hortiturkey
Baş Editör

Kükürtlü Gübre Nedir?

4 Dakikalık Okuma
28 Mayıs 2020 Perşembe
Bitki Besleme
Granül kükürt.
Özet
Kükürtün yağlık bitkilerde kullanımı, üründe yağ oranı artışı sağlarken; azot ile dengeli kullanımında ise üründe kalite ve verim artışı sağlar.
0
Paylaş

Bir mineral olarak kabul edilen kükürt, azot, fosfor ve potasyum gibi bitki için gereklidir. Kükürtün azotlu gübreler ile dengeli kullanımı; kalite ve verim artışı getirir.

Bitkilerdeki klorofil oluşumu için gerekli olan kükürt, aynı zamanda protein oluşumuna da yardımcı olur. Çoğunlukla yağlık bitkiler (zeytin, ayçiçeği…) için tavsiye edilen kükürt; bu bitkilerde yağ oranı artışı sağlarken, soğan ve sarımsak gibi bitkilerde lezzet oluşumu, meyve ve sebzelerde ise vitamin yüksekliği ve renk oluşumu sağlar.

Bitki için düşük miktarlarda gerekli olan kükürt, dekar başına 1-5 kg arasında uygulanır. Fakat eksikliği bitki sağlığı sorunlarına ve canlılık kaybına neden olur.

Aynı zamanda bir toprak düzenleyici olan kükürt, yüksek ph’lı toprakları regüle etmenin yanında, hastalık ve zararlılara, sıcak ve soğuklara karşıda bitki dayanımının artmasına yardımcı olur.

Granül kükürt.
Granül kükürt.

Kükürtlü Gübre Ne İşe Yarar?

Bitkilerdeki klorofil oluşumuna yardımcı olan kükürt, aynı zamanda bitki büyümesine çeşitli şekillerde katkıda bulunur. Azot kullanım verimliliğinde de gerekli olan kükürt, bitki büyümesini, kalitesini ve verimliliğini de arttırır.

Kükürt tohum üretimine, bitkinin kök gelişimine yardımcı olur. Bitkinin hastalık, zararlı, soğuk ve sıcağa karşı dayanımlarının artmasını sağlayan kükürt, aynı zamanda meyve sertliği ve lezzetini teşvik eder.

Mısır tarlası.
Mısır tarlası.

Bitkilerde Kükürt Eksikliği

Kükürt eksikliği belirtileri birçok yönden azotun eksikliği belirtilerine benzer. Yani yapraklar soluk sarı veya açık yeşil olur. Azotun aksine, kükürt eksikliği belirtileri ilk olarak genç yapraklarda görülür ve azot uygulamasından sonra bile devam eder. Pamuk, tütün ve turunçgillerde ilk önce bazı yaşlı yapraklar etkilenir.

Kükürt eksikliği olan bitkiler küçük olup, kısa ve ince sapları vardır ve büyümeleri yavaştır. Tahıllarda olgunluk gecikir, baklagillerdeki nodülasyon zayıf olabilir ve azotun fikse edilmesi azalır. Meyveler genellikle tam olarak olgunlaşmaz ve renkte açık yeşil kalır.

Mısırda kükürt eksikliği.
Mısırda kükürt eksikliği.

Kükürtlü Gübre Nasıl Uygulanır?

Kompoze olarak bir çok farklı formda bulunan kükürtlü gübreler; tek yıllık bitkilerde ekim yada dikim öncesi veya ekimle beraber tohum ekim derinliğinin 5 cm altına gelecek şekilde toprakla karıştırmalıdır.

Meyve ağaçlarında ise, dalların taç iz düşümlerine gelecek şekilde toprağa karıştırılarak veya damlama ile verilir.

Gübre uygulaması.
Gübre uygulaması.

Kükürtlü ve Çinkolu Gübre Nedir?

Bir kompoze gübre olan bu gübrenin içeriğinde; birincil besin olarak azot, fosfor veya potasyum, ikincil besin maddesi olarak kükürt ve iz element olarak ise çinko bulunur.

Piyasada çeşitli formlarda farklı markalar adı altında bir çok kükürtlü ve çinkolu gübre bulunabilir.

Örneğin; 20-20-0+30(SO3)+Zn kompoze gübrenin içeriğinde birincil besin olarak %20 azot, %20 fosfor, ikincil besin olarak %30 kükürt ve iz element olarak %1 çinko bulunur.

15-15-15+25(SO3)+Zn kompoze gübrenin içeriğinde; birincil besin olarak %15 azot, %15 fosfor, %15 potasyum, ikincil besin olarak %25 kükürt ve iz element olarak %1 çinko bulunur.

13-24-12+10(SO3)+Zn kompoze gübrenin içeriğinde, birincil besin olarak %13 azot, %24 fosfor, %12 potasyum, ikincil besin olarak %15 kükürt ve iz element olarak %1 çinko bulunur.

İlgili Ürünler

Temsili gübre uygulama.
Temsili gübre uygulama.

Kükürtlü Gübre Çeşitleri

Kompoze gübrelerin içeriğinde birinci besin maddesi olarak geçen azot, fosfor ve potasyuma ilave olarak bazı kompoze gübrelerde ikincil besin maddesi olarak kükürt ilave edilir. Kükürtlü kompoze gübreler olarak bu gübreler, piyasada farklı form ve markalar adı altında bulunabilir.

Bu gübre çeşitlerinden örnek vermek gerekirse; 15-15-15+12(SO3) gübre içeriğinde birincil besin maddesi olarak %15 azot, %15 fosfor, %15 potasyum, ikincil besin maddesi olarak %12 kükürt bulunur.

20-20-0+5,5(SO3) gübre içeriğinde birinci besin maddesi olarak %20 azot,%20 fosfor, ikincil besin maddesi olarak %5,5 kükürt bulunur.

Farklı gübre çeşitlerinden bir kesit.
Farklı gübre çeşitlerinden bir kesit.

Kükürtlü Sıvı Gübre Nedir?

Mineral olarak kabul edilen kükürtün, farklı orandaki diğer bitki besin maddeleriyle birlikte sıvı formda bulunduğu gübrelere kükürtlü sıvı gübre denilir.

Diğer katı gübre çeşitlerinde olduğu gibi burada da kükürt, birincil besin maddelerine ilave olarak ikincil besin maddesi olarak bulunmaktadır.

Direkt kök bölgesine damlama ile yada yaprağa püskürtme ile uygulandığı için, bitki tarafından emilimi katı gübrelere göre daha kolaydır ve bitkiye ile etkileşimi hızlıdır.

Piyasada çeşitli yüzdelik formlarda farklı markalar adı altında bir çok kükürtlü sıvı gübre bulunabilir.

Temsili kükürtlü sıvı gübre görseli.
Temsili kükürtlü sıvı gübre görseli.

Kükürtlü Şeker Gübre Nedir?

Amonyum sülfat olarak bilinen bu gübre, görsel olarak toz şekere benzemesinden dolayı halk dilinde şeker gübre olarakta bilinmektedir ve içeriğinde %21 azot, %24 kükürt ihtiva eder.

İçeriğinde bulundurduğu azota ilave olan kükürtten dolayı bu gübreye kükürtlü şeker gübrede denilir.

Şeker gübre görseli.
Şeker gübre görseli.

Kükürtlü Gübreler Nerelerde Uygulanır?

Kükürtlü gübreler;  fasulye, bakla, mercimek, nohut, bezelye, bakla, börülce gibi baklagillerde; patlıcan, domates, biber, brokoli, marul, salatalık, kabak, ıspanak… gibi tek yıllık bitkilerde, ayçiçeği, kanola, pamuk, mısır soya, yer fıstığı, zeytin gibi yağlık bitkilerde, soğan, sarımsak, bağ, turunçgiller, meyve ağaçları… gibi ürünlerde kullanılabilir.

Üzüm bağı.
Üzüm bağı.

Kükürtlü Gübre Ne Zaman Uygulanır?

Yağışlı bölgelerde özellikle ilkbaharda uygulanması tavsiye edilen kükürtlü gübreler; tohum ekim yada dikim öncesinde veya ekimle beraber; meyve ağaçlarında ise, ağaç dallarına su yürümesinden 2-3 hafta önce, dalların taç iz düşümlerine gelecek şekilde toprağa karıştırılarak verilir.

Meyve ağacına temsili gübre uygulaması.
Meyve ağacına temsili gübre uygulaması.
Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.