Tarım ve Orman Bakanlığı
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı
Ziraai Mücadele Teknik ve İdari Müdürlüğü

Turunçgil Tomurcuk Akarı

Zararlı Mücadelesi
25 Aralık Cumartesi
Turunçgil Tomurcuk Akarı Mücadelesi & İlaçları
Özet
Turunçgil Tomurcuk Akarı için kültürel önlemleri, doğal düşmanları, biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadele yöntemlerini öğrenin.
0
Paylaş

Tanımı, yaşayışı ve zarar şekli

Küçük, silindir şeklinde, abdomen sonuna doğru hafifçe sivri, sarımsı veya hafif pembemsi renkli 2 çift bacağa sahip bir akardır. Dişi 0,17-0,18 mm, erkek ise 0,12- 0,13 mm boyundadır. Çok küçük olmakla birlikte 10-20 büyütmeli el büyüteci ile genellikle meyvelerin sapla birleştiği yerde bu akarı görmek mümkündür. Yumurtalar beyazımsı renklidir. Bir dişi yaklaşık 50 yumurta bırakabilir.

Kışı tomurcuk kapsülleri içerisinde geçiren zararlı mart sonu-nisan ayı başlarında yeni sürgünlerde oluşan taze gözlere yumurta koymaya başlar. Yumurtadan çıkan akarlar göz içerisinde beslenerek bunları öldürür veya çıkacak olan yaprakları rozetleştirir, çiçek ve meyvelerin şekillerini bozar, sokup emdiği yerler siyahlaşır. Çiçekler normalden kısa, kalın ve çatallı olur (Şekil 51a). Böyle çiçekler meyve bağlamaz, bağlayanlarda da şekil bozukluğu görülür (Şekil 51b). Zararlının çok olması halinde ağaçların ertesi yıl gözleri çok zarar göreceği için, meyve verimi düşer. Yaprakların az ve bozuk şekilli olması nedeniyle de ağaçlarda zayıflama olur. Gelişmelerini yazın 10, sonbaharda 15, kışın da 20-30 günde tamamlar.

Turunçgil Tomurcuk Akarı'nın esas konukçusu limon olup, bunun dışında portakal ve altıntoplarda da zarar yaptığı bilinmektedir.
Turunçgil tomurcuk akarı zararı sonucu oluşan meyveler
Şekil 51. a) Turunçgil Tomurcuk Akarı'nın çiçekteki zararı b) Turunçgil Tomurcuk Akarı zararı sonucu oluşan meyveler

Doğal Düşmanları

Bu zararlının doğal düşmanları üzerinde çalışılmamıştır.

İlgili Ürünler

Turunçgil Tomurcuk Akarı Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Zararlı ile bulaşık bahçelerden aşı gözü alınmamalıdır. Fidanlıklar temiz olmalı, bakım işlemlerine önem verilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Bu zararlı ile en uygun mücadele zamanı ilkbahar sürgünlerinin 8-10 cm uzunluğa ulaştığı ve eski gözlerden yeni gözlere geçişin en fazla olduğu dönem olan mart sonu-nisan başıdır. Gerekirse 20-25 gün sonra 2. bir ilaçlama yapılmalıdır. Zararlının mücadelesinde kullanılacak bitki koruma ürünleri aşağıda verilmiştir.

Turunçgil Tomurcuk Akarı İçin Kullanılabilecek İlaçlar

Etkili madde adı ve oranı(%) Formülasyon tipi Doz (100 litre suya) Son ilaçlama ile hasat arası   süre (gün) Etki mekanizması*
Kontrollü olarak tavsiye edilen ilaçlar
Kükürt % 80 WP/WG 600 g 7 M2
EK5 - Turunçgil Tomurcukakarı için kullanılabilecek ilaçlar. *Pestisitlere karşı direnç gelişimini azaltmak için birbiri ardına yapılacak uygulamalarda etki mekanizması sütununda yer alan farklı harf ya da rakama sahip aktif maddelerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Kaynaklar

Bu makale, T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’ndan alınmıştır. İçerikte hiçbir değişiklik yapılmamıştır.

Orijinal Makale

Ali ÖZTOP, Dr. Abdullah YILMAZ, Dr. Mehmet KARACAOĞLU,Dr. Adalet HAZIR, Dr. Melike YURTMEN, Ali KARATAŞ, Dr. Münevver KODAN, Bengi TOPKAYA KÜTÜK, Nuri ARI, Bilgin GÜVEN, Dr. Öncül K. CANER, Dr. Ercan CANIHOŞ, Selda ÇALIŞKAN, Fatih TOLGA, Dr. Serdar EYMİRLİ, İlker KURBETLİ, Dr. Yasemin SABAHOĞLU (2017). Turunçgil Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Ankara: T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI