Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Bakla Zınnı

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Bakla Zınnı Mücadelesi & İlaçları
Özet
Bakla Zınnı için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Erginler yaklaşık olarak 10 mm boyunda, mat siyah renkli, vücutlarının üzeri sık ve oldukça uzun sarı tüylerle kaplıdır. Elitra üzerinde beyaz lekeler bulunur (Şekil 54a,b). Yumurta 2.0-2.5 mm çapında, beyazımsı ve küre şeklindedir (Şekil 54c). Larvaları manas tipindedir (Şekil 54d).

Kışı larva ve ergin dönemde toprakta geçirir. İlkbaharda, meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açma zamanında çıkan erginler, daha çok çiçekle beslenirler, yumurtalarını humusça zengin topraklara bırakırlar, 1-2 hafta sonra yumurtadan çıkan larvalar yabancı otların kökleri ile beslenirler.

Bakla Zınnı’nın Ergini, Yumurtası, ve Larvası
Şekil 54. Bakla Zınnı’nın a,b) Ergini, c) Yumurtası, d) Larvası

Gelişmelerini tamamlayarak toprakta 6-9 hafta içinde oluşturdukları bir boşlukta pupa olurlar. Bu pupalardan çıkan erginler kışı toprakta geçirirler ve ertesi yıl çıkarak çiçeklerde zarar yaparlar.

Larvaların gelişmeleri kuru toprakta yavaş olup, 15°C’nin altındaki sıcaklıklarda larva gelişmesi tamamen durur. Erginler günün güneşli saatlerinde çok hareketlidir. İlkbahar sonunda popülasyon yükselir. Bazı bölgelerde temmuz ayı ortasına kadar ergin uçuşu görülür.

Çiçekte beslenerek zarar yapan baklazınnı ergin
Şekil 55. Çiçekte beslenerek zarar yapan ergin

Erginleri meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açma zamanında çiçeklerin dişi ve erkek organlarının polen tozlarını, genç yaprak hatta tomurcuk ve meyveleri yiyerek zararlı olurlar (Şekil 55). Larvaları meyve ağaçlarında zarar meydana getirmez. Zararlı, Orta Anadolu ve diğer bölgelerde bazı yıllar yoğun olarak görülmektedir.

İlgili Ürünler

Polifag bir zararlıdır. Elma, armut, kiraz, vişne, kayısı, erik, şeftali, turunçgiller gibi pek çok meyve ağacı, buğdaygiller, asma, süs bitkileri, bazı sebze ve yabancı otlar konukçuları arasındadır.

Parazitoiti

Ülkemizde zararlının parazitoiti olarak Scolia quadripunctata Fabricius (Hym.: Scoliidae) tespit edilmiştir.

Bakla Zınnı Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Toprak işlemesi yapılarak toprakta bulunan zararlının yumurta, larva ve ergin popülasyonunun düşmesi sağlanır.

Mekanik Mücadele

Erginlerin az hareketli oldukları sabahın erken saatlerinde ağaçlar altına bez örtüler serilerek ağaçlar kuvvetlice silkelenir ve toplanan erginler imha edilir.

Biyo-teknik Mücadele

Erginler mavi rengi tercih ettiğinden mavi renkli cezbedici tuzaklar, bu zararlının mücadelesinde kullanılmalıdır. Ağaçların altına mavi renkli kaplar veya leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarısına kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler mavi renge yönelerek kapların içerisindeki suya düşer. Düşen böcekler genellikle kuşlar tarafından tüketilmektedir, ancak leğenlerde birikmeler olursa toplanarak imha edilir (Şekil 56).

Cezbedici tuzak olarak kullanılan mavi leğenler
Şekil 56. Cezbedici tuzak olarak kullanılan mavi leğenler

Kimyasal Mücadele

Bu zararlıya karşı kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Ayşe ÖZDEM, Dr. Arzu AYDAR, Cemil HANTAŞ, Dr. M. Selçuk BAŞARAN, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Vildan BOZKURT, Dr. Münevver KODAN, Dr. Ercan CANIHOŞ, Ali Ferhan MORCA, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Naim ÖZTÜRK, Gamze ERDURMUŞ, Dr. Işıl ÖZDEMİR, Ülkem TANIKER (2017). Elma, Armut ve Ayva Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI