hortiturkey
Baş Editör

Seralarda Etkili Olan 5 Hastalık

2 Dakikalık Okuma
6 Temmuz 2021 Salı
Bitki Koruma
Tohum, Fide, Fidan
Serada hastalığa yakalanmış domates.
Özet
Sera yetiştiriciliğinde hastalıklarla mücadele, etkili yetiştiriciliğin önemli bir parçasıdır. Seralarda karşılaşılan önemli beş hastalığı sizler için hazırladık.
0
Paylaş

Araştıran, hastalığı tespit edebilen ve nasıl mücadele edeceğini bilen yetiştiriciler, her zaman için avantaja sahiptir.

Hastalığın yönetimi, ürünün verimini, kalitesini ve kaybını ciddi şekilde etkilemektedir. Burada hastalığı tanıyıp doğru mücadele yöntemlerinin uygulanması önemlidir.

hortiturkey olarak seralarda karşılaşılan önemli 5 hastalığı sizler için hazırladık.

Görüldüğü bitkiler: Sebzeler

Görülme zamanı: Yılın tüm zamanı

Hastalığın gelişme koşulları: Hastalık toprakta, enfekteli bitkilerde ve konukçularının köklerinde bir sezondan diğerine hayatta kalabilir. Aşırı sulama, bol yağış ve yetersiz direnaj bu hastalığın oluşmasını kolaylaştırır. Sezon ortası ve sezon sonudaki yüksek sıcaklıklar, bitkileri stres altında bırakarak hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.

18°C’nin üzerindeki toprak sıcaklıkları ve 24–29°C arası sıcak havalarla birlikte uzun ıslak dönemler bu hastalık için uygun koşullardır.

Belirtileri: Erken dönemde hastalık fideliklerde çökerten olarak etki eder. İleri dönemde ise bitkinin kök boğazında önce koyu yeşil, sonrasında kahverengi ve siyaha dönüşen renk değişimi görülür. Hastalık bitkinin kök bölgesine ulaşınca, kök kabuğu kahverengi bir renk alır ve çürür.

Hastalığın biberdeki zararı
Hastalığın biberdeki zararı

Görüldüğü bitkiler: Özellikle kavun, kabak, hıyar, domates, patlıcan, biber, çilek ve karpuz

Hastalığın gelişme koşulları: Nemli ortamlarda sıkça rastlanan bu hastalık, özellikle puslu ve çiğli iklim koşullarında rahat yayılma imkanına sahiptir.

Belirtileri: Yaprakların alt ve üst kısımlarında un gibi tozlu görünüme sahip olan bu hastalık, bitkinin alt yapraklarından başlayıp sonrasında taze yapraklara ve sürgünlere doğru gelişir.

Küllemenin yapraktaki etkisi
Küllemenin yapraktaki etkisi

Görüldüğü bitkiler: Sebzeler ve özellikle domates

Hastalığın gelişme koşulları: Hastalık etmeni, kışı çürüyen bitkilerde oospor halinde geçirir. Yaşam için canlı konukçuya ihtiyaç duyan hastalık, havaların ısınması ile birlikte ilkbaharda gelişerek, rüzgar, yağmur, sulama suyu ve tarım aletleri vasıtasıyla bitkiden bitkiye taşınarak yayılıyor. 16°C de başlayan bulaşma, 19-22°C ve nemin %80’i aşması durumunda salgına döner.

İlgili Ürünler

Belirtileri: Seralarda sadece domateste zararlı olan bu hastalık, yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil ve sarımsı renkte olan lekeler daha sonra kahverengi ve siyah renge dönerler. Nemli havalarda lekelerin alt yüzlerinde beyaz veya kül rengi konidi örtüsü oluşur. Uygun koşullarda hastalık yaprak sapı, bitkinin gövde, dallarına ve meyvelerine kadar ilerler.

Mildiyönün domatesteki etkisi
Mildiyönün domatesteki etkisi

Domates Kahverengi Rugose Meyve Virüsü (Tobamovirus,ToBRFV)

Görüldüğü bitkiler: Domates ve kırmızı biber

Hastalığın gelişme koşulları: Bulaşma yolları arasında tarımsal aletler, elle aktarım, giysiler, bitkiden bitkiye doğrudan temas gibi örnekler verilebilir.

Domates kahverengi rugose meyve virüsü (Tobamovirus,ToBRFV), tohumlarda, bitki kalıntılarında ve kirlenmiş topraklarda aylarca enfekte olacak şekilde kalabilir.

Tohumdan fideye bulaşma düşük olsa bile, fidelerin nakli veya mahsulün düzenli işlenmesi sırasındaki temas yoluyla serada hızlı bir yayılmaya olabilir.

Belirtileri: Virüsün etki ettiği domates yapraklarında kloroz, mozaik, yaprak daralması ve beneklenme görülmektedir. Meyveleri üzerinde buruşukluk, sarı veya kahverengi lekelere ilaveten meyvelerde düzensiz olgunlaşma ve deforme olmada gözlemlenmektedir.

ToBRFV'nin domatesteki etkisi
ToBRFV'nin domatesteki etkisi

Görüldüğü bitkiler: Domates

Hastalığın gelişme koşulları: Temas, bulaşık tarım aletlerinin kullanılması gibi mekanik yollarla, bitkiden bir diğer bitkiye geçmektedir. Çekirge gibi çiğneyici ağız yapısına sahip böceklerde beslenme sırasında virüsü ağız parçaları ile bulaştırır. En önemli yayılma ise Trips tarafından gerçekleştirilmektedir.

Belitileri: Domates yapraklarında bronzlaşma, kıvrılma, nekrotik çizgiler ve benekler oluşur. Yaprak sapı, gövde ve yeni gelişen sürgünlerde koyu kahverengi sürgünler gözlenir. Sürgün ucunda geriye doğru ölüm, bitkide tek yönlü bodurluk ve solgunluk tipik belirtisidir. Olgun meyve üzerinde açık kırmızı veya sarı alanlar görülür. Yapraklarda klorotik çizgili lekeler veya nekrotik noktalar görülür. Biberde olgun meyvede iç içe sarı halkalar görülür.

Domates Lekeli Solgunluk Virüs Hastalığının domatesteki etkisi
Domates Lekeli Solgunluk Virüs Hastalığının domatesteki etkisi
Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.