Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Manaslar

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Manaslar Mücadelesi & İlaçları
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Erginlerde vücut, dışbükey ve sağlam yapıdadır. Anten topuzu plaka veya yapraklardan oluşur. Erkeklerde bu çok büyük olup, uzunluğu baş ve toraksın toplam uzunluğu kadardır. Dişilerde ise anten topuzu belirgin bir şekilde küçüktür(Şekil 11b).

Larvalarda vücut tombul görünümlü, beyazımsı renktedir ve daima “C” harfi şeklinde kıvrıktır. Baş esmer renktedir. Larvanın bacakları kısa ve iyi gelişmemiş olup, fazla harekete uygun değildir. Larva bütün dönemlerini toprakta geçirir (Şekil 11a)

Erginler, genellikle Haziran-Temmuz aylarında pupadan çıkarlar ve güneş battıktan sonra uçarlar. Dişiler yumurtalarını toprağın 1-20 cm derinliğinde açtıkları bir yuva içine bırakırlar. Yumurtalardan çıkan larvalar etraflarında bulunan bitkilerin kökleri veya yumruları ile beslenirler. Larvalar yazın çok sıcak ve kuraklıktan, kışın ise soğuktan etkilenmemek için toprağın daha derin kısımlarına inerler.

Manas ergini ve larvası
Şekil 11. Manas; a) ergin, b) larvası

Sonbaharda (eylül-ekim) ikinci döneme geçip tarlada bulunan bitkilerin ince kökleri ile beslenirler. Sonra toprak niteliğine bağlı olarak 50-90 cm derinlikte ertesi yılın ilkbaharına kadar diyapozda kalırlar. Haziran ayı başlarında üçüncü döneme geçen larvalar, ertesi yılın mayıs ayına kadar bu dönemde kalırlar. Mayıs ayında kendi
yaptıkları pupa yuvasında pupa dönemini geçirirler. İki yılda bir döl verirler.

İlgili Ürünler

Larvaların toprak içindeki hareketi, toprağın nem oranı ve sıcaklığı ile çok sıkı bağlantılıdır. Uygun toprak sıcaklığı ve nem koşullarında mart-ekim aylarında larva zararı söz konusudur. Esas zararı larvaların patates yumrularını yemesi ile olmaktadır.

Kumsal, humuslu topraklarda zarar daha fazladır. Polifag bir zararlıdır.

Manaslarla Mücadele

Kültürel önlemler ve mekanik mücadele

  • Bir yıl önceden tarlada zararlı veya zararı görülmüşse dikimden önce, tarlada derin toprak işlemesiyle topraktaki yumurtalar güneşe maruz bırakılarak ölmesi sağlanır, bu sırada görülen canlı larvalar toplanıp öldürülür.
  • Ayrıca sürüm sırasında ortaya çıkan larvalar kuşlar tarafından da yenir.
  • Yabancı ot temizliğine önem verilmelidir,
  • En az 2 yıl süre ile zararlıya hassas olmayan mısır veya tırfıl ekilerek münavebe yapılması uygun olur.

Kimyasal Mücadele

Bu zararlıya karşı kimyasal mücadele tavsiyesi edilmemektedir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Pervin ERDOĞAN, Dr. Emel ÇAKIR, E. Arzu ELİBÜYÜK, Dr. Emre EVLİCE, Ali Ferhan MORCA, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Tülin KILIÇ, Sabriye ÖZDEMİR, Filiz ÖNTEPELİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU, Abdullah YILMAZ, Dr. Melike YURTMEN, Dr. Enbiye ULUTAŞ, Dr. Nursen ÜSTÜN (2017). Patates Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI