Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Limon Sıçanı

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Limon Sıçanı Mücadelesi & İlaçları
Özet
Limon sıçanı için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Sırt ve karın renkleri birbirinden belirgin şekilde ayrılmıştır. Tüyleri sırtta dip tarafı esmer gri, üst tarafı kahverengimsi kızıl, karında kirli beyaz veya limonumsu renktedir. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Kuyruk, baş ve gövdeden uzun ve belirgin 270 halkalıdır. Kuyruk hariç vücut uzunluğu 15-20 cm’dir (Şekil 110).

Limon sıçanı
Şekil 110. Limon sıçanı

Yuvaları genellikle toprak seviyesinden 20 cm kadar aşağıda olup, toprak yüzeyine farklı yerlerden açılan delikler bulunur. Yaz aylarında serinlemek için ağaçların yüksek yerlerine de yuva yaparlar. Topraktaki yuvada 6-9 yavru bulunur. Yavrular 25-44 gün sonra besinlerini kendileri alabilirler.

En çok limonu ve çekirdeğini severler.Ağaçlarda gövde ve dal kabuklarını kemirerek soyarlar. Meyvelerde özellikle temmuz-ocak aylarında zarar yapar.

Doğal Düşmanları

Vebaya neden olan Pasteurella pestis, Murinae tifüs hastalığı yapan Rickettsia typhi, Leptospira sp. ve salmonella bakterileri sıçanlarda salgın hastalık yaparak ölüme neden olurlar. Kedi, köpek, dağ gelinciği, şahin, baykuş ve yılanlar bunların avcılarıdır. En etkili olanı karayılan (Coluber jugularis)’dır.

Limon Sıçanı Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Kemirilmiş meyveler tamamen yenilmeden toplanmamalı, aksi halde yeni meyveleri kemirip yerler. Mevcut sıçan delikleri bozulup, kapatılmalıdır. Bahçe içi ve civarındaki böğürtlen, kargı, hayıt gibi bitkiler temizlenmeli, yazlık yuvalar bozulmalıdır.

İlgili Ürünler

Mekanik Mücadele

Değişik tipte kapanlar kullanılır. Kapanlar düşük zararlı yoğunluğunda ve dar sahalarda çok sayıda kullanılırsa etkili olurlar. Kapanlar gizli yerlere konulmalı ve yerleri değiştirilmemelidir.

Kimyasal Mücadele

Anticoagulant rodentisitler toz olarak kullanılabilir. Meyveler ikiye kesilir ve bir yüzlerine bunlar ince tabaka halinde sürülerek dallara, delik ağızlarına, yazlık yuvalara, daimi yollara vb. konur. Çinkofosfatlı özel olarak hazırlanmış yemler (zehirli buğday) yem muhafaza kutularına konarak bahçenin uygun yerlerine yerleştirilir. Zararlının mücadelesinde kullanılacak bitki koruma ürünleri aşağıda verilmiştir.

Limon Sıçanı İçin Kullanılabilecek İlaçlar

Etkili madde adı ve oranı(%) Formülasyon tipi Doz (100 litre suya) Son ilaçlama ile hasat arası süre (gün) Etki mekanizması*
Geçici olarak tavsiye edilen ilaçlar
Çinko fosfür %80 Toz 2,4 kg/100 kg yeme (buğday) - 24A
Çinko fosfür %95 Toz 2 kg/100 kg yeme (buğday) - 24A
EK5 - Limon Sıçanı için kullanılabilecek ilaçlar. *Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Ali ÖZTOP, Dr. Abdullah YILMAZ, Dr. Mehmet KARACAOĞLU,Dr. Adalet HAZIR, Dr. Melike YURTMEN, Ali KARATAŞ, Dr. Münevver KODAN, Bengi TOPKAYA KÜTÜK, Nuri ARI, Bilgin GÜVEN, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Selda ÇALIŞKAN, Fatih TOLGA, Dr. Serdar EYMİRLİ, İlker KURBETLİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU (2017). Turunçgil Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI