Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Bağda Kurşuni Küf

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Bağda Kurşuni Küf Mücadelesi & İlaçları
Özet
Bağda Kurşuni Küf belirtileri, kültürel önlemleri ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve belirtileri

Hastalığa neden olan etmenin eşeyli formu Botryotinia fuckeliana (de Bary ) Whetzel, eşeysiz formu Botrytis cinerea Pers.’dir.

Etmen kışı hastalıklı tane, tane sapı ve salkım sapı üzerinde miselyum ve/veya sklerot halinde, geçirir. Sklerotlar ve miselyumdan oluşan konidiosporlar, ilkbahardaki ilk enfeksiyonlardan sorumludur. Konidiosporların çimlenebilmeleri için optimum 15– 25°C sıcaklık ve %90’ın üstünde nem veya konukçu yüzeyinin ıslak olması gereklidir. Etmen fakültatif bir parazit olup, hastalıklı bitki artıklarında da saprofit olarak yaşayabilir. Konidiosporlar rüzgâr ve yağmurla yayılır.

Hastalık, uygun koşullarda çiçeklenme döneminden itibaren çiçek, tane, sap ve salkım iskeleti gibi bitkinin tüm yeşil kısımlarında görülebilirse de daha çok zararı salkım ve tanelerde yapar. Taneler üzerinde önce 3-5 mm çapında, yuvarlak, pembemsi, kızıla yakın lekeler görülür. Daha sonra bu lekeler taneyi kaplar ve rengi de koyulaşır.

Parmakla bastırıldığında hastalıklı kabuk, etli kısmından kolayca ayrılır (Şekil 83a). Hastalıklı salkım ve taneler üzerinde gri renkte bir küf tabakası meydana gelir. Taneler çatlar, çok ileri devrede buruşur ve meşinleşmiş gibi bir hal alırlar (Şekil 83b). Beyaz çeşitlerde taneler kahverengi, koyu renkli çeşitlerde ise kırmızımsı renkte olurlar (Şekil 83c). Olgunlaşmış salkımlarda doğrudan ürün kaybına neden olmaktadır. İklim koşullarının etmen için uygun gittiği yıllarda bu kayıp daha fazla olmaktadır.

Kurşuni küf hastalığının siyah ve beyaz çeşitlerdeki belirtileri
Şekil 83. a) Kurşuni küf hastalığının beyaz çeşitlerdeki belirtileri b) Kurşuni küf hastalığının siyah çeşitlerdeki belirtileri c) Kurşuni küf hastalığının siyah çeşitlerdeki belirtileri

Bağda Kurşuni Küf Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Asmalarda güneşlenme ve havalanmayı sağlamak için, yeşil budama yapılmalıdır.
  • Hasat geciktirilmemelidir.
  • Bağlar hasada yakın dönemde fazla sulanmamalı, aşırı vejetatif gelişmeyi teşvik eden gübrelemelerden kaçınılmalıdır.
  • Bağda sorun olan diğer hastalık ve zararlılara karşı mücadele yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde;

İlgili Ürünler

1. ilaçlama: Tanelerin olgunluk başlangıcında,
2. ve diğer ilaçlamalar: Kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmelidir.

Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgelerinde;

1. ilaçlama: Çiçeklenmeden hemen önce,
2. ilaçlama: Kapalı salkım döneminde,
3. ve diğer ilaçlamalar: Kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. F. Özlem ALTINDİŞLİ, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Emre EVLİCE, Dr. Nurdan GÜNGÖR SAVAŞ, Dr. Bilgin GÜVEN, Dr. Aydan KAYA, Özen MERKEN, Dr. Serkan ÖNDER, Dr. Fatma ÖZSEMERCİ, Dr. Naim ÖZTÜRK, Dr. Dilek POYRAZ, Dr. Nursen ÜSTÜN, Dr. Yıldız SOKAT, Abdullah YILMAZ (2017). Bağ Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI