana gelir. Elmada acı benek ve domateste dip çürüklüğü gibi belirtiler kalsiyum noksanlığının bir sonucudur.

Kalysiyum ayrıca bitkide köklerin uzamasına, bitkinin büyümesine ve gelişimine katkıda bulunur. Buna ilave olarak hava koşullarında oluşabilecek dona karşı bitkinin dayanımını arttırır.

Elma ağaçlarındaki kalsiyum eksiklikleri tipik olarak acı benek adı verilen soruna yol açacaktır. Bitkide kalsiyum eksikliğini keşfederseniz, kalsiyum nitrat bunu çözmek için iyi bir yoldur. Hızlı bir düzeltme için, kalsiyum nitratı doğrudan bitkinin yapraklarına ve meyvelerine püskürtün, çünkü bu köklere uygulanan kalsiyum nitrattan daha hızlı etki eder.

Kalsiyum eksiliğinden kaynaklı domateste çiçek burnu çürüklüğü.
Kalsiyum eksiliğinden kaynaklı domateste çiçek burnu çürüklüğü.

Hastalıkların Önlenmesinde

Çiçek burnu çürümesi, mantar lekesi ve acı benek hepsi kalsiyum nitrat gübresi kullanılarak önlenebilir.

Ayrıca, çiçeklenme çürüklüğünün gelecek sezonda da problem haline gelmesini önlemek için toprağınıza bir kalsiyum nitrat gübresi uygulayabilirsiniz.

Mantar lekesi ve acı benek elmaları etkileyen problemlerdir ve her ikisi de kalsiyum eksikliklerinden kaynaklanabilir. Mantar lekesi genellikle Haziran ayında elmalarda görünmeye başlar ve yaz ilerledikçe kötüleşir. Sorun meyvede renksiz depresyonlar olarak ortaya çıkar ve boyut olarak değişebilir. Elmanın tadını etkilemese de görselliği etkilenir. Acı benek, elmaların derisinde kendini gösterir ve meyvenin etinde kahverengi lekelere neden olur.

Bu sorunlar kalsiyum eksikliği ile ilişkilidir ve kalsiyum nitrat gübre kullanımı ile giderilebilir.

Kalsiyum eksikliğinden kaynaklı elmada acı benek hastalığı.
Kalsiyum eksikliğinden kaynaklı elmada acı benek hastalığı.

Kalsiyum Nitrat Gübresi:

  • İyi kalsiyum ve azot kaynağıdır.
  • Suda çözünür.
  • Gübre ve hastalık tedavisi olarak kullanılabilir.
  • Yapraktan ve üst gübre olarak kullanılabilir.
  • Ucuzdur.
Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.