hortiturkey
Baş Editör

Tsp Gübre Nedir?

2 Dakikalık Okuma
28 Haziran 2020 Pazar
Bitki Besleme
Temsili Tsp görseli.
Özet
Triple Süper Fosfat olarakda bilinen bu gübre çeşidi, bitkinin kök ve gövde gelişimi için önemli olup içeriğinde azot bulundurmamaktadır.
0
Paylaş

Formülü Ca (H2PO4) 2.H2O (%43-44 P2O5) olan Triple Süper Fosfat Gübresi, sektörde kısaca Tsp gübre olarak adlandırılır. Tsp gübrenin içeriğinde etkin madde olarak %43-44 fosfor bulunur.

Fosforun doğal formlarından biri olan fosfat, bitkilerde kök gelişimi için önemli olup, bitki gövdesinin güçlenmesine ve bitkinin hastalık ve zararlılara karşı dirençli olmasına ilave; çiçek gelişimi ve tohum olgunluğunu teşvik ederek hasat süresinin kısalmasını sağlar.

Fosfor eksikliğinde, bitki bodur kalır, geç çiçek açar, çiçek ve tohum oluşumu zayıf olur. Yapraklar önce koyu yeşil, sonrasında kırmızı ve mor renge döner. Ayrıca meyve oluşumu küçük ve ürünün raf ömründe kısalma olur.

Tsp gübreler 20. yüzyılda yaygın olarak kullanılan ilk yüksek içerikli fosforlu gübrelerden biri olmasına karşın günümüzde farklı fosforlu gübrelerin popüler hale gelmesiyle kullanımı azalmıştır.

Azot içermeyen Tsp gübre granül formunda olup, yüksek fosfor içeriğine sahiptir. Tsp gübrenin içeriğinde bulunan fosforun %90’nından fazlası suda çözünerek bitki alımı için hızlı kullanılabilir hale gelir. Tsp gübrenin içeriğinde ek bir besin maddesi olarak ayrıca kalsiyumda bulunur.

TSP Gübre
TSP Gübre

Tsp Gübre Ne İşe Yarar?

İçeriğinde bulunan yüksek fosfor miktarıyla Tsp gübre, bitkilerde sağlıklı kök gelişimi sağlamasının yanında, bitkinin su ve besin alım kapasitesini arttırarak bitki gelişimini hızlandırır. Bitkide kuvvetli çiçeklenmenin yanında, ürünün verim ve kalitesini arttırır.

Suda yüksek çözünme oranıyla, bitkilerin kullanımı için kolay ve hızlı bir hale gelir.

Tarladaki ürün görseli.
Tarladaki ürün görseli.

Tsp Gübre Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?

Yapılacak olan toprak analiz sonuçlarına göre Tsp gübre kullanımı yapmanızı hatırlatmak isteriz.

Taban gübresi olarak kullanılan Tsp gübrelerin ana işlevi bitkinin fosfor ihtiyacını karşılamaktır.

İlgili Ürünler

Tüm bitkilerde kullanılabilen ( hububat, bostan, sebze, meyve ağaçları, ayçiçeği, pamuk, mısır, fındık, bağ, muz…) Tsp gübresi, güzlük ve yazlık ekimlerde, ekim veya dikim öncesinde yada ekimle birlikte, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.

Meyve ağaçlarında ise, bant şeklinde ağaç dalları taç iz düşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılarak verilir.

Tsp gübresinin erken verilmesinde, fosfor bitkinin yararlanmayacağı forma dönüşür, geç verilmesinde ise toprağın üstünde kalacağından bitkiye yararlı olmaz.

Traktörle gübreleme yapan çiftçi.
Traktörle gübreleme yapan çiftçi.

Tsp Gübre Nerede Kullanılır?

Taban gübresi olarak kullanılan Tsp gübresi, tüm bitkilerde özelliklede fosfor ve ph düzeyi düşük olan topraklarda yetiştirilen ürünlerde ve özellikle fındık, çay, tütün, sebze ve meyve bahçelerinde tercih edilir.

Kireçli topraklarda kullanılması durumunda, Tsp gübrenin etkisi azalır.

Açık Arazi
Tarla Görseli

Tsp Gübre Dekara Ne Kadar Atılır?

Tsp gübre kullanım miktarına, yapılacak olan toprak analizi sonuçlarına göre karar vermenizi hatırlatmak isteriz.

Yapılacak olan toprak analizi sonrasında çıkacak olan sonuçlara göre, aşağıdaki örnekte olduğu gibi Tsp gübre miktarını hesaplayabilirsiniz.

Tsp gübre için; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 2,3 sayısıyla çarpılır.

Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli fosfat miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak Tsp gübre miktarı 5 x 2,3 = 11,5 kg / dekardır.

Yani dekara 11,5 kg Tsp gübre atılmalıdır.

Gübre görseli.
Gübre görseli.
Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.