Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Biber Gal Sineği

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Biber Galsineği Mücadelesi & İlaçları
Özet
Biber Galsineği için kültürel ve biyoteknik önlemler ile biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Erginlerin başı siyah ve iridir. Başın üst kısmı gri kül rengidir. Antenleri gri kahverengi, 11 segmentli ve ip şeklinde olup, uzunluğu vücudun yaklaşık 2 katıdır (Şekil 70a).
Larva krem renginde ve bacaksızdır. Yumurtalar gözle görülmeyecek kadar küçük 0,5 mm uzunlukta, beyaz renkte ve elips şeklindedir.

Zararlı, gerek bitki üzerinde gerekse yere düşen meyvelerde kışı larva veya pupa halinde geçirir. Kışın ılık geçtiği yıllarda zararlının larva, upa ve ergin dönemlerini görmek mümkündür. Ancak sıcaklığın düşük olması nedeniyle, larva ve pupa dönemleri daha uzundur.

Sonbahar veya ilkbaharda seraya dikilen bitkiler tomurcuklanmaya başladığında, dişiler yeni oluşan tomurcuklara yumurtalarını koymaya başlar. Yumurtaların açılma süresi, sıcaklığa bağlı olarak 2-5 gündür. Çiçek tomurcuklarından meyve oluşmaya başladığı dönemde yumurtadan çıkan larvalar, meyve içini yiyerek beslenir. Biber galsineği ergin dönemi hariç diğer bütün dönemlerini biber meyvesi içinde geçirir.

Zarar, larvaların çiçek tomurcuklarında beslenmesi sonucu oluşur. Zarar gören tomurcuklar dökülür. Dökülmeyen tomurcuklardan oluşan meyvelerde, larvanın bulunduğu kısım şişkinleşir ve şekli bozuk olan meyveler meydana gelir (Şekil 70b). Renk açılmaları meydana gelir. Ürünün kalitesi ve pazar değeri düşer. Sadece biberde zararlıdır.

İlgili Ürünler

Biber galsineğinin ergini ve zararı
Şekil 70. Biber galsineğinin a) Ergini b) Zarar şekli

Doğal Düşmanları

Biber galsineğinin tespit edilen doğal düşmanları aşağıda verilmiştir.

  • Eurytoma dentata Mayr 1878 Hymenoptera: Eurytomidae
  • Pseudocatoloccus nitescens Walker 1834 Hymenoptera: Pteromalidae
  • Eupelmus urozonus Dalman Hymenoptera: Eupelmidae

Biber Geksineğinin Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Enfekteli tomurcuklar ve meyveler toplanıp imha edilmelidir.
  • Havalandırma açıklıkları tül ile kapatılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Serada, 30 bitkide en az 100 tomurcuk kontrol edilir. Kontrol edilen tomurcuklarda, %5-8 bulaşıklık veya 2-3 larva görüldüğünde kimyasal mücadele yapılır. Biber galsineğinin kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve dozları Ek 3’de verilmiştir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI