Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Patates Çürüklük Nematodu

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Patates Çürüklük Nematodu Mücadelesi & İlaçları
Özet
Patates çürüklük nematodu için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Patates çürüklük nematodu’nun erkek ve dişisi ortalama 1 mm boyunda, ipliksi yapıda mikroskopik canlılardır (Şekil 15 a). Nematod bütün dönemlerinde genellikle konukçusu içerisindedir.

Bazen de kökün etrafındaki toprakta bulunabilir. Çoğunlukla depolanan tohumluklarda ve toprakta kalan bulaşık yumrularda kışlar. Elverişsiz koşullarda, toprakta yumurta halinde de kışı geçirebilmektedir. D. destructor -28°C’ye kadar canlılığını sürdürebilmekte olup enfeksiyon en çok 15-20°C’de ve %90-100 orantılı nemde olmaktadır. Orantılı nemin %40’dan aşağı olması durumunda yaşayamamaktadır.

Patates çürüklük nematodu, patates yumrularına göz ve benzeri doğal açıklıklardan girer. Başlangıçta kabuk kaldırıldığında belli olan küçük, parlak, beyaz, unumsu veya tebeşir gibi beslenme cepleri denilen lekeler görülür. Zararın ilerlemesi ile beraber kabuk altında kuru, granüler dokudan oluşan bal peteği görünüşünde, çok sayıda nematodun bulunduğu açık kahverengi lezyonlar ve bütün yumruyu saran koyu kahverengi nekrotik lekeler meydana gelir. Dokular kurur, büzülür ve çatlar, kabuk kağıt veya deri gibi bir hal alır (Şekil 15 b).

Etmenin giriş yaptığı bölgelerden sekonder mikroorganizmalar yumruya bulaşır. Bu durumda siyah renk alır. Yumruya yalnız D. desructor’un bulaşması durumunda, bulaşık sahada hafif çukur lezyonlar görülür ve kabuk rengi daha koyudur. Bulaşık yumrular eğer nemli koşullarda saklanırsa genel bir çürüme meydana gelir ve yanındaki yumruları bulaştırır.

İlgili Ürünler

Bu nematodun hasat zamanı tarladaki zararı % 20’ye kadar çıkabilmektedir. Uygun olmayan depolama koşullarında zararı çok daha fazla olur.

Patates çürüklük nematodu
Şekil. 15. Patates çürüklük nematodu, a) mikroskobik görünümü, b, c) Patates yumrularındaki zararı

Patates Çürüklük Nematodu Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Sertifikalı tohum kullanılmalıdır.
  • Tohumluk patates yumruları bulaşık olmayan tarlalardan alınmalı veya elle seçilmelidir. Sertifikalı tohum kullanılmayacaksa tohumluklar mutlaka analiz ettirilmelidir.
  • Hasat edilmeyen bulaşık yumrular toplanıp imha edilmelidir.
  • Serin ve kuru şartlarda depolama ile yumru içinde nematodun üremesi ve diğer yumrulara yayılarak bulaşması önlenir.
  • Konukçusu olmayan (fasulye, mısır gibi) bitkilerle 3-4 yıllık münavebe popülasyonun azalmasında etkilidir.
  • Tarla nanesi, tarla eşek marulu gibi yabancı otlar bu nematodun konukçuları olduğundan ot mücadelesine önem verilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Ülkemiz’de patateste Patates çürüklük nematodu’na karşı kullanılacak herhangi bir bitki koruma ürünü bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Pervin ERDOĞAN, Dr. Emel ÇAKIR, E. Arzu ELİBÜYÜK, Dr. Emre EVLİCE, Ali Ferhan MORCA, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Tülin KILIÇ, Sabriye ÖZDEMİR, Filiz ÖNTEPELİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU, Abdullah YILMAZ, Dr. Melike YURTMEN, Dr. Enbiye ULUTAŞ, Dr. Nursen ÜSTÜN (2017). Patates Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI