hortiturkey
Baş Editör

Fidelik Nedir, Ne işe Yarar ve Fideler Fidelikte Nasıl Yetiştirilir?

1 Dakikalık Okuma
26 Mayıs 2020 Salı
Tohum, Fide, Fidan
Fidelik.
Özet
Fideliklerde sağlıklı ve modern ortamlarda yetişen fidelerin, dikimi sırasında fire verilmemesi, üreticiye verim artışı sağlamaktadır.
0
Paylaş

Bitkilerin tohum halinde alınıp, modern, otomasyonlu ve steril sera ortamlarında yapılan ekim sonrasında çimlenmesi sağlanıp, yeterli olgunluğa ulaşması sonucunda da sevkiyatlarının yapıldığı yerlere fidelik denilir.

Fideler, fideliklerde steril ve modern şekilde yetiştirildikleri için bu ortamlarda topraktan gelen hastalıklara maruz kalmazlar. Üretici fidelikten aldığı fideleri dikerken, neredeyse hiç fire vermez. Modern ve steril ortamlarda yetişen fideler, üreticiye aynı zamanda erkencilikte sağlamaktadır. Fidelikler üreticilere sağlıklı bitki fideleri temin ederek, üreticinin daha verimli bir üretim yapmasına olanak sağlar.

Fideliklerde, tohumun fideye dönme sürecinde bazı prosesler vardır. Bunlardan kısaca bahsetmek isteriz.

Fideliklerde tohumlar, üreticilerden gelen taleplere göre farklı göz sayılarına sahip olan viyollere ekilirler. Bu viyoller; 128, 171,210, 300, 512 gibi göz sayılarına sahip olabilir.

Fide viyolü.
Fide viyolü.

Viyollerin tohumla buluşma öncesinde, viyoller viyol şarjörü denilen ve torf dolumunun yapılacağı yere yerleştirilir. Mikserde hazırlanan  torf, vermikulit ve perlit karışımı, bu makine yarımıyla viyollerin gözlerine doldurulup sıkıştırılır.

Tohum ekme makinası.
Tohum ekme makinası.

‍Bu karışımla dolan viyoller, buradan tohum atım yataklarının açılması için iz vurucuya oradan da tohum atımının yapılacağı bölüme gelir. Vakum teknolojisi ile çalışan bu makinanın ayarları, ekilecek tohumun büyüklüğüne göre arttırılıp yada azaltılarak, tohumun viyoller içerisindeki gözlere yeterli derinlikte konulması sağlanır.

İlgili Ürünler

İz vurucu.
İz vurucu.

Bir sonraki aşamada tohum ekimi gerçekleşen viyollerin üzeri vermikulit ile kaplanarak sıcaklığın korunması sağlanır.

Son aşamada ise üzeri vermikulit ile kaplanan viyoller, 20-30 °C su ile ilk sulaması yapılarak çimlenmeleri için çimlenme odalarında bekletilmeye götürülür.

Ekim yapılan tohumlara su verilmesi.
Ekim yapılan tohumlara su verilmesi.

Buraya kadar yapılan işlemlerin hepsi bir mekanizayon süreci içinde yürütülür.

Her bitkinin farkı çimle süresi olduğu için, viyollere ekilen tohumun cinsine göre, viyoller çimlenme odalarında farklı sürelerde tutulur.

Çimlenmesi gerçekleşen viyoller, sonrasında seraların içinde bulunan masalar üzerine serilir ve çimlenen tohumların tüm bakım işlemleri sera içinde yapılır. Bitkilerin gübreleme, ilaçlama, sulama, tamlama ve tekleme gibi bakım işlemleri, bitki sevk boyutlarına gelinceye kadar yapılır. Sevk boyutuna gelen fideler sonrasında üreticiye teslim edilir.

Kaynaklar
Bu içerik için kaynak belirtilmemiş.