Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Patateste Kuru Çürüklük

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Patateste Kuru Çürüklük Mücadelesi & İlaçları
Özet
Kuru çürüklük belirtileri, kültürel önlemleri ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve belirtileri

Yumruda koyu renkli çökük yüzeysel lekeler şeklinde başlar. Çürüklük ilerledikçe yumru içinde boşluklar oluşur (Şekil 20 a, b). yumru yüzeyi buruşur ve fungusun gelişme organları ipliksi şeklinde gözle görülebilir Enfekteli yumrularda kuru çürüklüklere neden olur ve nemli ortamda yumuşak çürüklük bakterileri tarafından meydana getirilen sekonder enfeksiyonların gelişmesi nedeniyle bir arada bulunabilirler.

Yumruda mumyalaşma görülür (Şekil 20 c, d). Kuru çürüklük çoğunlukla bir depo hastalığıdır, diğer etmenlerin ve yumuşak çürüklük bakterilerinin enfeksiyonu için de uygun ortam sağlar. Hasat esnasında yumru yaralanmadıkça genellikle hastalık görülmez. Hasatta oluşan yaralar ya da ezilmeler yumru yüzeyindeki toprakta bulunan fungusun yumruya girmesi için bir yol teşkil ederler. Tarlada ise ana yumrunun çürümesine, zayıf çıkışa ve solgunluğa neden olur.

Hastalık etmeni, toprakta çürümüş bitki artıklarında spor veya miselyum halinde canlılığını sürdürür. Enfeksiyon 10°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda oldukça hızlı görülmesine rağmen, 5°C'nin altında meydana gelmez.

İlgili Ürünler

patateste kuru çürüklük hastalığının belirtileri
Şekil 20. Kuru çürüklük, a, b) Yumruda oluşan boşluklarda gelişen funguslar, c, d)Yumruda mumyalaşma

Patateste Kuru Çürüklük Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Hasat sonrası ve dikim öncesinde yumru kontrolleri yapılmalıdır. Yaralı yumrular depoya konulmamalı ve tohumluk olarak dikilmemelidir. Yumrular yaralanmaya karşı daha duyarlı olduğu için, 7°C’nin altındaki sıcaklıklarda hasat yapmaktan kaçınılmalıdır. Hasatta yaralanmadan dolayı meydana gelecek bulaşmayı önlemek için, hasat sonrası kabuğun pişkinleşip yaraların iyileşmesi için iki hafta 13-18°C'de ve havadar bir yerde yumruları bekletmek gereklidir. Depolarda havalandırma ve hava sirkülasyonu iyi yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Bu hastalığa karşı kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Pervin ERDOĞAN, Dr. Emel ÇAKIR, E. Arzu ELİBÜYÜK, Dr. Emre EVLİCE, Ali Ferhan MORCA, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Tülin KILIÇ, Sabriye ÖZDEMİR, Filiz ÖNTEPELİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU, Abdullah YILMAZ, Dr. Melike YURTMEN, Dr. Enbiye ULUTAŞ, Dr. Nursen ÜSTÜN (2017). Patates Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI