hortiturkey
Baş Editör

Tarımın Geleceği: Yeni Nesil Yüksek Teknolojili Dikey Çiftlik, 10 kat Daha Fazla Tohumluk Patates Üretme Kapasitesine Sahip

2 Dakikalık Okuma
20 Eylül 2021 Pazartesi
Topraksız Tarım
Dikey Tarım
Özet
Rus bilim adamları, gıda güvenliğini artırmak için dikey tarım teknolojilerini geliştirmeye çalışıyorlar.
0
Paylaş
Küresel nüfus arttıkça, artan gıda talebine ayak uydurmak için tarımda verimli teknikler bulmak zorunlu hale geliyor.

Potansiyel Olarak Yaklaşan Gıda Krizi

Endişe verici bir şekilde, dünya çapında sadece bir avuç ülke 'kendi kendine yeterli, yani vatandaşlarının tükettiklerinden daha fazla yiyecek üretebiliyor. Buna örnek olarak Avrupa'da Fransa’yı gösterebiliriz. Fransa Avrupa’da gıdada bağımsız olmakla övünebilecek tek ülkedir. Diğer tüm Avrupa ülkeleri, vatandaşlarını doyurmak için önemli miktarda ürün ithal etmek zorundadır.

Gıda üretimiyle ilgili temel sorunlardan biri üretim alanıdır. Bir kişiyi beslemek için ortalama 700 metrekare yer gerekiyor. Örneğin 100.000 nüfusun yaşadığı bir şehirde, herkesi besleyebilmeniz için yaklaşık 70 milyon m2 lik bir alana ihtiyacınız vardır.

Dikey tarım üretim alanı
Dikey tarım üretim alanı

Dikey Tarım

Yukarıda bahsedilen soruna olası bir çözüm olarak mahsullerin, kontrollü bir ortamda dikey olarak istiflenmiş katmanlarda yetiştirildiği dikey tarım olabilir. Bu yöntemde, aynı sayıda mahsul yetiştirmek için çok daha az arazi alanı gerekirken, bitki başına alınan verimlilik artmakta ve ürünü olumsuz etkileyen çevresel faktörler önemli ölçüde azaltılmaktadır.

Bununla birlikte, bu tür çiftlikleri çalıştırmanın maliyeti, geleneksel yöntemlere göre çok daha yüksektir. Bu sebeple şuan mevcut olan dikey çiftlikler ağırlıklı olarak marul, fesleğen, maydanoz, kekik gibi ürünler üretilmektedir.

Gıda Güvenliği

Rusya başta tahıl olmak üzere bir çok gıdayı tedarik edebiliyor. Ancak ülkenin gıda arzı sorunu son yıllarda yaşanılan tabiat olaylarından dolayı ciddi şekilde etkilenmiştir.

Buğday başağı
Buğday başağı

En son 2010 yılında Rusya kuraklık nedeniyle tüm tahıl ihracatını durdurdu. Tahıl rezervleri, et ve diğer çiftlik ürünleri gibi tehlikeli olabilecek düşük seviyelere yaklaşarak ülke genelinde gıda tehdidi sorunu oluşmasını sağladı. Rus tahılını ithal eden ülkelerde bundan etkilendi ve hatta Rus tohum bankası kısmen tükendi.

COVID-19 döneminde de ortaya çıkan benzer durumda, Rusya Temmuz 2021’e kadar uzanan ihracat kısıtlamalarına gitti.

Yaşanılan bu olaylar ile Rus hükümeti gıda arzını ve ihracatını korumak için tarımsal üretimde bu yeni teknolojileri geliştirmeye çok hevesli.

İlgili Ürünler

Çığır Açan Teknoloji

2020 yılında, St. Petersburg’da geleceğin agroteknolojilerini geliştirmek üzere Agrotechnologies bilim merkezi açıldı. Bilim adamları, patates, yağlı bitkiler ve tahıl gibi daha çok ihtiyaç duyulan mahsulleri uygun maliyetlerle dikey olarak büyütmeye yardımcı olabilecek atılımlar yapıyor.

Ülkenin tohum bankasının yenilenmesi en önemli öncelik olduğu için, prototip çiftlikler hızlı tohum üretimine odaklanmış durumdadır. Bilim adamları bu çiftliklerde, geleneksel patates tarlalarında üretimi yapılacak olan patateslerin üretileceği tohumluk patatesleri test ettiler.

Prototipte, tek tek bitkilere ve büyüme döngülerine sağlanacak ışık yoğunlukları için dinamik LED aydınlatmalar kullanılmıştır. Bitkiler besin açısından zenginleştirilen otomatik sulama sistemleri ile beslenirken, iklim kontrol sistemleriyle de hava sürekli olarak sterilize edilmektedir. Bilim adamları kullandıkları bir dizi farklı sensörü dijital olarak kontrol ederek, m2 başına on kat fazla ürün yetiştirmekte ve yılda altı defa hasat yapabilmektedir.

Modül standı, otomatik sulama ve çok kanallı LED aydınlatma sistemlerine sahiptir. - Görüntü, Rusya Bilimler Akademisi Biyoteknoloji Federal Araştırma Merkezi'nin izniyle
Modül standı, otomatik sulama ve çok kanallıLED aydınlatma sistemlerine sahiptir. - Görüntü, Rusya Bilimler Akademisi Biyoteknoloji Federal Araştırma Merkezi'nin izniyle

Projenin başkanı Vasiliy Zotov, "Amacımız, farklı çeşitlerin doğal potansiyelinden yararlanacak, üretkenliklerini artıracak ve nicel parametreleri iyileştirecek evrensel çok işlevli bir araç geliştirmekti. Bunun için herhangi bir genetik değişiklik eklemeden, doğal yetiştirme ortamlarını sağlayabilen teknolojiler ve ayarlanabilir LED aydınlatmalar kullandık.” dedi.

Ekip şu anda çeşitli sistemlerin ince ayarını yaparak verimliliği nasıl daha da artırabileceğine, her hasattan nasıl daha da yüksek verim elde edebileceğine ve bu teknikleri diğer ürünlere nasıl uygulayabileceğine dair veriler topluyor.

Uzmanlar, dünyanın gıda açığına onlarca yıldan daha kısa sürede ulaşacağını tahmin ediyor. Tüketimimizi değiştirmek veya gıda üretme yeteneğimizi artırmak için hiçbir şey yapılmazsa, bazıları 2023 gibi erken bir zamanda kıtlık görmeye başlayacağımızı öne sürüyor.

Öne sürülen bu veriler ışığında, bahsi geçen teknoloji atılımlarına acilen ihtiyaç duyulacağı açıktır.