Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Bağ Mildiyösü

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Bağ Mildiyösü Mücadelesi & İlaçları
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve belirtileri

Etmen obligat bir parazittir. Plasmopara viticola kışı yere düşmüş yapraklarda oospor formunda geçirir. İlkbaharda, oosporlardan oluşan zoosporlar; sıçrayan yağmur damlalarıyla etrafa yayılır. Enfeksiyonların büyük bir kısmı yaprağın alt yüzeyinde oluşur ve yaprağın üstünde yağ lekeleri görülür. Yüksek nem ve yağış gibi koşullar uygun giderse, bu yağ lekelerinin altında beyaz renkte fungal örtü meydana gelir.

Burada oluşan sporangiumlar rüzgâr ve yağmurla taşınırlar. Yaprakların üzeri ıslak olduğunda, sporangiumlardan yine zoosporlar meydana gelerek sekonder enfeksiyonları oluşturur, böylece enfeksiyonlar devam eder. Enfekteli yapraklar, salkım enfeksiyonları açısından inokulum kaynağıdır. Ayrıca fungusun kışı geçirmesi bakımından da önemlidir.

Etmenin inkubasyon süresi yaprak yaşı, çeşit, hava nemi ve sıcaklık ile doğrudan ilişkilidir. Genellikle sıcaklık arttıkça inkubasyon süresi kısalır. 30°C ve daha yüksek sıcaklıklar yapraklarda oluşmuş sporangiumların 8 saat içinde canlılıklarını kaybetmesine yol açar. Ancak bulutlu ve nemin yüksek olduğu günlerde, hava sıcaklığı yüksek de olsa sporangiumlar 24 saatten daha uzun sürelerde canlılıklarını devam ettirebilirler. Bunun yanı sıra, sporangiumlar aşırı yüksek sıcaklıklar nedeniyle eradike olsa bile yaprak içindeki henüz sporulasyona geçmemiş etmen inaktive olmaz, uygun koşullar (optimum sıcaklık ve optimum orantılı hava nemi) geri geldiğinde etmen tekrar sporulasyona geçebilir. Etmen 6°C’nin altında gelişemez.

Bağ mildiyösü’nün yapraklardaki belirtisi
Şekil 28. a) Bağ mildiyösü’nün yapraklardaki belirtisi b) Bağ mildiyösü’nün yaprakta oluşturduğu kızarıklık c) Bağ mildiyösü nedeniyle çiçeklerde kuruma d) Bağ mildiyösü nedeniyle taneler üzerindeki fungal örtü ve kahverengileşme

Enfekteli yapraklar çiçek ve tane enfeksiyonları açısından önemli inokulum kaynağıdır. Çiçekler ve taneler adeta fungusla örtülür (Şekil 28c,d). Enfekteli çiçekler kısa zamanda kahverengiye dönüşür, kuruyup dökülür (Şekil 28c). Taneler küçük iken çok duyarlıdır, olgunlaştıkça duyarlılık azalır. Enfekteli taneler beyaz çeşitlerde mat grimsi yeşil, siyah çeşitlerde pembemsi kırmızıya döner. Sürgünler üzerinde eliptik lekeler meydana gelir. Hastalık şiddetli ise sürgünler kurur. Mildiyö hastalığı asmanın tüm yeşil kısımlarını ve ürünü doğrudan etkilediği için ekonomik önemi büyüktür.

İlgili Ürünler

Bağ Mildiyösünün Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Hastalıklı sürgünler dipten kesilip imha edilmelidir.
  • Asmaların altı temiz tutulmalı, yere düşen hastalıklı yapraklar toplanarak imha edilmelidir.
  • Yabancı otlarla mücadele edilmelidir.
  • Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Tahmin-uyarı sisteminin uygulanmadığı yerlerde:

1. ilaçlama: Sürgün boyu 25-30 cm uzunlukta olduğunda,
2. ve diğer ilaçlamalar: Birinci ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam edilmelidir. Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmelidir.

Tahmin-uyarı sisteminin uygulandığı yörelerde:

Tahmin uyarı sisteminin uygulandığı yörelerde elektronik tahmin-uyarı cihazlarından alınan uyarılara göre ilaçlamalar yapılmalıdır.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. F. Özlem ALTINDİŞLİ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Emre EVLİCE, Dr. Nurdan GÜNGÖR SAVAŞ, Dr. Bilgin GÜVEN, Dr. Aydan KAYA, Özen MERKEN, Dr. Serkan ÖNDER, Dr. Fatma ÖZSEMERCİ, Dr. Naim ÖZTÜRK, Dr. Dilek POYRAZ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr. Yıldız SOKAT, Abdullah YILMAZ (2017). Bağ Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI