Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Sarıot

Yabancı Ot Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Sarıot Mücadelesi & İlaçları
Özet
Sarıot için kültürel önlemleri, kimyasal, fiziksel ve mekanik mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı ve Yaşayışı

Sarıot tek yıllık, 30–90 cm boyunda, 5–10 dalla tacı genişleyen, etli geniş yaprakları olan bir yabancı ottur (Şekil 23). Tohumları dormant olduğundan yıllarca toprakta çimlenmeden kalabilmektedir.

Orta Anadolu Bölgesinde çıkış, yağışlara bağlı olarak Kasım ayında başlamaktaNisan ortasına kadar devam etmektedir. Sarıot çıkışlarının yaklaşık olarak %35’i sonbaharda, %65’i ise ilkbaharda gerçekleşmektedir. Çiçeklenme Mayıs ayı ilk haftasından itibaren görülmekte ve bu ayın sonuna kadar da devam etmektedir. Kurak geçen yıllarda bitkiler daha erken dönemde (Nisan ayı başı) çiçeklenebilmektedir.

Sarıotta çıkışın Kasım ayından Nisan ortasına kadar devam etmesine karşın çiçeklenme Mayıs ayında, tohum dökme ise Temmuz ayı başından itibaren olmaktadır. Geç çıkış yapan bitkilere ait çiçekler tohum bağlamadan kurumaktadır.

Bitki boyu ve tohum sayısı bakımından bireyler arasında büyük varyasyon bulunmaktadır. Buğday tarlaları içerisindeki Sarı ot bitki boyu ortalama 58 cm olup, yaklaşık 290 adet tohum vermektedir.

Buğday hasadı sırasında Sarı ot tohumlarının yaklaşık olarak %18-21’i toprağa dökülmekte, %79-82’si biçerdöverin deposuna alınarak buğday tohumuna karışmaktadır.

buğdayda sarıot
Şekil 23. Sarıot, çiçeklenme başlangıcı(a) ve çiçeklenme dönemi(b)

Buğdayda Sarıotun Mücadelesi

Kültürel Mücadele

Bulaşık tarlalarda çalışan hasat ve harman makineleri, çeşitli toprak işleme aletleri, temiz alanlara sokulmadan önce çok iyi temizlenerek yabancı ot tohumlarından arındırılmalıdır. Temiz ve sertifikalı tohum kullanmak, tohumluğu selektörden geçirdikten sonra ekmek, tarlaya yeni Sarıot tohumlarının taşınmasını engellemektedir.

Yabancı otun sorun olduğu yerlerde tarlaya üst üste buğday ekilmemeli, ekolojik koşullara uygun münavebe bitkileri devreye sokulmalıdır. Nadas yılında iyi bir toprak hazırlığı yapıldıktan sonra çıkan Sarıotlarla mücadele edilmesi yabancı ot yoğunluğunun önemli ölçüde azalmasına neden olacaktır.

İlgili Ürünler

Kimyasal Mücadele

Buğdayın kardeşlenme ve sarıotun 3–5 yapraklı gelişme döneminde Ek 4’de verilen ilaçlardan (aşağıdan indirebilirsin) biri seçilerek kullanılmalıdır. Uygulamadan önce herbisitin etiket bilgileri dikkatle okunmalıdır.

Herbisitlerin tavsiye edilen dozunun tarlaya homojen dağılımını sağlamak için ilaçlama öncesi mutlaka aletin kalibrasyonu yapılmalıdır. İlaçlamalarda genel olarak dekara 20–40 litre su kullanılır. İlaçlama havanın rüzgârsız, yağışsız ve sıcaklığın 8–25°C olduğu zamanlarda yapılmalıdır.

Aktif madde adı ve oranı Formülasyon tipi Doz Etki mekanizması Açıklama
Güvenli olarak tavsiye edilen bitki koruma ürünleri
% 65,9 Dicamba + % 4,1 Triasulfuron WG 12,5 g O; B Çıkış sonrası kullanılır.
% 20 Metsulfuron Methyl WP 1 g B Buğdayın 2-3 yapraklı dönemi ile kın dönemi arasında kullanılır.
% 7,5 Pyroxsulam + % 7,5 Cloquintocet-Mexyl(Safener) WG 20 g+ 50 ml Dassoil 26-2N B; - Çıkış sonrası kullanılır.
% 7,08 Pyroxulam + % 1,42 Florasulam + % 7,08 Cloquintocet-mexyl(Safener) WG 26.5 g+50 ml Dassoil 26-2N B; B; - Çıkış sonrası kullanılır.
% 75 Sulfosulfuron + % 5 Metsulfuron-Methyl WG 4 g B; B Çıkış sonrası kullanılır.
% 50 Thifensulfuron-methyl + % 25 Tribenuron-methyl DF 2 g B; B Çıkış sonrası kullanılır.
% 75 Tribenuron-methyl DF 1 g B Çıkış sonrası kullanılır.
Kontrollü olarak tavsiye edilen bitki koruma ürünleri
600 g/l 2,4-D- 2-Ethylhexyl Ester EC 90 m O Çıkış sonrası kullanılır.
% 75 Chlorsulfuron DF 1 g B Çıkış öncesi ve çıkış sonrası kullanılır.
Ek4 Sarıot için önerilen tarım ilaçları ve dozları.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. M. Selçuk BAŞARAN, Dr. Numan E. BABAROĞLU, Dr. Eda AKSOY, Dr. Mehmet DUMAN, Doç. Dr. Adnan TÜLEK, Ekrem KAYA, Abdullah YILMAZ, A. Faik YILDIRIM, Dr. Münevver KODAN, Dr. Arzu AYDAR (2017). Buğday Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI