Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Asma Yaprak Kıvrılma Virüs Hastalığı

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Asma Yaprak Kıvrılma Virüs Hastalığı Mücadelesi & İlaçları
Özet
Asma yaprak kıvrılma virüs hastalığı belirtileri, kültürel önlemleri ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve belirtileri

Bu hastalığa hastalıkla ilişkili 11 farklı virüs neden olmaktadır. Floemde bulunan bu farklı virüslerin ayrı ayrı ya da çeşitli kombinasyonlarda bitkiyi enfekte etmesi, yaprak kıvrılma hastalığı belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Hastalık, ülkemizde bağ üretimi yapılan hemen her bölgede saptanmış olup hastalıkla ilişkili en yaygın görülen virüslerin GLRaV-1 ve GLRaV-3 olduğu tespit edilmiştir.

Hastalığın yayılışı, enfekteli aşı kalemi ve virüsü latent olarak taşıyan asma anaçlarının kullanımı ile olmaktadır. Ayrıca, unlubitlerden Planococcus ficus ve P. citri ile Kahverengi koşnil (Parthenolecanium corni) GLRaV-3’ün vektörü iken GLRaV- 1’in vektörü P. corni’dir.

Hastalığın belirtileri, büyüme mevsiminin sonuna doğru görülebilmektedir. İklim koşullarına bağlı olarak ağustos ve eylül başlarından itibaren kırmızı üzüm çeşitlerinin yaşlı yapraklarında kırmızımsı lekeler gelişir. Bu lekeler genişler ve birleşir, yaz sonunda veya sonbaharda kırmızımsı ve sarımsı renk, yaprak ayasının tamamını kapladığı halde, ana damarlar yeşil olarak kalır. Kırmızı ve beyaz üzüm çeşitlerinin her ikisinde de yaprak ayası kalınlaşır, kırılganlaşır ve aşağı doğru kıvrılır (Şekil 110a ve b).

GLRaV nedeniyle kırmızı üzüm çeşitlerinde ki yaprak kıvrılması
Şekil 110. a) GLRaV nedeniyle kırmızı üzüm çeşitlerinde ki yaprak kıvrılması b) GLRaV nedeniyle kırmızı üzüm çeşitlerindeki şiddetli yaprak kıvrılması c) GLRaV’nin kırmızı üzüm çeşitlerinde oluşturduğu düzensiz renklenme

Enfekteli asmalarda meyve salkımları çok kısadır. Üzümler geç ve düzensiz olgunlaşır. Sağlıklı üzüm çeşitlerinde meyveler olgun renklerini aldığı halde, hastalıklı meyveler yeşil ve beyazımsı kalır. Kırmızı üzüm çeşitlerinde salkımlarda düzensiz renklenme görülür (Şekil 110c). Bu belirtiler mevsim sonunda sürgün ucuna doğru yayılır.

İlgili Ürünler

Beyaz üzüm çeşitlerinde ise yapraklarda beyaz-sarı renk değişimlerine ve yaprak kenarlarından aşağı doğru kıvrılmalara rastlanır (Şekil 111a ve b). Hastalıklı asmalarda genel bodurluk ve gelişme durgunluğu hemen göze çarpar. Hastalık asma anaçlarında belirti oluşturmamasına rağmen gelişmeleri zayıflatır.

Şekil 111. a) GLRaV nedeniyle beyaz üzüm çeşitlerinin yapraklarındaki renk açılması b) GLRaV nedeniyle beyaz üzüm çeşitlerindeki yaprak kıvrılması
Bu hastalık, meyve verimini %10–70 oranında azaltabildiği gibi, şeker oranını da düşürür. Aşı tutumu ve çeliklerin köklenme yeteneği azalır ve soğuk zararına duyarlılık artar.

Bütün asma çeşitleri ve asma anaçları hastalığın konukçusudur.

Asma Yaprak Kıvrılma Virüs Hastalığı Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Virüsten ari sertifikalı fidan kullanılmalıdır.
  • Hastalıklı asmalardan üretim amaçlı materyal alınmamalıdır.
  • Hastalıklı anaç ve asmalar derhal sökülmelidir.
  • Vektörü olan Unlubit ve Kahverengi koşnil’e karşı mücadele yapılmalıdır.
  • Hastalığa karşı dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. F. Özlem ALTINDİŞLİ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Emre EVLİCE, Dr. Nurdan GÜNGÖR SAVAŞ, Dr. Bilgin GÜVEN, Dr. Aydan KAYA, Özen MERKEN, Dr. Serkan ÖNDER, Dr. Fatma ÖZSEMERCİ, Dr. Naim ÖZTÜRK, Dr. Dilek POYRAZ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr. Yıldız SOKAT, Abdullah YILMAZ (2017). Bağ Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI