Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Zeytin Pamuklu Bitleri

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Zeytin Pamuklu Bitleri Mücadelesi & İlaçları
Özet
Zeytin Pamuklu Bitleri için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Ergin Pamuklu Bitleri'nin boyu 2-3 mm kadardır. Genel görünüşü küçük bir Ağustos böceğini andırır. Erginlerde, baş büyükçe, gözleri kırmızı renkte ve hortumu gelişmiştir. Kanatları kirli sarı veya çok açık yeşil, abdomen ise yeşil renklidir (Şekil 13).

Yumurtaları 0,3mm boyundadır. Bir sapçıkla bitki dokusuna bağlı olan yumurtaları hafif elips şeklinde ve uca doğru daralmış durumdadır. İlk bırakıldığında krem renginde olup, açılmaya yakın renkleri sarıya döner ve iki göz lekesi oluşur. Genç larvalar, genel olarak sarı veya açık yeşildir. Larvaları olgunlaştığında 2mm kadar olur. Larvaları yassı bir görünümde olup, vücutlarından çok ince iplikçiklerden meydana gelmiş balımsı mumsu bir madde çıkarır. Bu iplikçikler bir pamuk yığını gibi toplanarak kümelenirler (Şekil 13).

Zeytin Pamuklu Bitleri kışı ergin olarak, ağaçların kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarında hatta sürgün koltuklarında geçirirler. Erginler şubat ortası mart başından itibaren aktif hale geçerek, önceleri sürgün uçlarına ve uç yapraklara daha sonrada çiçek tomurcuklarına yumurta bırakırlar.

Zeytin Pamuklu Bitleri ergini ve zararları
Şekil 13. Zeytin Pamuklu Bitleri'nin a-b) Ergin c) Yumurtaları d) Nimf e) Çiçek tomurcuklarındaki zararı f) Meyvedeki zararı

Zeytin Pamuklu Bitleri'nin larvaları, zeytin somaklarında, tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olurlar. İklim koşullarına bağlı olarak zararlının yoğunluğu arttıkça zarar oranı da yükselir.

Zeytin Pamuklu Bitleri, genellikle ilkbahar aylarının yağışlı geçtiği nemli havalarda, bakım işlemleri düzenli yapılmamış zeytinliklerde ve zeytinin çiçeklenme döneminde zararlı olur. Hava şartları uygunsa meyve döneminde de zararına rastlanır.

Zeytin Pamuklu Bitleri, Ülkemizde zeytin yetiştirilen bütün bölgelerde yaygındır.

E. phillyrea; beş larva dönemi geçirir. Yılda 1 döl verir. E. straminea yumurtaları ise 4–6 günde açılmakta ve yılda 3–4 döl vermektedir.

Konukçuları: Ülkemiz’de zeytin (Olea europaea L.) ve Yabani zeytin (Oleae oleaster L.) dışında Akçakesme (Phillyrea spp.)’de belirlenmiştir.

Doğal Düşmanları

Zeytin Pamuklu Bitleri Ülkemizde saptanan doğal düşmanları aşağıda verilmiştir:

Parazitoitler

  • Aphytis spp. Hym.:Aphelinidae
  • Psyllaephagus euphyllurae Silv.. Hym.:Encyrtidae

Predatörler

  • Chilocorus bipustulatus L. Col.:Coccinellidae
  • Pharoscymnus pharoides Marsh. Col.:Coccinellidae
  • Cybocephalus fodori minor (E.Y.) Col.:Cybocephalidae
  • Anthocoris nemoralis Fabr. Hem.:Anthocoridae
  • A. minki Dohr. Hem.:Anthocoridae
  • Orius niger (Wolf) Hem.:Anthocoridae
  • Deraeocoris delagrrangei Puton Hem.: Miridae
  • Heterotoma dalmatinum (Wgn.) Hem.: Miridae
  • Campyloneura virgula (H.S.) Hem.: Miridae
  • Myrmecoris gracilis (J. Sahlb.) Hem.: Miridae
  • Myrmecoris coartatus (M-R) Hem.: Miridae
  • Rexa raddai (Hölzel) Neur.: Chrysopidae
  • Chrysoperla carnea Steph. Neur.:Chrysopidae
  • Nagusta guedeli Kol. Hem. : Reduviidae
  • Orius niger (Wolff) Hem. : Anthocoridiae

Zeytin Pamuklu Bitleri Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Bulaşık bahçelerde sulama, gübreleme ve budama işleri tekniğine uygun olarak yapılmalı, budamadan kalan artıklar mutlaka yok edilmelidir.

İlgili Ürünler

Kimyasal Mücadele

Zeytin Pamuklu Bitleri, genelde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında zeytinin çiçeklenme döneminde zararlı olmaktadır.

Bahçede diğer zararlılara (Zeytin güvesi) karşı ilaçlama yapılmışsa bu zararlıya karşı ilaçlamaya gerek yoktur. İlaçlamaya gerek duyulduğunda ağaçların sadece yoğun zarar görmüş dalları ilaçlanmalıdır. Böylece doğal düşmanların fazla zarar görmesi önlenecek ve doğal denge korunmuş olacaktır.

En uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanma görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere, çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir.

Zeytin Pamuklu Bitleri mücadelesinde kullanılacak Bitki koruma ürünleri ve dozları Ek 4’de verilmiştir.

Zeytin Pamuklu Bitleri İçin Önerilen İlaçlar

Aktif madde adı ve oranı Formülasyon Tipi Doz (100l su) Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün) Etki mekanizması*
Güvenli olarak tavsiye edilen tarım ilaçları
Kontrollü olarak tavsiye edilen tarım ilaçları
Lambda Cyhalothrin 50 g/l CS 30 ml 3 3
Ek4 - Zeytin Pamuklubitlerinin mücadelesinde kullanılan ilaçlar ve dozları - * Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Tevfik TURANLI, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Barbaros ÇETİNEL, Dr. Serpil ERİLMEZ, Dr. Latife ERTEN, Cemil HANTAŞ, Serkan KAPTAN, Dr. Yıldız SOKAT, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr. Ercan CANIHOŞ, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Duygu DEMİRÖZ, Dr. Bilgin GÜVEN, Dr. Mehmet KAPLAN, Nuray KÖRÜKMEZ, Mustafa TÜFEKLİ (2017). Zeytin Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI