Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Elmada Alternaria Meyve Çürüklüğü

Hastalık Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Elmada Alternaria Meyve Çürüklüğü Mücadelesi & İlaçları
Özet
Elmada Alternaria meyve çürüklüğü belirtileri, kültürel önlemleri ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Etmenin tanımı, yaşayışı ve hastalık belirtileri

Elmada Alternaria meyve çürüklüğüne Alternaria alternata fungal etmeni neden olmaktadır. Etmen yara paraziti olup birçok bitkinin zayıflamış veya ölmüş dokularında saprofit olarak yaşayabilir.

Fungus yaygın olarak her yerde bulunabilmektedir. Hastalığın optimal gelişimi nemli ortam ve 26-28°C sıcaklıkta olmakla birlikte, 0°C’de dahi gelişme gösterebilmektedir. Uygun şartlarda penetrasyondan 8-10 gün sonra hastalık belirtisi ortaya çıkar. A. alternata zayıf bir patojen ve son derece yaygın bir saprofit olup, birçok bitkilerin zayıflamış veya ölmüş dokularında, gıda artıklarında, toprak vb. maddeler üzerinde bulunmaktadır. Rüzgârla, kuşlarla ve mekanik olarak bulaşabilmektedir.

Alternaria meyve çürüklüğünün elma meyvelerindeki belirtileri
Şekil 92. Alternaria meyve çürüklüğünün elma meyvelerindeki belirtileri

Alternaria türlerinin çoğu hasat öncesi ve sonrası meyve çürümelerine neden olur. İlk belirtiler, elmanın çiçek çukuru etrafında veya orta kısmında önceleri renk açılması şeklinde gerçekleşir (Şekil 92). Daha sonra bu kısımlarda yaklaşık 0,5 cm çapında, yassı ve kenarları belirgin şekilde çökük, kahverenginden siyah renge dönüşen lekeler gözlenir. Hastalıklı kısımdan kesit alındığında bu lekelerin altında meyve etinden çekirdek evine doğru (40–50 mm) derinlemesine ilerleyen çürümekte olan bölgeler görülür (Şekil 93). Güneş ve gece gündüz sıcaklık farkları sonucu meydana gelen çatlamalar ile hasat öncesinde oluşan mekanik veya diğer yaralanmalar etmenin giriş kapısını oluşturmaktadır. A. alternata meyve sapında zayıflamaya da neden olmaktadır.

Alternaria meyve çürüklüğünün elma meyvelerindeki belirtileri
Şekil 93. Alternaria meyve çürüklüğünün elma meyvelerindeki belirtileri

Hastalığın şiddeti, konukçunun duyarlılığı ve çevre şartlarına bağlı olarak değişebildiği gibi, yetiştiricilik tekniklerinin yanlış uygulanması da hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir etkendir.

Bu etmen, hasattan önce veya sonra meyveyi enfekte edebilir. Uygun şartlarda depolanmayan meyve, belli bir süre sonunda çürüyerek tamamen elden çıkabilir. İleri derecedeki çürüklüklerde meyve eti siyaha dönüşür ve süngerimsi bir yapı alır.

İlgili Ürünler

Alternaria meyve çürüklüğü hastalığı, elma kabuğundaki koyu renkli lekeler ile Acı benek hastalığına benzemektedir. Buna karşın Acı benek hastalığı meyvede bitki besin elementleri oranının dengesiz olması sonucu ortaya çıkan fizyolojik bir hastalıktır.

Elmada hasada yakın zamanda lekelenme ve daha sonrası çürüme ile kendisini belli eden bu hastalık meyvedeki albeni ve kaliteyi etkilemektedir.

Elmada Alternaria Meyve Çürüklüğü Mücadelesi

Kültürel Önlemler

  • Meyvelerin elle toplanmasında dikkatli olunmalı, toplama ve paketleme esnasında meyveler ezilmemelidir.
  • Hasat esnasında gerekli titizliğin gösterilmesi depolama ömrünü uzatacaktır. Depolama atmosferi ve sıcaklığı uygun olmalı, meyvenin muhafazası optimum şartlarda olmalıdır.
  • Toplama yapılacak olan kasa veya sepetin yüzeyi uygun bir dezenfektan ile temizlenmeli veya meyve kasalara konmadan önce buhardan geçirilmelidir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama zamanı

1. İlaçlama meyve tatlanma başlangıcında (meyve yaklaşık olarak 3/4 büyüklüğe ulaştığında)

2. İlaçlama kullanılan ilacın etki süresi ve son ilaçlama ile hasat arasındaki süre dikkate alınarak ilaçlamalara devam edilir.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları aşağıda verilmiştir.

Elmada Alternaria Meyve Çürüklüğü İçin Kullanılabilecek İlaçlar

Etkili madde adı ve oranı (%) Formülasyon tipi Doz (100 litre suya) Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün) Etki mekanizması*
Güvenli olarak tavsiye edilen bitki koruma ürünleri
Trifloxystrobin WG 20 gr 14 11
EK4 Elmada Alternaria Meyve Çürüklüğü için kullanılabilecek ilaçlar. *Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Dr. Ayşe ÖZDEM, Dr. Arzu AYDAR, Cemil HANTAŞ, Dr. M. Selçuk BAŞARAN, Dr. Aynur KARAHAN, Dr. Vildan BOZKURT, Dr. Münevver KODAN, Dr. Ercan CANIHOŞ, Ali Ferhan MORCA, Dr. N. Mükerrem ÇELİKER, Dr. Naim ÖZTÜRK, Gamze ERDURMUŞ, Dr. Işıl ÖZDEMİR, Ülkem TANIKER (2017). Elma, Armut ve Ayva Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI