Tanımı, yaşayışı ve belirtileri
Hastalık etmeni toprak kaynaklı bir fungustur. Bu fungus, toprakta bitki artıklarında miselyum halinde, yumrularda ise sklerot halinde canlılığını sürdürür. Hastalık enfeksiyonu için, 13-15°C sıcaklıklardaki nemli topraklar uygundur.
Bu hastalık etmeni gövde ve kök boğazında kırmızımsı-kahverengi çökük yaralar meydana getirir (Şekil 22 a). Hastalık ayrıca bitkinin stolonlarında da kahverengisiyah lekeler oluşturur (Şekil 22 b). Yumru üzerinde 1-10 mm çapında kömür zerreciği görüntüsünde, sert yapılı siyah siğil şeklinde görülür. Bazen bu siyah siğiller yumrunun büyük bir kısmını kaplayabilir (Şekil 22 c). Bu sklerotlar hastalığın yayılmasında önemli bir faktördür. Hastalıkla yoğun bulaşık topraklardaki yumrularda çatlamalar ve şekil bozuklukları meydana gelir (Şekil 22 d).

Kökboğazı Nekrozu ve Siyah Siğil Mücadelesi
Kültürel Önlemler
- Dikim öncesi tohumluk kontrolü göz ile yapılır. Hastalıklı yumrular tohumluk olarak kullanılmamalıdır.
- Tohumluk iyi filizlendirilmelidir. 7°C üzerindeki topraklarda yüzeysel dikim önerilmektedir.
Kimyasal Mücadele
Kökboğazı nekrozu ve Siyah siğil hastalığının kimyasal mücadelesinde kullanılan ilaçlar ve dozları aşağıda yer almaktadır.
Patateste Siyah Siğil İçin Kullanılabilecek İlaçlar
Bitki Koruma Ürünleri
Gün aşırı paylaştığımız içeriklerimizle Instagram’da üreticileri bir araya getirdiğimiz bir topluluk oluşturuyoruz. Sen de katıl!
KATILMAK İSTİYORUMKaynaklar
Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.
Orijinal Makale
Dr. Pervin ERDOĞAN, Dr. Emel ÇAKIR, E. Arzu ELİBÜYÜK, Dr. Emre EVLİCE, Ali Ferhan MORCA, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Tülin KILIÇ, Sabriye ÖZDEMİR, Filiz ÖNTEPELİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU, Abdullah YILMAZ, Dr. Melike YURTMEN, Dr. Enbiye ULUTAŞ, Dr. Nursen ÜSTÜN (2017). Patates Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI