Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Canavar Otu

Yabancı Ot Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Canavar Otu Mücadelesi & İlaçları
Özet
Canavar Otu Nedir? Canavar Otu için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Canavar otları tek yıllık olup, tohumla çoğalan, klorofili olmayan, tam parazit bir yabancı ottur. Yaşamını konukçu bitkiden alacağı su ve besin maddeleri ile sürdürür. Bu nedenle canavar otlarının çimlenmesi ve gelişmesi için mutlaka köküne tutunacağı bir konukçu bitki olması gerekir. Tohumları çok küçük olup, gözle toprakta ayırt edilmesi mümkün değildir.

Canavar Otu Bitkiye Ne Zarar Verir?

Bir canavar otu bitkisi türlerine göre değişmekle beraber yüz binlerce tohum üretebilir ve bu tohumlar canlılığını yitirmeden toprakta 10 yıldan fazla bir süre kalabilir. Ekili kültür bitkisinin köklerinden salgılanan bazı sıvıların yardımıyla çimlenerek kültür bitkisinin köküne tutunur ve burada oluşturduğu emeçlerin vasıtasıyla kültür bitkisinin besinine ve suyuna ortak olarak, bitkinin zayıflamasını, verimin düşmesini hatta ileri durumlarda ölümünü sağlar.

Canavar Otlarının Hangi Türleri Zararlıdır?

Ülkemizde Canavar otunun 39 türü bulunmasına rağmen domates ve patlıcan alanlarında sadece iki tür zarar verir. Bu türler, daha önce Orobanche olarak isimlendirilen ancak yeni düzeltmelerle cins isimleri Phelipanche olarak değişen, Phelipanche ramosa L. (Mavi çiçekli canavar otu) ve P. aegyptiaca Pers. (Mısırlı canavar otu)’dır. Domates ve patlıcan alanlarında bu iki canavar otu türünden, P. ramosa çok daha fazla yaygın ve yoğun olarak görülür. (Şekil 132 a,b).

İlgili Ürünler

mavi çiçekli canavar otu
Şekil 132. Domates (A) ve patlıcan (B) alanlarında sorun olan mavi çiçekli canavar ot

Canavar Otu Nasıl Yok Edilir?

Mücadelesi

Örtüaltı sebze üretiminde canavar otu da dahil olmak üzere yabancı otlarla mücadele yöntemlerini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İlgili İçerik: Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Yabancı Otlarla Mücadele

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI