hortiturkey
Baş Editör

UC Riverside Üniversitesi, Turunçgil Yeşillenme Hastalığının Tedavisini Keşfetti

1 Dakikalık Okuma
27 Mart 2021 Cumartesi
Yaş Meyve, Sebze
Turunçgil
Özet
Dünyadaki en etkili turunçgil hastalığı olarak tanımlanan turunçgil yeşillenmesi, ağaçların üretim ömrünü kısaltarak turunçgil endüstrisine büyük tehdit oluşturmaktadır.
0
Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya’da bulunan UC Riverside Üniversitesi bilim adamları Florida'daki narenciye çiftliklerini harap eden ve ayrıca California'yı tehdit eden Turunçgil Yeşillenme Hastalığını kontrol edebilen tedaviyi buldular.

Yeni tedavide, yabani narenciye bitkilerinde bulunan ve doğal olarak oluşan bir molekülün, hastalığa neden olan bakteriyi etkili bir şekilde öldürdüğü görülmüştür. Antimikrobiyal bir peptit olan bu molekül, hastalığı tedavi etmek için halihazırda kullanılan antibiyotiklere göre daha çok avantaj sunmaktadır.

Hastalığın meyvedeki etkisi
Hastalığın meyvedeki etkisi

Beş yıllık bir araştırmanın ardından tedaviyi keşfeden UCR genetikçisi Hailing Jin, antibiyotik spreylerin aksine, peptidin yüksek ısı ve açık havada kullanıldığında bile stabil olduğunu, üretiminin kolay ve insanlar için güvenli olduğunu açıkladı.

Bu peptitin, yeşillenme hastalığına toleranslı Avustralya parmak kireçlerinin meyvesinde bulunduğunu belirten Jin; bu doğal ürünün diğer sentetik kimyasallara göre çok daha güvenli olduğunu söyledi.

Parmak kireci meyvesi
Parmak kireci meyvesi

Şu anda, Florida'daki bazı yetiştiriciler, Citrus Huanglongbing Disease veya HLB olarak da bilinen turunçgil yeşillenmesine neden olan CLas bakterisinden kurtulmak için ağaçlara antibiyotik ve böcek ilacı uygulamaktadır.

İlgili Ürünler

Çoğu antibiyotiğin sıcaklığa duyarlı olmasından kaynaklı, etkilerinin sıcak havalarda azaldığını söyleyen Jin, bu peptitin 130 derecede bile etkilerinin devam ettiğini belirtti.

Turunçgil Yeşillenme Hastalığına neden olan bakterilere karşı doğal toleransa sahip olduğu bilinen Avustralya parmak kireci gibi bitkileri inceleyerek peptidi bulan Jin, aynı zamanda bu doğal bağışıklığa katkıda bulunan genleri de izole etti. Sonrasında izole ettiği genlerden biriyle iki yıl boyunca test ettiği peptidi üretti. Bu peptidin kısa sürede görünür bir iyileştirme sağladığını söyleyen Jil; bakterilerin büyük ölçüde azaldığını ve yaprakların tedaviden sadece birkaç ay sonra tekrar sağlıklı göründüğünü belirtti.

Hastalığı taşıyan ve yayan psillidler
Hastalığı taşıyan ve yayan psillidler

Yılda bir kaç kez uygulanması gereken peptit, yetiştiriciler için oldukça uygun maliyetlidir.

Bu peptit, bitkinin bakterilere karşı doğuştan gelen bağışıklığını indükleyebildiğinden, genç sağlıklı bitkileri enfeksiyondan korumak için aşı benzeri bir çözelti olarak da geliştirilebilir.

Püskürtülerek yapraktan yapılacak uygulamayla peptit, bitkiler arasında sistematik olarak hareket ederek stabil kalacak ve etkisinin daha güçlü hale gelecektir.