hortiturkey
Baş Editör

Solucan Gübresi Nedir? Hangi Solucan Gübresi Kullanılmalıdır?

3 Dakikalık Okuma
6 Ekim 2020 Salı
Şirket Haberleri
Solucan gübresi.
Özet
Organik ve son derece etkili olan solucan gübresi, profesyonel üreticilerin yanı sıra, ev veya bahçelerinde hobi olarak üretim yapanlar tarafından da tercih edilmektedir.
0
Paylaş

Genellikle yapraklar, çürümüş yada atık haline gelmiş yiyecek ve sebzelerin mama halinde solucanlar tarafından sindirilmesi sonucu elde edilen gübreye solucan gübresi denir.

Solucanlardan iki farklı tür gübre üretilmektedir.

1-Solucan Gübresi / Worm Castings / Vermicast:

%100 Solucan Gübresi olarak da tanımlanabilir. Nasıl ki büyükbaş hayvanların dışkısına doğrudan gübre diyorsak, solucanın dışkıladığı maddeye de gübre denmektedir. Solucanlara verilen mamanın, %100’ünün solucanların sindirim sisteminden geçtiği, doğrudan dışkıladığı, içinde sindirim sisteminden geçmeyen herhangi bir madde kalmayan ürüne Solucan Gübresi – Worm Castings denir.

Solucan Gübresi Nedir?
Solucan Gübresi

2- Solucan Humusu / Vermikompost / Worm Humus

Solucanlarla mamanın bir arada kaldığı süreye bağlı olarak, içerisinde solucan gübresinin de olduğu, ancak solucanlara verilen mamanın %100 olarak solucanların sindirim sistemin geçmemiş, içinde diğer ayrışmış ve ayrışmamış maddelerinde olduğu kompost karışımıdır. Bu nedenle elde edilen son ürün sadece solucan dışkısı olmamakta, üretim sürecine bağlı olarak %40-%60 oranında solucanların sindirim sisteminden geçmemiş mama veya büyükbaş hayvan dışkısı içermektedir. Bu sebeplerden dolayı bu ürüne solucan humusu, solucan kompostu veya vermikompost denilir. Verm: Solucandan gelen; Kompost: Solucan dışı ayrışmış maddelerden gelen anlamında kullanılmaktadır. Bu nedenle ikisinin bir arada olduğu bu maddeye vermi-kompost adı verilir.

Solucan Humusu - Vermikompost
Solucan Humusu / Vermikompost

Şüphesiz toprağa ve bitkiye kullanımında güçlü ve kesin sonuçlar elde edilen Solucan Gübresi çeşidi Worm Castings yani %100 Solucan Gübresidir. Worm Casting üretim modeli, solucan yatakları içerisinde bulunan solucanlara verilen %100 büyükbaş hayvan dışkısı veya  %70 oranında büyükbaş hayvan dışkısı ve %30 oranında organik madde (Sebze-Meyve kabukları vb.) karışımından oluşan solucan mamasının solucanlar tarafından yenilerek dışkılaması sonucunda üretilmesidir.

Solucan Gübresi Yatakları
Solucan Gübresi Yatakları

Bu sayede solucan yataklarında solucanların sindiriminden geçmemiş hiç bir madde kalmamaktadır.

Solucan Humusu / Vermikompost  üretim modelinde ise, genelde zemine yığma yapılan solucan mamasının içerisine solucanlar konularak, bu mamanın solucanlar tarafından tüketilmesi ile Solucan Humusu üretilmektedir. Solucanlar doğası gereği mama arayışında yukarı doğru hareket eden canlılar olduğu için, bu üretim modelinden elde edilen gübrenin%40 ile %60 oranında solucanların sindirim sisteminden geçmekte olduğu bir gerçektir. Bunun sonucunda elde edilen ürün standart değerler içermemekte ve yığınlardaki solucan miktar ve besleme şekline göre gübrenin kalitesi değişkenlik göstermektedir.

Solucan Gübresi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1. YASAL İZİNLER

Katı formda (Granül) Solucan Gübresi satın alırken, öncelikle üretici firmanın gerekli yasal tescil, lisans ve izinlere sahip olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bu bilgiler ürün paketi üzerinde mutlaka belirtilmelidir.

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Logosu
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Logosu

Türkiye’de Gübre Üretimi T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.
Üretici kuruluşun ambalajı üzerinde ve web sayfalarında mutlaka T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çalışma Onay Belgesi Numarası, Tescil Belgesi Numarası ve Lisans Belgesi Numarası bulunması gereklidir.

İlgili Ürünler

Bir ürünün ambalajında Organik ibaresi bulunuyorsa, mutlaka T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ORGANİK TARIM logosunun bulunması gerekmektedir.

Organik tarım logosu.
Organik tarım logosu.

Bu logonun yanında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşunun logosu ve  sertifika numarası belirtilmelidir.

https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Yetkili-Kuruluslar-KSK

Unutmamalısınız ki, Organik Tarım yapmasanız da Organik logolu bir ürünü güvenle kullanabilirsiniz. Bir ürünün  Organik isim ve logosu olması, tüm üretim proseslerinin kayıt ve kontrol altında tutulduğu,her türlü ham maddenin kayıt ve kontrol altına alındığı vb. çok ciddi denetimlerden geçerek üretildiği anlamına gelmektedir. Ve en önemlisi içeriğinde hiç bir kimyasal madde bulunmadığının garantisidir. Organik olan bir ürünün toprağınıza, bitkinize hiç bir yan zararı olamaz.

2. KATI SOLUCAN GÜBRESİ ÜRÜN PAKETİ VE İÇERİK

Ambalajın üzerinde, gübreyi hangi şirketin ürettiği, açık adresi, iletişim numaraları ve MENŞEİ, ÜRETİM TARİHİ, SON KULLANIM TARİHİ, ÜRETİM PARTİ NO ibareleri bulunmalıdır.

Katı formda (Granül) Solucan Gübresi mutlaka ağzı kapalı bir ambalajda olmalıdır. Alacağınız ürünü ilk defa sizin açtığınızdan emin olmalısınız.

Katı formda (Granül) Solucan Gübresi ambalajını ilk açtığınızda içinden hiç bir sert, rahatsız edici koku çıkmaması gerekmektedir.  Eğer gübrede rahatsız edici bir koku varsa, mutlaka fermente olmamış hayvan dışkısı içermektedir ve depolama/nakliye sırasında içerisinde bitkiye zararlı patojenler ve  bakteriler üremiş demektir.

Toz halinde ve mutlaka %25’in altında neme sahip olmalıdır. Eğer ambalajdaki gübre avucunuza aldığınızda kuru değil ıslak ve yapışkan bir halde ise nem oranı %25’in üzerinde demektir. Verdiğiniz bedelin ciddi bir kısmını suya ödemişsiniz demektir. Unutmayın %25’in üzerinde neme sahip biri ürün gerçek gramajında değildir.

 

Sıvı Solucan Gübresi ambalajı mutlaka ventil kapaklı olmalıdır. Bu özel kapak tasarımı sayesinde sıvı ambalajına hava girebilmekte ve Sıvı Solucan Gübresi içerinde bulunan mikroorganizmal yaşam raf ömrü boyunca sürebilmektedir.

Ventil kapak.
Ventil kapak.

Sıvı Solucan Gübresi ambalajının mutlaka deforme olmamış, şişe veya ambalajında şişik ya da göçükler olmaması gerekmektedir. Ambalajın deforme olmasının sebebi, sıvının içeriğinde bulunan mikroorganizmal faaliyetin kontrolsüzce aktive olması anlamına gelmektedir.

Sıvı Solucan Gübresi kapağını açtığınızda ekşi bir koku çıkmaması gerekmektedir. Neticede aldığınız ürün bir gübre de olsa keskin, sirkemsi, çürük ve rahatsız edici bir koku, ürünün pastorize edilmemiş olduğunu ve içeriğinde aktive olmuş zararlı bakteriler bulunduğu anlamına gelmektedir.

Kaynaklar

www.ekosol.net