Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Patateste Erken Yaprak Yanıklığı

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Patateste Erken Yaprak Yanıklığı Mücadelesi & İlaçları
Özet
Erken yaprak yanıklığı belirtileri, kültürel önlemleri ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve belirtileri

Hastalık genellikle çiçeklenme dönemi civarında ilk önce alt yapraklarda başlar. Yaprakta lekeler, önce küçük, gayri muntazam ve koyu kahverengindedir. Lekeler, yaprak damarlarıyla sınırlanmış iç içe daireler şeklinde (Şekil 17 a), nekrotik lekeler olarak büyür boyutları birkaç mm’den 2cm kadar değişen büyüklüğe ulaşır. Aynı lekeler saplarda, gövdede de meydana gelir. Bu lekeler yüzünden sap bazen tamamen ölür. Nemli havada enfekteli yerlerde koyu füme veya koyu yeşil renkli kadifemsigörünüşte olan küf tabakası meydana gelir. Buradan su damlası ve rüzgar vasıtasıyla etrafa yayılırlar. Hastalık şiddetli olursa bütün yapraklar kurur ve dökülürler, kısa zamanda bitki ölmesine neden olur.

Yumru üzerinde çökük, kahverengi veya siyah renkli düzensiz çürüklük şeklindedir (Şekil 17 b). Bu çürümeler genellikle yüzeyde çok sert ve kurudur. Lezyonların etrafı genellikle hafif yüksek bir kenarla çevrilirdir.

İlk enfeksiyon genellikle topraktan olur. Fungus hayatını topraktaki bitki artıkları üzerinde devam ettirir. Hastalık yumruyla da taşınır. Hastalık 10-35°C sıcaklıklar arasında gelişir.

Erken yaprak yanıklığı belirtileri
Şekil 17. Erken yaprak yanıklığı; a) Hastalığın yaprakta iç içe halka şeklindeki lekeleri, b) Hastalığın yumrudaki çökük, kahverengi belirtisi

Erken Yaprak Yanıklığı Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Hastalığa karşı en iyi korunma yöntemi temiz tohumluk kullanılmasıdır. Diğer yandan hastalıklı bitki artıklarının tarladan uzaklaştırılarak imha edilmesi gerekmektedir. Hasat esnasında yumruyu yaralanmasını sağlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

İlgili Ürünler

Kimyasal Mücadele

Hastalıkla mücadele için bitki çıkışından itibaren gözle inceleme yapılır. Tarla ya da civarda hastalığın ilk belirtiler görüldüğü zaman ilaçlama yapılır. İklim koşulları hastalık için uygun olduğunda ilacın etki süresine bağlı olarak ilaçlama tekrarlanmalıdır.

Patateste erken yaprak yanıklığı hastalığının kimyasal mücadelesinde kullanılan bitki koruma ürünleri ve dozları aşağıda yer almaktadır.

Patateste Erken Yaprak Yanıklığı İçin Kullanılabilecek İlaçlar

Etkili madde adı ve oranı (%) Formülasyon tipi Doz (100 litre suya) Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün) Etki mekanizması*
Güvenli olarak tavsiye edilen ilaçlar
Propineb %70 WP 300 g/100 l su 7 M3
Maneb %80 WP 200 g/100 l su 14 M3
Chlorothalonil+Dimethomorph %40+8 WDG 250 g / da 28 M5;40
Geçici olarak tavsiye edilen tarım ilaçları
%50 Metalik Bakıra eşdeğer bakıroksiklorür WP 500 g/100 l su 14 M1
Ek4 - Patates Erken Yaprak Yanıklığı mücadelesinde kullanılan ilaçlar ve dozları - * Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Pervin ERDOĞAN, Dr. Emel ÇAKIR, E. Arzu ELİBÜYÜK, Dr. Emre EVLİCE, Ali Ferhan MORCA, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Tülin KILIÇ, Sabriye ÖZDEMİR, Filiz ÖNTEPELİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU, Abdullah YILMAZ, Dr. Melike YURTMEN, Dr. Enbiye ULUTAŞ, Dr. Nursen ÜSTÜN (2017). Patates Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI