Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Tohum Sineği

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Tohum Sineği Mücadelesi & İlaçları
Özet
Tohum Sineği için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Ergin sinek yaklaşık 6 mm boyda, gri renkli ve vücudu siyah kıllarla kaplıdır. Yumurtalar oldukça küçük, beyaz renkte 0,6-0,7 mm boyundadır. Larvalar bacaksız açık krem renginde ve 5-6 mm boydadır (Şekil 66 a,b,c).

tohum sineğinin gelişimi
Şekil 66. Tohum sineğinin a) Ergini, b) Yumurtası, c) Larvası, d) Pupası

Bir dişi ömrü boyunca ortalama 40-50 adet yumurtayı sera kenarlarına konulan taze çiftlik gübrelerine ve tohum yataklarına toprak yüzeyine tek tek veya gruplar halinde bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar toprakta organik materyallerde, çimlenmekte olan tohumlarında galeri açarak beslenirler. Üç larva döneminden sonra toprakta pupa olur (Şekil 66d). Yılda ortalama 3-4 döl verir.

İlgili Ürünler

Tohum sineğinin zararı yumurtadan çıkan larvaların toprakta, organik materyallerde, tohum yataklarındaki çimlenmekte olan tohumlarda; çimlenen tohumların kök, gövde, büyüme konisi ve kotiledonlarında galeri açmasıyla oluşur. Gövde ve kotiledonlar, toprak yüzüne çıkmadan zarar görürler. Büyüme konisi tahrip olan bitkiler gelişemez, kök ve gövdesi fazla zarar gören bitkiler kurur. Turfanda yetiştiricilikte zararı önemlidir.

En önemli konukçuları fasulye, hıyar, kabak, kavun ve karpuzdur.

Tohum Sineği Mücadelesi

Kimyasal Mücadele

Bir yıl önceden bulaşık olan tohum yatakları ve fidelikler ekimden önce mutlaka ilaçlanmalıdır. Fide dikiminden sonra ilk zarar görüldüğünde kimyasal mücadeleye başlanır.

Tohum sineğinin kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçlar Ek 4’te verilmiştir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI