Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Yabani Pelin

Yabancı Ot Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Yabani Pelin Mücadelesi & İlaçları
Özet
Yabani Pelin için kültürel önlemleri, kimyasal, fiziksel ve mekanik mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı ve Yaşayışı

100 cm’ye kadar boylanabilen otsu veya çalımsı formda çok yıllık, rizomlu bir bitkidir. Gövde kahverengimsi, kırmızı renkte, dik ve köşeli dallanmıştır. Yapraklar ince uzun ve 3-5 parçalıdır. Yaprağın üst yüzeyi tüysüz, alt yüzeyi beyaz keçe gibi tüylerle örtülüdür. Çiçekler bileşik salkım şeklinde dizilmiş, çiçek sapı kısa, çiçek tablası tüysüz, taç yapraklar kırmızımsı-sarı, kahverengi renkte ve kokuludur. Temmuz- Eylül aylarında çiçek açar. Meyve 1,1-1,5 mm uzunlukta, oval, gri-kahverengi olup üzerinde gümüşi çizgiler bulunmaktadır. Bitki ortalama 50000-70000 tohum oluşturabilir.

İlgili Ürünler

Besin maddelerince zengin, kireçli, tınlı- kumlu, sulanan ve taban toprakları sever. Meyve bahçeleri, fındık, çay, sebzelikler yeşil alanlar, yol kenarları ve işlenmeyen alanlarda sık bulunur (Şekil 74).

Yabani pelin
Şekil 74. Yabani pelin (Artemisia vulgaris L.)

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Kibar AK, Ebru GÜMÜŞ, Dr. Arzu SEZER, Çiğdem BULAM KÖSE, Dr. İlyas DELİGÖZ, Abdullah BALTACI, Ömür DUYAR, Ümit ESER, Nagehan ÇİL TURGUT, Demet ÇELİK ERTEKİN, Dr. Aynur KARAHAN, Dr.Vildan BOZKURT, Dr. Arzu AYDAR (2017). Fındık Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI