Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Bozkurt

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Bozkurt Mücadelesi & İlaçları
Özet
Bozkurt için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Bozkurt erginlerinin kanat açıklığı 35-40 mm olup, baş, göğüs ve karın üzerindeki tüyleri grimsi kahverengidir. Ön kanatlar üzerinde koyu kahverengi lekeler mevcuttur. (Şekil 68a).

bozkurt ergini ve larvası
Şekil 68. Bozkurtun a)Ergini, b)Larvası

Larvaları zararlıdır. Olgun larva siyahımsı gri renkte, 45-50 mm boyundadır (Şekil 68b). Pupa dönemini toprakta hazırladığı bir odacık içinde geçirir. Kışı olgun larva halinde toprakta geçirir. Havaların ısınmasıyla birlikte faaliyete geçen larvalar pupa olur. Pupadan çıkan erginler yumurtalarını bitki saplarına, yaprağa veya toprağa bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar gündüz toprak içinde, bitki diplerinde kıvrık vaziyette durur, geceleri ise toprak yüzeyine çıkarak beslenir.

Polifag bir zararlıdır. Larvalar bitkilerin taze sürgün ve yapraklarını yiyerek zarar yapar. İleri dönemlerinde yalnızca geceleri bitki sapını toprak yüzeyinden kesmek veya kemirmek suretiyle beslenir.

İlgili Ürünler

Doğal Düşmanları

Bozkurdun tespit edilen doğal düşmanları aşağıda verilmiştir.

  • Macrocentrus collaris (Spincla) Hym:Braconidae
  • Meteorus rubens Nees Hym.:Braconidae
  • Apanteles ruficrus Haliday Hym.:Braconidae
  • Gonia bimaculata Wied. Dip.:Tachinidae

Bozkurtun Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Zararlının mücadelesinde, kültürel tedbir olarak toprağın işlenmesi çok sayıda larva ölümüne neden olur.

Kimyasal Mücadele

Dikimden sonra, en az 50 bitkinin dipleri incelenir. Kontrol edilen bitkilerde, %1-3 oranında larva veya kesik bitki varsa kimyasal mücadele yapılır. Zehirli yem hazırlamak için 10 kg kepeğe 500 gr şeker ve Ek 4’te verilen ilaçlardan birisi kuru kuruya karıştırılır. Daha sonra bu karışım sünger kıvamına gelene kadar su ile karıştırılır ve akşam üzeri sulama yapıldıktan sonra, dekara 5-8 kg olacak şekilde bitkilerin kök boğazlarına homojen bir şekilde dağıtılır.

Bozkurt’un kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçlar Ek 4’te verilmiştir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI