hortiturkey
Baş Editör

Taban Gübresi Nedir?

3 Dakikalık Okuma
23 Mayıs 2020 Cumartesi
Bitki Besleme
Taban gübresi.
Özet
Bitkiyi topraktan gelen hastalıklara karşı daha dayanıklı yapan taban gübreleri, aynı zamanda bitkinin kök gelişiminde de aktif ve önemli bir rol oynar.
0
Paylaş

Ekim öncesi yada meyve ağaçlarında gözler uyanmadan önce bitki için gerekli olan besin maddelerinin kök bölgelerinde bulundurulması işlemine taban gübrelemesi, bu besin maddelerini içeriğinde bulundurulan gübrelere de taban gübreleri denir.

Bitkinin ihtiyacı olan fosforun tamamı, azotun ise 1/3 lük kısmı taban gübrelemesiyle bitkiye aktarılır.  Taban gübresi olarakta bilinen fosforlu gübreler, bitki gelişimi için çok önemlidir.

Topraklarımızın büyük çoğunluğunda var olan fosfor eksikliğini gidermenin yolu fosforlu gübrelerden geçmektedir. Bu gübreler ekim veya dikim öncesi; yada ekim veya dikim sırasında toprağa gömülme suretiyle uygulanmalıdır. Bitkinin kök bölgesine uygulanan bu gübreler, meyvecilikte gözler uyanmadan yada ağaçlara su yürümeden önce , bitkinin ihtiyacı olan fosforun tamamının kök bölgesine uygulama suretiyle bitkiyi geliştirmektedir. Taban gübresiyle kök gübresi aynı şeydir.

Bitkilerin meyve öncesi çiçeklenme dönemlerinde ihtiyacı olan elementlerin alımını sağlayan bu gübrelerin, her bitkiye göre ihtiyaç oranları farklılık göstermekle birlikte; doğru zamanda uygulanması da önem arz etmektedir.

Temsili gübre uygulama.
Temsili gübre uygulama.

Taban Gübresi Ne İşe Yarar?

Bitkinin kök gelişimi açısından oldukça önemli olan taban gübreleri, bitkinin tohum ve meyve oluşumunda da etkilidir. Taban gübreleri bitkinin  kök gelişimini aktif bir şekilde güçlendirerek, topraktan gelen ve hastalık veren organizmalara karşı bitkiyi daha dayanıklı  hale getirir.

Fosfor eksikliği bitki gelişimin olumsuz etkilemesi yanında, büyümede gerilemeye, olgunlaşmada gecikmeye, meyvenin küçük kalması ve kalitesinin bozulmasına, çiçeklenmenin gerilemesine ve meyve ağaçlarında da olgunlaşmayan meyvelerin dökümüne yol açar.

Bitkinin kök gelişimi.
Bitkinin kök gelişimi.

Taban Gübresi Dap Nedir?  

Bir kompoze gübre çeşidi olan Dap gübre, içeriğinde %18 Azot ve %46 fosfor barındırır.

Bitkilerin kök gelişimini sağlayan en önemli element olmasından dolayı fosfor, dap gübrede %46 oranında bulunur.

Bünyesinde barındırdığı bu elementler sayesinde güçlü kök gelişimine ilaveten, yüksek verim, meyve ve sebzelerde hastalık ve soğuğa dayanım, iyi renk oluşumu, uzun raf ömrü, kuraklığa tolerans sağlamasına ek olarak meyve ve sebzelerin lezzet ve aromalarını da arttırmaktadır.

Bir kompoze gübre çeşidi olan dap gübre , fosforlu gübreler gibi uygulanmalı ve ekim öncesi toprağın yüzeyine serpilip bırakılmamalıdır. Hareketsiz bir gübre olan dap gübre; mibzer yada elle serpildikten sonra; malçlama sistemiyle toprağın altına tohum derinliğine nüfus ettirilmelidir.

İlgili Ürünler

Dap gübre ile ayrıntılı bilgi için.

Dap gübre görseli.
Dap gübre görseli.

Taban Gübresi Ne Zaman ve  Nasıl Uygulanır?

Bitkinin kök gelişimi açısından oldukça önemli olan taban gübreleri, yazlık veya güzlük dönemlerde ekimden veya dikimden hemen önce yada ekim sırasında mibzerle yada bant halinde tohum derinliğine uygulanması idealdir.

Mibzerin giremediği alanlarda ise, yine ekim öncesi toprak yüzeyine serpilme suretiyle uygulanması sonrasında ekimle birlikte toprağa karışması sağlanır.

Meyve ağaçlarında ise, gözler uyanmadan yada ağaç dallarına su yürümeden önce, ağaç dalları altına gelecek şekilde (taç iz düşüm) toprağa karıştırılarak uygulanır.

Gübre uygulama anı.
Gübre uygulama anı.

Taban Gübresinin İçeriği

Bir çeşidi olan taban gübrelerinin içeriği, çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir.

Örneğin ambalajı üzerinde 20-20-0 yazan bir taban gübresinin içeriğinde %20 azot, %20 fosfor bulunur.

Ambalajı üzerinde 18-46-0 yazan bir taban gübresinin içeriğinde ( %18 azot, %46 fosfor bulunur.

Gübre.
Gübre.

Doğru Taban Gübresi Seçimi Nasıl Olur?

Doğru bir taban gübresi seçimi için, mutlaka toprak analizi yapılması gerekir. Yapılan analiz sonucunda, topraktaki elementlerin eksikliğine göre doğru gübre tercihi yapılmalıdır. Analiz sonuçlarına dayanılarak yapılacak nitelikli gübre tercihi, gübrenin kullanım etkiliğinin ve verimin artmasını sağlayacaktır.

Temsili toprak analizi.
Temsili toprak analizi.

Taban Gübresi Nerelerde Kullanılır?

Kullanım alanları geniş olan taban gübreleri, doğru zaman, miktar ve uygulama ile tüm bitkilerde kullanılabilir.

Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz. Buğday, arpa,mısır, çeltik, ayçiçeği, patates, şeker pancarı, bağ, meyve ağaçları, sebze,yonca, bostan, soğan, sarımsak, fasulye, nohut, mercimek, haşhaş, havuç, kimyon, susam, tütün, zeytin, fındık, çay, narenciye, kivi, antep fıstığı, incir, pamuk, bakla, çiçek, muz, çilek, domates, patlıcan, salatalık, biber, marul, kabak.

Tarlalar.
Tarlalar.
Kaynaklar

Bu kaynak için kaynak belirtilmemiş.