Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Patateste Tel Kurdu

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Patateste Tel Kurdu Mücadelesi & İlaçları
Özet
Tel Kurdu için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Erginlerin boyu 8-10 mm uzunluğundadır. Renkleri grimsi kahverengi veya siyahtır. Erginler ters çevrildiklerinde sıçrayıp ters dönerler ve bu sırada “çıt” diye ses çıkarırlar ve sıçrayarak düzgün konuma gelirler. Bu durum, zararlıya has bir özelliktir (Şekil 10b) .

Larvalar, silindir şeklinde, parlak ve sert vücutludur. Larvanın vücut halkaları belirgin olup, rengi sarımsı, kiremit rengi veya kızılımsı kahverengindedir. Olgun larva, 2-3 cm boyundadır (Şekil 10 a).

Kışı ergin veya larva halinde toprak içinde geçirir. Erginler yumurtalarını toprağa tek tek veya gruplar halinde bırakır. Bir dişi 150 adet yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar hemen beslenmeye başlarlar. Larva gelişmesini 2-5 yılda tamamlar

Tel Kurdu ergini, larvası ve zarar şekli
Şekil 10. Tel Kurdu, a) ergin, b, c) larvası ve zarar şekli

Larvalar kış aylarında toprak yüzeyinden derine doğru iner ve kışı derinde geçirir. İlkbaharda toprağın ısınması ile birlikte yukarı doğru çıkar. Yaz aylarının aşırı sıcak ve kurak günlerinde tekrar derine iner. Toprak sıcaklığı ve nemi larva için uygun olan yerlerde vejetasyon dönemi boyunca zararlı olur.

Polifag bir zararlıdır. Erginler bitkilerin taze kısımlarını yemek suretiyle zarar yaparsa da, bu önemli değildir. Esas zararı larvalar yapar. Larvalar bitki köklerini kemirerek, kalın kök ve yumruların içine girerek zararlı olurlar. Saçak ve kazık köklü bitkilerde bitkilerin körpe ve genç olduğu dönemlerde zararları daha fazla olur. Bu bitkilerin ileriki dönemlerinde kök sistemi geliştiği ve kalınlaştığı için bitkilerde meydana gelen zarar önemsenmez. Havuç ve patates gibi bitkilerde ise vejetasyon dönemi boyunca yumrularda açtıkları delik ve galerilerle kaliteyi etkileyerek, pazar değerini düşürürler (Şekil 10 c). Ayrıca yaralanma yerlerinden patojen bakteri ve funguslar bitkiye girerek çürümelere neden olurlar.

İlgili Ürünler

Patateste Tel Kurdu Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Yaz sonu veya sonbahar başında yapılacak toprak işlemesi sayesinde larvaların sıcak ve kurak şartlarda bırakılarak ölmesi sağlanır.

Kimyasal Mücadele

Dikimden önce tarlanın en az 10 farklı yerinde, toplam 1m² olacak şekilde 25 cm derinliğe kadar toprak kazılır, gözle inceleme yapılır ve m²’de bulunan Tel Kurdu sayısı
belirlenir. Tarlanın büyüklüğüne göre örnekleme sayısı artırılır. Ortalama olarak m2’de 6 ve daha fazla sayıda larva varsa ilaçlama yapılır.

İlaçlama toprak veya tohumluk ilaçlaması şeklinde yapılır. Toprak ilaçlamasında ekim veya dikimden önce ilaçlar dekara atılacak su ile karıştırılarak, pülverizatörle toprak sathına püskürtülür ve ilacın toprağın 15-20 cm derinliğine kadar karışması sağlanır. Tohumluk ilaçlaması ise ilacın etiketinde tavsiye edildiği şekilde yapılır.

Tel Kurdu'nun kimyasal mücadelesinde kullanılan Bitki Koruma Ürünleri ve dozları aşağıda yer almaktadır.

Patateste Tel Kurdu İçin Kullanılabilecek İlaçlar

Etkili madde adı ve oranı (%) Formülasyon tipi Doz (100 litre suya) Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün) Etki mekanizması*
Kontrollü olarak tavsiye edilen ilaçlar
Thiamethoxam 350 g/l SFS 30 ml/100 kg tohum - 4A
Ek4 - Patateste Telkurdu mücadelesinde kullanılan ilaçlar ve dozları - * Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Pervin ERDOĞAN, Dr. Emel ÇAKIR, E. Arzu ELİBÜYÜK, Dr. Emre EVLİCE, Ali Ferhan MORCA, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Tülin KILIÇ, Sabriye ÖZDEMİR, Filiz ÖNTEPELİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU, Abdullah YILMAZ, Dr. Melike YURTMEN, Dr. Enbiye ULUTAŞ, Dr. Nursen ÜSTÜN (2017). Patates Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI