Tanımı, Yaşayışı ve Hastalık Belirtileri
Hastalık etmeni, yaprak yüzeyinde oluşan beyaz miselleri ve mevsim sonunda oluşan siyah küçük noktalar halindeki kleistothesiumları ile tanınır. Kışı kleistothesiumları ile geçirir. Ertesi yıl bunların çatlaması ile etrafa yayılan askosporlar primer enfeksiyonları oluşturur.
Yaz boyunca oluşan konidiosporlar, rüzgar ve böceklerle etrafa yayılarak sekonder enfeksiyonları oluştururlar. Kabakgillerde külleme hastalığının konukçuları hıyar, kavun, kabak ve karpuzdur.
Genellikle yaprağın üst yüzeyinde ayrı ayrı nispeten yuvarlak lekeler oluşur, sonra bu lekeler birleşerek tüm yaprağı, sapını ve gövdeyi kaplar (Şekil 74), önceleri beyaz renkte toz tabakası gibi görünen miseller, mevsim ilerledikçe kül rengine döner. Yapraklar kuruyup, dökülür ve bitkide gelişme durur.

Kabakgillerde Küllenmenin Mücadelesi
Kültürel Önlemler
- Hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları toplanarak yakılmalı,
- Dayanıklı çeşitler seçilmeli,
- Sera içi ve çevresindeki yabancı otlar temizlenmelidir.
Kimyasal Mücadele
Hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde ilaçlama yapılmalıdır. Kabakgillerde külleme hastalığının kimyasal mücadelesinde kullanılacak ilaçlar ve dozları aşağıda verilmiştir.
Kabakgillerde Külleme için kullanılabilecek ilaçlar
Bitki Koruma Ürünleri
Gün aşırı paylaştığımız içeriklerimizle Instagram’da üreticileri bir araya getirdiğimiz bir topluluk oluşturuyoruz. Sen de katıl!
KATILMAK İSTİYORUMKaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.
Orijinal Makale
Doç. Dr. Seral YÜCEL, Dr. Tülin KILIÇ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr.Pervin ERDOĞAN, Dr.Nilüfer YILDIZ, Dr. Emine TOPUZ, Dr.Tijen TAŞKIN, Dr. Melike YURTMEN, Dr.Ayşe AŞKIN, Sabriye ÖZDEMİR, Dr.Mehmet KARACAOĞLU, Dr. Adem ÖZARSLANDAN, Dr.Cevdet ÖZKAN, Dr.Abdullah YILMAZ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Eda AKSOY (2017). Örtüaltı Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI