Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Mısırda Yaprak Pireleri

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Mısırda Yaprak Pireleri Mücadelesi & İlaçları
Özet
Mısırda Yaprak Pireleri için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Cicadellid’ler, Cüce Ağustosböcekleri olarak bilinirler. Türlere bağlı olarak erginleri değişik büyüklük, şekil ve çok güzel renk ve desenlerde (sarı, yeşil, gri, benekli, alacalı, beyaz benekli) böceklerdir. Büyüklükleri birkaç mm ile 10mm arasında değişir. Yaprakların alt yüzeyinde yan yan ve hızlı hareketleri karakteristik özellikleridir.

Dişiler yumurtalarını bitki dokusuna bırakırlar. Yumurtadan çıkan nimfler 5 gömlek değiştirdikten sonra ergin olurlar. Yumurtadan ergin oluncaya kadar geçen süre 10- 25 gündür. Kışı, yumurta, nimf veya ergin halinde geçirir ve yılda ortalama 8 döl verebilirler (Şekil 51).

yaprak piresi erginleri
Şekil 51. Yaprak Pireleri erginleri a) Empoasca decipiens +Asymmetresca decedens b) Cicadulina bipunctellac) Zyginidia pullula d) Zyginidia sohrab e) Psammotettix striatus f) Balclutha punctata

Yaprak Pireleri, başın ön kısmında hortum şeklini almış ağız parçaları ile bitkinin sap ve yapraklarını sokup bitki özsuyunu emmek sureti ile zararlı olurlar (Şekil 52b,c). Yapraklara üstten bakıldığında, emgi yerleri beyaz noktalar halinde görülür. Emgi sonucu, gelişmede durgunluk göze çarpar. Emgi sırasında salgıladıkları toksik maddelerle bitkinin (floem ve xylem) iletim borularını tıkamaları nedeniyle besin maddelerinin normal dolaşımına engel olurlar ve yaprak kenarlarından başlayarak bitkinin kurumasına neden olurlar. Beslenme esnasında tatlımsı madde salgılayarak karıncaları cezp etmekte ve karıncalarda doğal düşmanları ortamdan uzaklaştırırlar.

Bitki dokularına ovipozitörleri ile yumurta koyarken dokuları zedeler ve yaralar açarlar(Şekil 52a). Ayrıca virüs ve virüs benzeri hastalıkların vektörü olmaları nedeni ile de önem taşırlar.

yaprakpirelerinin zararları
Şekil 52. Yaprak Pireleri a) Yaprak dokusuna bırakılan yumurtaları b-c) Zarar Şekli

Doğal Düşmanları

Predatörler

  • Deraeocoris pallens Reut. (Hem.: Miridae) (Şekil 7)
  • Cytorhinus sp (Hem.: Miridae) - Yumurta
  • Tyttus sp. (Hem.: Miridae) -Yumurta
  • Geocoris megacephalus (R.) (Hem.: Lygaeidae)
  • Nabis punctatus C. (Hem.: Nabidae) (Şekil 14)
  • Chrysoperla carnea (Steph.) (Neur.: Chyrsopidae) (Şekil 5)
  • Gelinböcekleri (Col.: Coccinellidae)
  • Toprak böcekleri (Col.: Carabidae)
  • Örümcekler (Araneidae)

Yumurta Parazitoitleri

  • Anagrus atomus Linnaeus (Şekil 53) (Hym.: Mymaridae)
  • Gonatocerus sp. (Hym.: Mymaridae)
  • Gonatopus bartletti (Olmi) (Hym.: Dryinidae)
  • Trichogramma sp. (Hym.: Trichogrammattidae)
  • Parasentrobia sp. (Hym.: Trichogrammattidae)
  • Oligosita sp. (Hym.: Trichogrammattidae)

Nimf ve Ergin Parazitoitleri

  • Metadorylas spinosus (Hardy) (Diptera : Pipunculidae)
  • Halictophagus naulti (Kat.andMoya-Raygoza) (Strep.: Halictophagidae)
yaprakpirelerinin doğal düşmanları
Şekil 53. Anagrus atomus a) Ergin b) Parazitlediği yaprakpiresi yumurtaları

Mısırda Yaprak Pireleri Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Aşırı sulama ve aşırı azotlu gübre kullanımından kaçınılmalıdır. Tarla içi ve kenarında zararlı grubuna konukçuluk yapan yabancı otlartla mücadele edilmelidir. Ekimden bir ay sonra yapılacak Buğday saman malçı yaprakpirelerinin yoğunluğunu azaltmaktadır. Reflektiv plastik malçlar Yaprak Pireleri'nin erginlerine repellent etki göstermektedir.

İlgili Ürünler

Biyolojik Mücadele

Yaprak Pireleri'nin birçok doğal düşmanı bulunmaktadır. Bunların içinde en etkilileri yumurta parazitoitleridir. Doğal düşmanların korunması durumunda, zararlı baskı altında tutulabilmektedir.

Kimyasal Mücadele

Doğal düşmanların bu zararlıyı baskı altında tutması nedeni ile kimyasal mücadeleye gerek görülmemektedir. Ancak Ege bölgesinde yapılan bir çalışmada hakim tür olan Zyginidia pullula’nın ekonomik zarar eşiği 13ergin/bitki olarak belirlenmiştir. Bitkinin 2-4 yapraklı olduğu dönemde Dvac ile yapılan örneklemede elde edilen erginler eşik ve üzerinde çıkarsa bu zararlıya karşı mücadele yapılmalıdır.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Zir. Yük. Müh. Vahdettin AKMEŞE, Dr. Mehmet AYDOĞDU, Dr. Öncül Kaangün CANER, Zir. Yük. Müh. Pelin KELEŞ ÖZTÜRK, Zir. Yük. Müh. Özcan TETİK, Zir. Yük. Müh. Ali Faik YILDIRIM, Zir. Yük. Müh. Erkan YILMAZ, Dr. Abdullah YILMAZ (2017). Mısır Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI