Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Yaprak Pireleri

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Yaprak Pireleri Mücadelesi & İlaçları
Özet
Yaprak Pireleri için kültürel ve biyo-teknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Sarımsı yeşil veya sarımsı kahverengi olan ergin Yaprak Piresi yaklaşık 2-3 mm uzunluğundadır (Şekil 69a). Petek gözleri belirgin, antenler kıl gibi ve kısadır. Genel olarak yaprakların alt yüzeyinde bulunurlar. Yaprak pirelerinin hızlı olarak yan yan ve ileri gitme hareketleri karakteristiktir. Nimfler ergine benzer, daha küçük ve kanatsızdırlar (Şekil 69b).

yaprak piresi ergini
Şekil 69. Yaprak Piresi a) Ergini b) Nimfi

Kışı bitki artıkları arasında yumurta, nimf ve ergin halinde geçirir. Dişiler yumurtalarını yaprak sapı veya kalın yaprak damarı dokusu içine tek tek bırakırlar. Bir dişi ömrü boyunca 200-300 adet yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan nimfler dört gömlek değiştirdikten sonra ergin olurlar. Yılda 3-5 döl verir.

İlgili Ürünler

Polifag bir zararlıdır. Ergin ve nimfler bitki öz suyunu emerek beslenir. Emgi sonucunda yapraklarda beyazımsı sarımsı, daha ileriki devrede kahverengi lekeler meydana gelir. Yapraklar dıştan içe doğru, kurur ve kıvrılır; hatta tamamen kurur.

Popülasyon yoğunluğu fazla olduğunda bitki zayıflar ve büyüme yavaşlar. Asıl büyük zararı ise virüs taşımaları yoluyla ortaya çıkar.

Doğal Düşmanları

Bilinen en önemli doğal düşmanı Chrysoperla carnea’dır.

Yaprak Pireleri Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Havalandırma açıklıkları tül (462 μm) ile kapatılmalıdır.

Biyolojik Mücadele

Doğal düşmanların, özellikle C.carnea’nın korunması ve etkinliğinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Zararlı doğal dengenin bozulduğu yerlerde nadiren görülmektedir. Ancak önemli bir sorun yaratmamaktadır. Bu nedenle kimyasal mücadele önerilmemektedir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI