Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Asma Ağustos Böceği

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Asma Ağustos Böceği Mücadelesi & İlaçları
Özet
Asma Ağustos Böceği için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Ergin açık yeşil renklidir. Erkeklerin boyu kanatlarla birlikte ortalama 34 mm, dişilerin ise 35 mm’dir. Yaz ayları boyunca bağlarda erkeklerin sürekli ses çıkarmaları ve yanlarına yaklaşıldığında hemen uçmalarıyla kolayca tanınırlar.

Yumurtanın ortası şişkin olup iki tarafı sivridir. İlk bırakıldığında beyaz, açılmasına yakın ise koyu pembe renklidir. Boyu ortalama 1,5 mm’dir. Yumurtadan yeni çıkan nimfler açık pembe renkte ve çok hareketlidir. Daha sonraki nimf dönemlerinde renk beyaz, kirli sarı ve yeşilimsidir (Şekil 32a). Beş yıllık nimflerin boyu 22-27 mm’dir.

Erginler haziran sonlarında görülmeye başlar. Temmuz ortalarında yoğunluğu en yüksek düzeye ulaşarak ağustos başlarında sona erer. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde en fazla ergin çıkışı Temmuzun 3. haftasında görülür. Böylece çıkışlar kademeli olur ve 35-45 gün sürer. Dişiler yumurtalarını bir yıllık sürgünlere bırakırlar. Bir dişi 600 kadar yumurta bırakabilir. Yumurtaların açılma süresi 27,3°C sıcaklık ve % 36 orantılı nem koşullarında 34-36 gün kadardır. Yumurtadan çıkan nimfler kendilerini toprağa atar ve asma köklerine giderek beslenmeye başlarlar. Nimfler gelişmesini 5 yılda tamamlar ve bu süre içinde toprak altında kalırlar. Beş yılda 1 döl verir.

Asma Ağustos Böceği'nin sürgündeki zararı
Şekil 32. a) Asma Ağustos Böceği nimfi b) Asma Ağustos Böceği'nin sürgündeki zararı c) Asma Ağustos Böceği'nin kökteki zararı sonucu kuruma

Sürgünün büyümesiyle genişler ve 5-6 cm uzunluğunda çatlaklar oluşur (Şekil 32b). Fakat bu çatlaklar sürgünün kurumasına neden olmaz.

Asma Ağustos Böceği'nin esas zararını nimfler yapar. Bunlar asma köklerinin öz suyunu emmek suretiyle sürgünlerin zayıflayıp bodur kalmasına, boğum aralarının kısalmasına, yaprakların küçülmesine ve vaktinden önce sararıp dökülmesine neden olur. Asma kökleri emgi nedeniyle siyahlaşıp çürür. Sonuç olarak asma çalılaşır ve zamanla ürün alınamaz hale gelir (Şekil 32c).

İlgili Ürünler

Doğal Düşmanları

Ülkemizde kuşların zararlının erginleriyle beslendiği gözlenmiştir. Bunun dışında, doğal düşmanları bilinmemektedir.

Asma Ağustos Böceği Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Asma köklerinin öz suyunu emmek suretiyle asmayı zayıflatıp verimi düşürdüğü için, öncelikle bağları kuvvetli bulundurmak gerekir. Bunun için bağlar bilinçli olarak gübrelenmeli ve toprak işlemesi zamanında yapılmalıdır.

Mekanik Mücadele

Asma sürgünlerinde yumurta bırakılmış yara izleri gözle kolaylıkla görülebilir. Yumurtaların açılmasından önce bu yara yerlerinin altından dalların kesilmesi suretiyle bir mekanik mücadele uygulanmalıdır. Bunun için bağda tesadüfen seçilen asmalardan 100 adet yumurta bırakılmış dalda yumurta rengi incelenir. Eğer %50’den fazla dalda yumurta pembe renk almışsa, dal kesme işlemine geçilir. Kesilen dallar güneş altında en az 24 saat bırakılır ve suyu çekilen dallardaki yumurtaların ölmesi sağlanır.

Dal kesme işlemine genellikle ağustosta başlanır ve 12-13 gün içinde bitirilir. Ayrıca sabahın erken saatlerinde uyuşuk halde bulunan erginlerin elle toplanması da yararlıdır. Bu da haziranın son haftasında başlayıp temmuz sonuna kadar devam eder. Asma Ağustos Böceği nimflerinin gelişmelerini 5 yılda tamamladıkları göz önünde bulundurularak, bu zararlı ile bulaşık bir bölgede yapılacak mücadelenin üst üste en az 5 yıl devam etmesi gerekir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. F. Özlem ALTINDİŞLİ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Emre EVLİCE, Dr. Nurdan GÜNGÖR SAVAŞ, Dr. Bilgin GÜVEN, Dr. Aydan KAYA, Özen MERKEN, Dr. Serkan ÖNDER, Dr. Fatma ÖZSEMERCİ, Dr. Naim ÖZTÜRK, Dr. Dilek POYRAZ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr. Yıldız SOKAT, Abdullah YILMAZ (2017). Bağ Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI