Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Mısırda Pis Kokulu Yeşil Böcek

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Mısırda Pis Kokulu Yeşil Böcek Mücadelesi & İlaçları
Özet
Mısırda Pis Kokulu Yeşil Böcek için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Vücudun genel rengi yeşildir. Ancak birinci ve ikinci dönem nimflerde renk, siyah zemin üzerinde beyaz beneklidir. Kışlayan erginlerde renk, yeşilden kahverengiye döner. Vücut uzunca oval ve geniştir. Erginlerin boyları ortalama 13-15 mm’dir.

Dişiler yumurtalarını düzenli sıralardan oluşan beşgen veya altıgen kümeler halinde yaprakların üstüne bırakırlar (Şekil 49a). Bir kümede 20-120 adet yumurta bulunur.

Bir dişi ömrü boyunca 500 kadar yumurta bırakabilmektedir. İlk bırakıldıklarında şeffaf ve açık sarı veya krem renkli olan yumurtaların rengi, açılmaya yakın kırmızı renge dönüşürler. Nimfler genel olarak ergine benzerler ancak daha küçük ve kanatsızdırlar (Şekil 49b).Beş nimf döneminden sonra ergin hale gelirler (Şekil 50a). Kışı çeşitli korunaklarda ergin olarak geçirir ve mart ayında görülmeye başlar. Yılda 3 döl verebilir.

Pis Kokulu Yeşil Böcek'in yumurta kümesi, yumurtadan yeni çıkmış nimfler
Şekil 49. Pis Kokulu Yeşil Böcek : a) Yumurta kümesi b) Yumurtadan yeni çıkmış nimfler

Polifag bir zararlıdır. Doksanın üzerinde konukçu bitkisi tespit edilmiştir. Zararlının ergin ve nimfleri mısır bitkisinin toprak üstü kısımlarında emgi yapmak suretiyle zararlı olurlar. Bu emgi sonucunda gövde, yaprak, koçan ve tepe püskülünde krem renginde, siğil şeklinde lekeler meydana gelir. Emgi gören koçan, emginin olduğu yana doğru orak şeklinde bükülmekte ve koçan kavuzları koçandan ayrılmaktadır (Şekil 50b).

İlgili Ürünler

Piskokulu Yeşilböcek Ergini ve Koçandaki zarar şekli
Şekil 50. Piskokulu Yeşilböcek : a) Ergin b) Koçandaki zarar şekli

Doğal Düşmanları

Pis Kokulu Yeşil Böcek'şn, özellikle çok etkin yumurta parazitoitleri vardır. Bu zararlının doğal düşmanları aşağıda verilmiştir.

Yumurta Parazitoidi

Trissolcus spp. (Hym.:Scelionidae)

Asolcus sp. nr. perrisi Kieff. (Hym.:Scelionidae)

Ergin Parazitoidi

Ectophasia crassipennis Fabr. (Dip.:Tachinidae)

Predatörü

Polistes gallicus L. (Hym.:Polistidae)

Mısırda Pis Kokulu Yeşil Böcek Mücadelesi

Biyolojik Mücadele

Pis Kokulu Yeşil Böcek'in birçok doğal düşmanı bulunmaktadır. Bunlardan özellikle yumurta parazitoitlerinin korunması mücadelede büyük önem taşımaktadır. Doğal düşmanların korunması durumunda, zararlı baskı altında tutulabilmektedir.

Kimyasal Mücadele

Doğal düşmanların bu zararlıyı baskı altında tutması nedeni ile kimyasal mücadeleye gerek görülmemektedir.

Ülkemizde kimyasal mücadelesi önerilmemektedir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Zir. Yük. Müh. Vahdettin AKMEŞE, Dr. Mehmet AYDOĞDU, Dr. Öncül Kaangün CANER, Zir. Yük. Müh. Pelin KELEŞ ÖZTÜRK, Zir. Yük. Müh. Özcan TETİK, Zir. Yük. Müh. Ali Faik YILDIRIM, Zir. Yük. Müh. Erkan YILMAZ, Dr. Abdullah YILMAZ (2017). Mısır Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI