Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Torbalı Koşnil

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Torbalı Koşnil Mücadelesi & İlaçları
Özet
Torbalı Koşnil için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Ergin dişi 5-10 mm uzunluğunda, 3-4 mm genişliğindedir. Vücut yassı, kahverengi mermerimsi veya tuğla kırmızımsı renginde, bacak, anten ve kılları siyahtır. Koşnilin arkasında kirli beyaz renkte mumsu ve üzerinde birbirine paralel 14-16 çizgili oluklar bulunan bir torba ve içinde beyazımsı lifler arasında oval kırmızı renkte yumurtalar bulunur (Şekil 92).

Torbalı Koşnil ergin dişisi ve hareketli nimfleri
Şekil 92. Torbalı Koşnil ergin dişisi b) Torbalı Koşnil hareketli nimfleri

Bir dişi 300-1000 adet yumurta bırakır. Torbanın içinde küme halinde bulunan açık kırmızı renkteki yumurtalardan çıkan larvaların antenleri, gövdeden çıkan kıl ve bacakları siyah, vücutları ise kirli kırmızıdır (Şekil 94, 95). Larvalar; genellikle yaprak sapı ve ana damar boyunca sıralanır. Yumurtalı döneme kadar yer değiştirebilir. Ağaçların kuytu yerlerinde kışlar. İlkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere yılda 3 döl verir.

Torbalı Koşnil'in hareketli (1. ve 2. dönem) nimfi
Şekil 93. Torbalı Koşnil'in hareketli (1. dönem) nimfi b) Torbalı Koşnil'in hareketli (2. dönem) nimfi

Bitki öz suyunu emerek gelişmesini sürdürür. Çıkardığı tatlı madde ile yaprak ve meyvenin kararmasına neden olur. Fumajin ve meyve dökümleri ile ürün kayıplarına neden olabilmektedir. Tatlımsı maddeler, karınca ve arı faaliyetini artırdığından predatörleri de kaçırırlar. Yüksek popülasyonlarda bulunduğu dal ve gövdeyi kurutabilir.

İlgili Ürünler

Doğal düşmanları

Rodolia cardinalis Muls. (Col.:Coccinellidae) Torbalı Koşnil'in en etkili predatörüdür (Şekil 94).

Rodalia cardinalis ergini Torbalıkoşnil ile beslenirken
Şekil 94. a) Rodalia cardinalis ergini Torbalı Koşnill ile beslenirken b) Rodalia cardinalis larvası b) Rodalia cardinalis pupası

Torbalı Koşnil Mücadelesi

Mekanik Mücadele

Zararlı özellikle gövde ve kalın dallarda görüldüğünde, bez parçası ile sıyrılıp temizlenmelidir.

Biyolojik Mücadele

Zararlı ile bulaşık bahçelerde R. cardinalis’in ergin ve ara dönemleri varsa böyle bahçelerde herhangi bir işleme gerek yoktur. Çünkü avcı böcek zararlıyı kısa sürede kontrol altına alabilir. Eğer zararlı üzerinde, faydalı böceğin herhangi bir dönemine rastlanmıyorsa, R. cardinalis, bulunduğu yerlerden erginleri toplanarak ya da faydalının bulunduğu dallar kesilip bahçeye getirilerek zararlının olduğu ağaçlara bu dallar asılır. Zararlıya karşı hiçbir zaman insektisit kullanılmamalıdır.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Ali ÖZTOP, Dr. Abdullah YILMAZ, Dr. Mehmet KARACAOĞLU,Dr. Adalet HAZIR, Dr. Melike YURTMEN, Ali KARATAŞ, Dr. Münevver KODAN, Bengi TOPKAYA KÜTÜK, Nuri ARI, Bilgin GÜVEN, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Selda ÇALIŞKAN, Fatih TOLGA, Dr. Serdar EYMİRLİ, İlker KURBETLİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU (2017). Turunçgil Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI