Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Patateste Solgunluk

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Patateste Solgunluk Mücadelesi & İlaçları
Özet
Solgunluk belirtileri, kültürel önlemleri ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve belirtileri

Toprakta yaşayan Fusarium spp, Verticillium spp., Colletotrichum coccodes iyi bakılmamış veya diğer hastalıklar tarafından zayıflatılmış patates bitkilerinde solgunluk meydana getirebilir.

Fusarium solgunluğunda; alt yapraklar sararır, üst yapraklarda sarı benekler oluşur, gövde içi kabarır ve bitki solarak kurur. Yumruların ve bitkinin iletim demetlerinde kararma (Şekil 19 a) görülür.

Verticillium solgunluğu; yapraklardaki sararmanın asimetrik ve her seviyede oluşuyla, Fusarium solgunluğundan ayrılır. Bazen aynı yaprağın yarısı sarı, yarısı yeşil renktedir (Şekil 19 c,d). Gövde kesitinde iletim demetlerinin kısım kısım koyu sarı ve kahverengimsi olduğu görülür. Yumruda ise; genellikle yumru kesildiğinde iletim demetlerinde kahverengi iplik ve bir halka şeklinde belirti görülür (Şekil 19 b ).

Colletotrichum coccodes, aslında patatesin kökleri, stolonları ve yumrularda enfeksiyon yapan, yeşil aksamda da belirti veren toprak kaynaklı bir fungustur. Tohum, hastalığın yayılmasında rol oynar. Etmen bitkinin üst kısmından başlayıp aşağıya doğru ilerleyen sararma ve solgunluk ve kökboğazında kuru çürüklüğe neden olur.

Ancak bu belirti Fusarium ve Verticillium spp.'nin belirtilerine benzemesine rağmen, C.coccodes belirtisi daha hızlı gelişir ve sapta sklerotlar meydana getirir (Şekil 19 e) Bu hastalık nedeni ile patatesin toprak altı gövdesi erguvan renge dönüşür.

İlgili Ürünler

patateste solgunluk
Şekil. 19. Patateste solgunluk; a) Fusarium spp. iletim demetlerinde yaptığı kararma, b) Verticillium spp.niniletim demetlerinde oluşturduğu kahverengi iplik ve bir halka şeklinde belirti, c, d) Verticillium spp.'ninyapraklardaki belirtisi, e) Colletotrichum spp.'nin gövdedeki belirtisi

Patateste Solgunluk Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Tarlada, hasat sonrası ve dikim öncesi yumru kontrolleri göz ile yapılır. Hastalıklı olanlar ayıklanır.
  • Bu hastalık etmenlerine karşı kültürel önlem olarak sertifikalı tohumluk kullanmalı ve münavebe yapılmalıdır.
  • Hastalık etmeninin girişini kolaylaştırdığından tohumluk yumrular kesinlikle kesilerek dikilmemelidir.

Kimyasal Mücadele

Bu hastalığa karşı kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Pervin ERDOĞAN, Dr. Emel ÇAKIR, E. Arzu ELİBÜYÜK, Dr. Emre EVLİCE, Ali Ferhan MORCA, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Tülin KILIÇ, Sabriye ÖZDEMİR, Filiz ÖNTEPELİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU, Abdullah YILMAZ, Dr. Melike YURTMEN, Dr. Enbiye ULUTAŞ, Dr. Nursen ÜSTÜN (2017). Patates Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI