hortiturkey
Baş Editör

Map Gübre Nedir?

2 Dakikalık Okuma
13 Temmuz 2020 Pazartesi
Bitki Besleme
Map gübre görseli.
Özet
İçeriğindeki yüksek fosfor oranıyla, bitkilerin fosfor ihtiyacını yeteri oranda karşılayan Map gübre, aynı zamanda çok besinli diğer gübrelerin üretiminde de ham madde olarak kullanılmaktadır.
0
Paylaş

Gübre endüstrisinde yaygın olarak kullanılan MAP gübresi, bir kompoze gübre çeşidi olup sektörde monoamonyum fosfat olarakta bilinmektedir. Bünyesinde azot (N) ve fosfor (P) ihtiva eden Map, fosfatlı gübreler içinde, içeriğinde en yüksek fosfor oranını barındıran gübredir.

İçeriğinde %12 azot ve %61 fosfor bulunduran Map gübresi, sektörde 12-61-0 formunda bulunur.

Map gübresi, bünyesinde bulundurduğu düşük azot oranıyla, bitkilere istenilen miktarda fosforu sağlar.

İçeriğindeki fosfor bitkilerin tercih ettikleri “dihidrojen fosfat” formunda olduğundan, bitki tarafından kolaylıkla alınabilmektedir.

Amonyak ve fosforik asidin reaksiyonuyla elde edilen MAP gübresi, granül bir gübre olup suda tamamen eriyebilir.

Nem çekici özelliği olmayan Map gübresi, doğrudan gübre olarak kullanılabildiği gibi çok besinli diğer gübrelerin üretiminde ham madde olarak da kullanılabilir.

Map gübre görseli.
Map gübre görseli.

Map Gübresinin Faydaları Nelerdir?

Bitkilerin en önemli besin alma organları kökleridir. Bitkilerin ilk gelişim dönemlerinde uygulanan map gübresi, bitkinin kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sisteminin oluşmasını sağlar. Bu sebeple map gübresi büyüme sezonun başında kullanılmalıdır.

Buna ilave olarak map gübresi;

  • Homojen çiçeklenmeyi sağlar
  • Hastalık, kuraklık ve soğuğa karşı bitkinin dayanımı arttırır.
  • Çiçeklenmeyi teşvik eder
  • Dane ve meyve tutumunu arttırır.
  • Meyve oluşumunu ve verimini arttırır.
  • Hasatta erkencilik sağlar.   
Portakal ağacı.
Portakal ağacı.

Map Gübresi Nerelerde Kullanılır?

Yapılacak olan toprak analizi sonuçlarına göre gübre kullanılması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

İlgili Ürünler

Kullanım alanı geniş olan map gübrenin içeriğinde klor, sodyum ve ağır metaller gibi bitkilere zarar verebilecek maddeler bulunmadığından tüm bitkilerde uygulanabilir.

Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz. Buğday, arpa, mısır, yulaf, pamuk, ayçiçeği, çeltik, yer fıstığı, soya fasulyesi, yonca, soğan, sarımsak, meyve ağaçları, zeytin, sebze, narenciye, şeker pancarı, bostan, bağ, tütün, zeytin, fındık, çay, antep fıstığı, pamuk, susam, çiçek yetiştiriciliği gibi tarımsal faaliyetlerde kullanılabilmektedir.

Kayısı ağacı.
Kayısı ağacı.

Map Gübresi Ne Zaman Atılır?

Özellikle nötr ve yüksek ph’lı topraklarda tercih edilen Map gübresi tüm bitkilerde bitki gelişiminin ilk dönemlerinde ve meyve oluşum dönemlerinde güvenle uygulanabilir.

Map gübresinin özellikle fosfor ihtiyacının yüksek olduğu çiçeklenme ve kök gelişimi dönemlerinde kullanılması tavsiye edilir.

Map gübresi sebzelerde, tarla bitkilerinde, bostanda, ekim veya dikim öncesinde,  meyve ağaçlarında, zeytinde ve bağda  şubat, mart aylarında kullanılabilir.

Çiçekteki kiraz ağacı.
Çiçekteki kiraz ağacı.

Map Gübresi Nasıl Uygulanır?

Dap gübresinin tersine, Map gübresi tohum derinliğine yada kök bölgesine bant şeklinde uygulanabilir.

Suda eriyebilen diğer gübrelerle karıştırılması mümkün olan map gübresi, damla sulama ile köklere, yada püskürtülerek yapraktan uygulanabilir.

Fakat bu karışım gübreler hazırlanırken, map gübresinin kalsiyum veya magnezyum gübreleri ile karıştırılmamasına dikkat etmek gerekir.

Temsili gübre uygulama.
Temsili gübre uygulama.
Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.