hortiturkey
Baş Editör

Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Yabancı Otlarla Mücadele

1 Dakikalık Okuma
16 Nisan 2020 Perşembe
Bitki Koruma
Yüksek tünelde domates ekinleri
Özet
Örtüaltı sebze üretiminde yabancı otlar için kültürel önlemler alabilir, mekanik ve fiziksel mücadele verebilirsiniz. Ancak kimyasal mücadele için ruhsatlı bir ilaç bulunmamaktadır.
0
Paylaş
Bu içerik, Örtüaltı Sebzecilik zirai mücadelesinin bir parçasıdır. Bu kategorideki tüm mücadele yöntemlerini ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kültürel Önlemler ve Mekanik Mücadele

  • Üretim yapılan alana bulaşmalar önlenmelidir.
  • Kullanılacak olan hayvan gübresinin içerisinde canlı yabancı ot tohumlarının olmamasına özen gösterilmeli, bu nedenle de gübrenin iyi yanmış olmasına dikkat edilmelidir.
  • Üretim sezonu boyunca çıkış yapan yabancı ot türleri tohum bağlamadan önce çapalanarak yada elle çekilerek kontrol altına alınmalıdır.
  • Üretim alanının boş olduğu dönemlerde, uygun toprak işleme aletleri kullanılarak topalak gibi toprak altında yumru yada sürgünleri olan yabancı otların toprakaltı üreme organları toprak yüzeyine çıkarılarak güneş altında bırakılmalı veya üretim alanından uzaklaştırılmalıdır.
  • Canavar otları için kültürel önlemlerin alınması mücadelede çok önemlidir. Kullanılan tohumlar, fideler, gübreler veya tüm tarımsal alet ve makinaların canavar otu tohumundan temiz olması gerekmektedir. Bu nedenle canavar otu ile bulaşık bir alanda kullanılan tarımsal aletler su, dezenfektan ve fırça yardımıyla tamamen temizlendikten sonra, bir başka alanda kullanılmalıdır. Canavar otu görüldüğü anda hemen elle sökülerek seranın dışına taşınıp, toprağın 50cm derinine gömülmeli veya yakılmalıdır çünkü sera içerisine sökülüp bırakılan canavar otları bünyesine depo ettiği besinler sayesinde tohum oluşturma ve bunları olgunlaştırma yeteneğine sahiptir.

Fiziksel Mücadele

  • Solarizasyon uygulaması tek başına veya tavuk gübresiyle birlikte uygulandığında, canavar otu da dahil olmak üzere tek yıllık yabancı ot türlerini iyi bir şekildekontrol etmektedir ancak sırta dikim yapılacaksa solarizasyon işlemi sırtlar oluşturulduktan sonra yapılmalıdır. Solarizasyon uygulamasından sonra derin sürüm yapılmamalıdır.
  • Yabancı otlarla mücadele için çeşitli örtü materyalleri (sap, saman gibi bitkisel ya da renkli polietilen materyaller) kullanılarak malçlama yapılabilir. Ancak bitkisel malçların da yabancı ot tohumları içermemesine dikkat edilmeli ve aşırı nem oluşturmasından da kaçınılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Örtüaltı üretimde ruhsatlı bir yabancı ot ilacı bulunmamaktadır.

İlgili Ürünler

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçeriğe virüsün tanımı eklenmiş ve içerik daha rahat okunabilmesi için başlıklara ayrılmıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI