Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Portakal Güvesi

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Portakal Güvesi Mücadelesi & İlaçları
Özet
Portakal güvesi için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Erginlerin boyu 5-7 mm, kanat açıklığı ise 15-20 mm kadardır (Şekil 60)a. Erginlerin ön kanatları grimsi kahverengi, üzeri dağınık olarak gümüşi beyaz pullarla örtülü olup enine kırmızımsı kahverengi bantlar bulunur. Ön kanatların uç ve kaide kısımları daha koyu renklidir. Alt kanatlar beyazımsı gri renkte, damarlar ve kanat etrafı daha koyu renklidir.

Yumurtaları oval ve yassıdır. Yeni bırakıldığında beyaz, daha sonraları kahverengiye dönüşür.

Larvaların rengi, açık kızıl kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişir (Şekil 60b). Baş ve pronotumu kestane rengindedir. Dorsalde ortada pembemsi yanlarda ise siyah kahverengimsi boyuna bantlar vardır. Larvaların boyu 7-12 mm olup son larva dönemlerinde 11-13 mm’ye kadar ulaşır.

Son dönem larvalar gevşek yapılı beyazımsı gri renkte bir kokon örerek burada pupa dönemini geçirirler. Kokon içerisinde pupalar görülebilir. Pupaların rengi açık kırmızı ile sarı kahverengi arasında değişir. Pupa uzunluğu 9-10 mm kadardır (Şekil 60c, d).

 Portakal güvesi ergini, larvası, pupası ve kokonu
Şekil 60. a) Portakal güvesi ergini b) Portakal güvesi larvası c) Portakal güvesi pupası d) Portakal güvesi kokonu

Pupalardan çıkan erginler, çıkışı takip eden gece çiftleşirler ve dişiler ertesi gün yumurtlamaya başlarlar. Bu zararlının Turunçgil unlubitine bağımlı bir yaşayış tarzı vardır. Dişiler yumurtalarını meyveler üzerindeki unlubit kolonileri arasına tek tek veya nadiren küçük gruplar halinde bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar hemen unlubit ve böcek salgılarıyla beslendikten sonra meyve kabuğunda zarar yapmaya başlar (Şekil 61a, b). Bir dişi 1-4 haftalık yaşam süresince ortalama 150 adet yumurta bırakabilir.

Turunçgil unlubit ve Portakal güvesi larvası
Şekil 61. a) Turunçgil unlubit ve Portakal güvesi larvası b) Portakal güvesi larvası beslenme artıkları

Bir dölünü yaz aylarında 5 hafta, kış aylarında ise 5 ayda tamamlar. Turunçgil plantasyonlarında temmuz-ağustos aylarından itibaren görülmeye başlar. Akdeniz iklim kuşağında yılda 5-7 döl verebilir.

İlgili Ürünler

Portakal güvesi, tropikal ve subtropikal bölge kaynaklı bir zararlıdır. Akdeniz bölgesinde çok yaygın olarak görülmektedir.

Polifag bir zararlı olup; turunçgil, asma, yenidünya, nar, pamuk, mısır ve sorgum bitkileri konukçuları arasında sayılabilir.

Larvaları genellikle iki meyvenin veya meyve ile dal yada yaprakların temas ettiği yerden kabukta 2 mm çapında yuvarlak bir delik açarak meyveye girer. Genellikle bu deliklerin ağzında zamk gibi koyu kahverengi bir madde oluşur. Portakal güvesinin larvalarının açtıkları delikler meyvenin etli kısmına kadar ulaşmaz. Meyve kabuğunda 5-15 cm uzunluğunda galeriler açarlar. Zarar gören meyvelerde renk değişmesi olur, erken sararıp dökülürler. Larvaların deldiği meyvelerde delik etrafında bir yumuşama olur ve daha sonra meyve çürür.

Portakal Güvesi Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Yaşamı büyük ölçüde P. citri’ye bağlı olduğu için mücadelesinde Turunçgil unlubiti ile mücadele önem taşımaktadır. Turunçgil alanlarında mayıs-haziran aylarından itibaren etkili bir unlubit mücadelesi yapmak suretiyle Portakal güvesi’nin zararı asgariye indirilmiş olur. Ayrıca zarar görmüş yada dökülmüş meyveler toplanarak imha edilmelidir.

Biyolojik Mücadele

Bu zararlı ile mücadelede Bacillus’lu preparatlar kullanılmalıdır. Temmuz-ağustos aylarında bahçeler kontrol edilerek meyveler yumurta bırakma olgunluğuna gelince 10-15 gün aralıklarla, 4-5 kez ilaçlama yapılmalıdır.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Ali ÖZTOP, Dr. Abdullah YILMAZ, Dr. Mehmet KARACAOĞLU,Dr. Adalet HAZIR, Dr. Melike YURTMEN, Ali KARATAŞ, Dr. Münevver KODAN, Bengi TOPKAYA KÜTÜK, Nuri ARI, Bilgin GÜVEN, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Selda ÇALIŞKAN, Fatih TOLGA, Dr. Serdar EYMİRLİ, İlker KURBETLİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU (2017). Turunçgil Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI