Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Domates Yaprak Küfü

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Domates Yaprak Küfü Mücadelesi & İlaçları
Özet
Domates Yaprak Küfü için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Hastalık Belirtileri

Yaprakların alt yüzeyinde fungusun konidi ve konidoforlarından oluşan bir misel kitlesi bulunur. Nemin %95 ve daha yüksek olduğu seralarda hastalık hızla yayılır. Konukçusu domatestir.

Hastalık yaprakların üst yüzeyinde küçük, açık yeşil veya sarımsı bölgeler şeklinde başlar. Sonra bu lekelerin alt kısmına gelen yerde zeytin rengi erguvani arası küf tabakası oluşur (Şekil 83-84). Hastalık ilerledikçe yapraklar kurur ve bitki ölür. Çiçek sapı ve yapraklarının hastalanması, çiçeklerin meyve tutmasını engeller veya oluşan meyvelerin düşmesine neden olur.

domates yapraklarında oluşan küf lekeleri
Şekil 83 a) Yaprağın üst yüzeyindeki oluşan sarımsı bölgeler b) Yaprağın üst ve alt yüzeyinde oluşan küf tabakası
Yaprağın alt yüzeyinde oluşan küf tabakası
Şekil 84. a) Yaprağın alt yüzeyinde oluşan küf tabakası b) Yaprağın alt yüzeyinde oluşan küf tabakası

Domates Yaprak Küfü Hastalığının Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Hastalıklı bitki artıkları yok edilmeli,
  • Seralarda iyi bir havalandırma yapılarak orantılı nem ve sıcaklığın düşürülmesi sağlanmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Yapraklarda ilk lekeler görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Domateste yaprak küfü hastalığının kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve dozları aşağıda verilmiştir.

İlgili Ürünler

Domates Yaprak Küfü için kullanılabilecek ilaçlar

Etkili madde adı ve oranı (%) Formülasyon tipi Doz (100 litre suya) Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün) Etki mekanizması*
Güvenli olarak tavsiye edilen ilaçlar
Pyridaben %70 WP 300 g 7 M3
EK4. Domates Yaprak Küfü için kullanılabilecek ilaçlar.*Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI