hortiturkey
Baş Editör

Toprağımızın Reçetesi: Toprak Analizleri

3 Dakikalık Okuma
16 Aralık 2020 Çarşamba
Yetiştiricilik
toprak analizi nedir
Özet
Toprak analizleri; toprak içinde eksik olan besin maddelerinin tespiti ve sonrasında bu besinlerin takviye edilmesiyle, daha verimli ürün yetiştiriciliğine olanak sağlamaktadır.
0
Paylaş

Çok uzun yıllar önce kayaların ayrışması ile önce toprak ana materyali oluşmuştur ve daha sonra bu ana materyalden “toprak” meydana gelmiştir. Bu oluşumlar bir dizi fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Sadece toprak değil aynı zamanda toprak canlıları da çoğalmaya ve topraktaki yerini almaya başlamıştır. Topraktaki bitkilerin artıkları ve ölmüş diğer canlıların kalıntıları toprağa karışarak toprağın organik maddesini oluşturmuşlardır. Görüldüğü gibi bu oluşum farklı pek çok canlı, süreç ve kayaların bir araya gelmesiyle meydana gelmiştir.

Bitkiler doğadaki diğer canlılar gibi canlılıklarını devam ettirmek için toprağa ihtiyaç duyarlar. İnsanların ve hayvanların da yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi toprağın kalitesine bağlıdır. Bitkilerimizi doğru yöntem ve besinlerle beslediğimizde hem bitkimizin kalitesini ve sağlığını iyileştirmiş oluruz, hem de toprağımızın yapısındaki besin elementlerinin devamlılığını sağlamış oluruz. Bunun içinde öncelikle toprağımızı iyi tanımalı ve hangi bitkiye hangi oranda hangi miktarlarda gübre ya da besin takviyesi yapmamız gerektiğini belirlemeliyiz. Bunun için de en ideal ve ekonomik yol: Toprak Analizleridir.

Toprak Analizi Nedir?

Kendimizi düşünelim. Vücudumuzda hafif bir kırgınlık hissettiğimizde ya da vitamin, mineral eksikliğinden dolayı alerjik reaksiyonlar gördüğümüzde doktor bizleri birçok tahlilden geçirir ve o tahlillerin sonucuna göre de reçete yazar. Reçetedeki ilaçları aldığımızda ise kendimizi daha iyi hissederiz. Toprak analizlerini de bu şekilde düşünebilirsiniz.

Bitkinizin ihtiyaç duyduğu besin elementlerinin topraktaki miktarını tespit ederek doğru gübre ve gübre miktarını belirleyerek çiftçilerimizin ek maliyetlerini düşürüyor ve verimsiz bir hasat dönemi geçirme riskini en aza indiriyor.

Toprak analizi yaptırmadan gübreleme yaptığınızda;

  • Bitkinin ihtiyacı olandan fazla gübre kullanabilir, böylece maliyet artışı yaşarsınız.
  • Aşırı ve kontrolsüz gübre kullanıldığı için toprağınıza zarar verebilirsiniz.
  • Yanlış gübre çeşidi tercih edebilir ve bunun sonucunda bitkinizin istediği faydayı sağlayamazsınız.
  • Yanlış zamanda kullanılan gübreler nedeni ile bitkiniz yeterli gelişme göstermez.     

Bu bakımdan toprağı tanımak çok önemlidir. Toprağı tanımadan ürün ekimi yapmak beklenilen verimin alınmamasına neden olur. Bu nedenle toprak analizlerinin sonucuna göre toprağınızın yapısını, hangi ürün çeşidinin yetiştirilmesinin doğru olup olmadığını da belirleyebilirsiniz. Toprak analizleri kadar toprak numunesinin doğru alınmasıda önem arz etmektedir.

İlgili Ürünler

Toprak Nasıl Oluşur?
Toprak Nasıl Oluşur?

Toprak Analizi İçin Toprak Numunesi Nasıl Alınır?

Toprak analizi için toprak numunesi;

  • Daha önce gübrelenmiş ya da kireç uygulanmış toprak alanından,
  • Ahır ya da hayvan gübresi kullanılan yerlerden,
  • Hayvanların yattığı alanlardan ve harman yapılan bölgelerden,
  • Sap, kök ve yabani otların yakıldığı alanlardan,
  • Tarlanın sınırından, çukur ve tümsek bölgelerinden,
  • Ağaçların altından, dere, orman gibi bölgelere yakın yerlerden alınmamalıdır.

Aksi durumunda sonuçların hatalı çıkması muhtemeldir.

Toprak numuneleri bahçenin ya da tarlanın büyüklüğüne ve genel yapısına göre S, U ya da Z şeklinde güzergahlar çizilerek alınır. Meyve bahçeleri ile tarla numuneleri numune alım derinliği bakımından farklılık gösterir. Örneğin; toprak numuneleri meyve ağaçları taç izdüşümlerinden 0-30 cm ya da 0-60 cm, tarlalardan ise 0-30 cm derinliklerden alınabilir. Toprak numunesi alınacak bölgeler belirlendikten sonra ilgili alan çapa ve kazma ile toprak fazla kaldırılmadan temizlenmelidir. Daha sonra bel küreği ile “V” şeklinde çukurlar açılarak uygun derinliklerde toprak dilimi alınır. Toprak numunesi plastik kova içerisine konulduktan sonra diğer noktalardan da alımlar gerçekleştirilir. Aynı derinliğe ait topraklar aynı kovada birleştirilir (büyük leğen kullanımı karıştırma işlemini kolaylaştıracaktır), taş, çakıl gibi yabancı maddelerden temizlenir ve homojen olacak şekilde karıştırılır. Karıştırılan topraklardan yaklaşık olarak 1-1,5 kg kadarı naylon veya bez torbaya aktarılarak üzerine kurşun kalemle aşağıdaki bilgilerin olduğu etiket yapıştırılır (Aynı etiketten iki adet doldurulması ve bir etiketi torbanın üzerine diğer etiketi de torbanın içine konulması tavsiye edilir). Etiket bilgileri tükenmez kalemle doldurulmamalıdır. Topraktaki nem durumundan dolayı bilgilerin silinme riski vardır.

Toprak numunesi etiketi örneği
Toprak numunesi etiketi örneği

Çiftçilerimiz toprak örneği almadan ve hatta gübreleme yapmadan önce kendilerine en yakın Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlara başvurmaları ve bu kurumlardan bilgi almaları faydalı olacaktır. Toprak analizi yapmadan, toprağı tanımadan yapılan her gübreleme işlemi öncelikle toprağımızı, doğayı, ülke ekonomimizi ve çiftçilerimizin bütçesini olumsuz etkileyecektir.