Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Esmer Salyangoz

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Esmer Salyangoz Mücadelesi & İlaçları
Özet
Esmer salyangoz için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Kabuk yüksekliği yaklaşık 2,5 cm’dir. Vücut üzerini spiral şekilde örten kabuk grimsi kahverengidir (Şekil 111). Kahverengi bahçe salyangozu da denir. Rutubetin çok olduğu zamanlarda, özellikle gece ve sabahları daha çok aktiftirler. Erginleri soğuk kış aylarında toprağın üstüne yakın yerlerde kışlar ve nemli olan ilkbahar aylarında faaliyete geçerler. Eğer kış ılık geçerse bütün kış aktiftirler. Sıcak yaz aylarında ve kuru periyotta kabuklarıyla kendilerini koruyarak ağaç veya toprak içine gizlenirler.

Esmer salyangoz ergini
Şekil 111. Esmer salyangoz ergini

Dişiler eşeyli çoğalırlar ve bir sezonda 6 kez çiftleşerek yumurtalarını toprağın üst kısmına yakın açtıkları yuvalara bırakırlar. Bir seferinde yaklaşık 80 yumurta koyar. Yumurtalar beyaz, küresel ve yaklaşık 3 mm çapında yumuşak kabukludur. Turunçgil fidanlarında yaprak, sürgün ve gelişmekte olan meyveleri kemirip yerler. Fidanlarda ve genç ağaçların gövdelerinde de zarar verirler.

Doğal Düşmanları

Rumina decollata L. (Pulmonata: Subulinidae) isimli başka bir salyongoz türü Esmer salyangozun predatörüdür (Şekil 112 a,b ).

Rumina decollata esmer salyangoz ile beslenirken
Şekil 112. Rumina decollata a), esmer salyangoz ile beslenirken (b

Esmer Salyangoz Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Bahçe ve fidanlık temizliğine önem verilmeli, fidanlıklar otsuz bulundurulmalıdır. Bazı küçük ağaçlarda etek budaması yapılmalı, dalların yabancı ot ve toprakla teması kesilmelidir.

Mekanik Mücadele

Ağaç altlarına bir kürek yanmış hayvan gübresi konarak zararlı salyangozlarınoralarda toplanmaları sağlanmalı ve ayda bir kontrol ile toplanarak öldürülmelidirler.

Biyolojik Mücadele

Ergin predatörün kabuğu ince uzun ve kurdelemsi olup 2,5 cm’dir. Yaşamı boyunca 500 kadar yumurta bırakır. R. decollata yurt dışından ülkemize ithal edilerek üretilip bazı bahçelere salınmıştır. Salınan bahçelerde zararlı popülasyonu 4-6 yılda önemsiz bir seviyeye inebilmektedir.

İlgili Ürünler

Genellikle toprak üstünde, kalıntıları içinde yaşar, ancak beslenmek, yağış ve sulama sularından kurtulmak için çıkar. Genç ve yarı gelişmiş salyangozlara saldırır. Bazen dekompoze olan yapraklarla, düşen ve berelenen meyvelerle de beslenir, turunçgil meyve ve yapraklarına saldırmaz. Eğer popülasyonu, zararlı popülasyonunun yarısı kadar olursa tutunma iyi olur ve 2-3 yılda sorunu çözer.

Kimyasal mücadele

Kültürel, mekanik ve biyolojik mücadele yöntemleriyle önlenemeyen salyangozlar için; metaldehit’li hazır yemler kullanılmalıdır. Hazır yem avuçta sıkıldığı zaman dağılmayacak kadar su ile ıslatılarak, akşamüzeri zararlının bulunduğu alanlara 2m arayla küçük kümeler halinde dağıtılır. Yem dağıtmadan önce, ilaçlanacak alan sulanırsa zararlının daha çabuk bu alanlara gelmesi sağlanır ve uygulama daha etili olur. Zararlının mücadelesinde kullanılacak bitki koruma ürünleri aşağıda verilmiştir.

Esmer Salyangoz İçin Kullanılabilecek İlaçlar

Etkili madde adı ve oranı(%) Formülasyon tipi Doz (100 litre suya) Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün) Etki mekanizması*
Kontrollü olarak tavsiye edilen ilaçlar
Metaldehyde %4 Kepekli Yem 5-6 kg/da - -
Metaldehyde %5 Kepekli Yem 4-5 kg/da - -
Metaldehyde %6 Kepekli Yem 1,5kg/da - -
EK5 - Esmer Salyangoz için kullanılabilecek ilaçlar. *Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Ali ÖZTOP, Dr. Abdullah YILMAZ, Dr. Mehmet KARACAOĞLU,Dr. Adalet HAZIR, Dr. Melike YURTMEN, Ali KARATAŞ, Dr. Münevver KODAN, Bengi TOPKAYA KÜTÜK, Nuri ARI, Bilgin GÜVEN, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Selda ÇALIŞKAN, Fatih TOLGA, Dr. Serdar EYMİRLİ, İlker KURBETLİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU (2017). Turunçgil Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI